avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testamentul?ceva sigur?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testamentul?ceva sigur?

testamentul e mai sigur decat donatia sau vanzare-cumparare?
dar pretul?|
Cel mai recent răspuns: slayer_bx7 , utilizator 06:41, 8 Februarie 2011
mihaizc a scris:
cata vreme exista exceptii de la principiu inseamna ca da, donatia poate fi revocata, nu inteleg intocmai completarea.

Ce spuneti dvs e ca si cum am putea firma cu lejeritate ca a distruge bunul altuia e legal, de vreme ce exista exceptii de la regula ca distrugerea e infractiune. Pana la urma orice regula are exceptiile ei, dar asta nu inseamna ca putem afirma exact contrariul.

E o chestiune de logica. Legea (i.e. codul civil) prevede o regula clara: irevocabilitatea donatiei. Exista cauze, prevazute limitativ de lege, in care donatia poate fi revocata: neindeplinirea sarcinii (daca exista), ingratitudine (aplicabil doar in cazul in care donatarul savarseste infractiuni impotriva donatorului), survenienta primului copil. In cvasi-majoritatea situatiilor nu exista sarcini si exista deja copii, asa ca posibilitatea revocarii este infima.
Nu, permiteti-mi sa nu fiu de acord cu dumneavoastra, ceea ce spun eu nu este ca si cum am afirma cu lejeritate ca a distruge bunul altuia e legal, nu este nici macar ca si cum am afirma cu anumite rezerve acet fapt. Eu spuneam ca donatia poate fi revocata, in echivalent donatia este pasibila a fi revocata (gratie intelesului pe care il confera sufixul, recte "posibilitatea de a" donatia este revocabila si donatia este irevocabila in acelasi timp). ,Am raspuns la obiect, obicei, inteleg, incurajat pe acest forum.Cata vreme discutam analogic siguranta conferita de anumite acte si din moment ce incercam sa detaliez asupra riscului, donatia poate fi revocata.
Nu stiu pe ce statistici va bazati cand spuneti ca in cvasi-majoritatea situatiilor nu exista sarcini, practica mea tinde sa va contrazica, nu la fel si in ceea ce priveste preexistenta lui primus infans, dar daca ati ghicit cumva speta exacta a celui care a formulat intrebarile, va felicit pentru flerul dumneavoastra.
( Imi cer scuze pentru offtopic si totodata doresc sa precizez, pentru eventualitatea in care s-ar naste dubii, ca nu inteleg sa proliferez in nici un fel atitudinea de animozitate fata de administratori, prea des intalnita pe forumurile de profil :) cheers)
sa fiu mai clar:eu nu sunt ruda cu persoana care vrea sa imi dea casa si pamantul,dar acesta are un fiu din prima casatorie cu care nu tine legatura.
ieri mi-a zis ca nu se simte prea bine din punct de vedere al sanatatii si vrea sa puna lucrurile la punct.el a primit de la soacra lui tot ce are tot prin donatie si vrea sa faca asta la randul lui fata de mine.are intabulare,schite,tot.mai sunt valabile sau trebuie altele?
acum eu vreau sa aleg calea cea mai ieftina pt ca sunt student si nu am bani dar vreau sa fiu si sigur ca nu ma trezesc aruncat in strada pt ca eu o sa investesc in casa.
in cazul unui contract de vanzare-cumparare taxa se pune in functie de suma vanzarii?daca e asa el poate vinde cu o suma mica ca sa fie taxa scazuta sau proprietatea o sa fie evaluata corect de catre cineva abilitat?

sper sa nu fiu prea plictisitor,dar momentan sunt foarte confuz.daca vreti sa ma ajutati va multumesc foarte mult
acesta este adresa mea de email:slayer_bx7@yahoo.com.cine vrea poate sa ma ajute si aici
SANATATE
Bunurile sunt evaluate de notarul public in vederea taxarii. In fiecare camera a notarilor publici din romania exista cate o expertiza efectuata in scopul stabilirii valorilor de circulatie a bunurilor imobile. Daca pretul declarat este sub valoarea de expertiza, taxarea se face la valoare, daca pretul este peste valoare de expertiza, taxarea se face la pret. Deci declararea unei sumei mai mici nu ajuta cu nimic in ceea ce priveste taxele. Daca batranul isi rezerva uzufructul viager (dreptul de folosinta pe durata vietii) asupra bunurilor despre care discutam, atunci taxarea se face la 80% din valoarea de circulatie.
Schitele sunt valabile daca sunt schite cadastrale,, cu numar cadastral alocat si purtatoare de stampila a unui expert cadastral autorizat,
Daca valoarea donatiei depaseste jumatate din bunurile care raman in masa succesorala la data decesului batranului adunata cu valoarea altor eventuale donatii pe care batranul le-a facut de-a lungul vietii, fiul acestuia poate cere reductiunea donatiei pana la aceasta cota.
multumesc mult pt ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament pentru nepoata danikka danikka Buna ziua, Parintii mei in urma cu 2 ani ne-au donat cate un apartament mie si fratelui meu. Fratele meu s-a suparat ca lui nu i-a facut vanzare-cumparare, ... (vezi toată discuția)
Testament sau donație? Adelina.M.H. Adelina.M.H. Testament sau donație Tatăl este recăsătorit. Înainte de recăsătorie detinea un apartament. Suntem doua surori și vrea să ne lase apartamentul după ... (vezi toată discuția)
Mostenire/donatie - care e pentru mine? CristianC2010 CristianC2010 Am o matusa (sora bunicului meu) si ar vrea sa imi lase un apartament in schimbul intretinerii ei (practic parintii mei o sa o intretina dar se va face pe ... (vezi toată discuția)