avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ma intereseaza daca, la ora actuala, pentru persoanele ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ma intereseaza daca, la ora actuala, pentru persoanele coasigurate trebuie sa plateasca din mana la casa de asigurari sanatate sau se merge pe adeverinta data medicului de familie si atat, banii sunt virati de angajator.

ce trebuie sa faca un coasigurat ?.. care mai este procedura? multumesc....
Ultima modificare: Marți, 8 Februarie 2011
hermione71, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:27, 10 Februarie 2011
SECTIUNEA a 8-a
Documentele justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei

ART. 20
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii in una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
a) pentru copiii in varsta de pana la 18 ani, cu act de identitate sau certificat de nastere, dupa caz;
b) pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani, cu act de identitate si cu un document eliberat de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca, un document din care sa rezulte ca au calitatea de elev sau student, precum si cu o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca;
c) pentru tinerii cu varsta de pana la 26 de ani, care provin din sistemul de protectie a copilului, cu act de identitate, document care sa ateste ca au fost inclusi intr-un sistem de protectie a copilului, un document eliberat de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca, un document eliberat de primaria din localitatea de domiciliu prin care sa ateste ca nu beneficiaza de ajutor social, precum si cu o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca;
d) sotul, sotia si parintii aflati in intretinerea unei persoane asigurate, cu act de identitate, documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata, documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii, precum si o declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva;
Mai multe detalii si proceduri gasiti in : Ord. 617 /13.08.2007
Publicata in: Monitorul Oficial Nr. 649 din 24 septembrie 2007

Pe perioada cat are calitatea de coasigurat nu plateste nimic la Casa de Asigurari de Sanatate.
Multumesc din suflet!... dar toate aceste acte, unde trebuie depuse...pana acum duceam doar adeverinta de la serviciul sotului meu ,...( iar la serviciu la sotul , duceam adeverinta de la circa financiara , precum ca nu am nici un venit.).... , medicului de familie....in continuare, trebuie sa te duci personal la casa de asigurari...???sotul e asigurat LA CASA DE ASIGURARI DE SANATATE- OPSNAJ.-... PUTETI SA MA SFATUIT ,DACA TREBUIE SA MERG UNDEVA SA MA INREGISTREZ, SAU ALTCEVA...? PENTRU A PRIMI ACEL CARD DE SANATATE...CONTRIBUTIA ESTE DE 19 ANI ...LA ACELASI MEDIC DE FAMILIE... TOATE CELE BUNE...MULTUMIRE SI RECUNOSTINTA..
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
hermione71, utilizator
1. Daca sotul este asigurat si dvs. coasigurat al acestuia este la fel ca si pana acum.
2. Daca aveti nevoie de dovada ca sunteti asigurata mergeti la Casa de Asiguirari de Sanatate sa va dea adeverinta de asigurat si/sau cardul de sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass a1h4 a1h4 Mama mea are 77ani si este coasigurat pe baza pensiei pe care o ia tatal meu deoarece ea nu a lucrat niciodata ca majoritatea femeilor de la tara. Inrebarea ... (vezi toată discuția)
Coasigurati ai pensionarilor alinabuie alinabuie pot sa fiu coasigurata mamei mele care este pensionara (vezi toată discuția)
Plata asigurari sociale de sanatate sandu.53 sandu.53 As vrea sa stiu daca s-a modificat art.213 alin.1 lit.b din Legea 95/2006 privind beneficiarii de asigurare fara plata contributiei(concret daca mama mea in ... (vezi toată discuția)