avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale imputernicire asociat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

imputernicire asociat

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: intr-o societate comerciala sunt doi asociati X (51%) si Y (49%). X are calitatea de administrator in societate(nu este angajat), iar Y nu este angajat. Din punct de vedere legal, se poate face o hot AGA semnata de cei doi asociati prin care se desemneaza ca Y sa reprezinta societatea si sa aiba drept de reprezentare a societatii?
Va multumesc anticipat
O zi buna
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:55, 6 Mai 2008
Da, se poate face un contract de mandat prin care Y sa reprezinte societatea si sa aiba atributiile stabilite de comun acord in acel contract.
Spuneti-mi acest contract de mandat trebuie obligatoriu autentificat sau inregistrat undeva sau se poate face sub semnatura privata?
In principiu, se poate face intre parti, prin hotararea Adunarii Generale. Nu e nevoie de forma autentica.
Depinde pentru ce aveti nevoie. De exemplu, daca este necesar pentru achizitionarea unui imobil pentru S.C. este nevoie de un mandat incheiat la notar.
Cel ce reprezinta societatea se cheama administrator.
Asa ca ar fi mai bine ca prin acesta hot. sa se modifice actul constitutiv in sensul numirii unui al doilea administrator si sa fie depusa la Reg Com. Administratorii pot lucra impreuna sau separat. Sau pot semna separat in limita a ... si impreuna pentru acte a caror valoare depaseste .... sau alte asemenea combinatii.
Mandantul este un contract prin care o persoana, numita mandatar, se obliga sa incheie acte juridice pe seama unei alte persoane, numita mandant, care ii da aceasta imputernicire si pe care il reprezinta. In contractul de mandat se va inscrie suma bruta cuvenita mandatarului. . Mandantul poate sa vireze, in numele mandatarului, contributiile obligatorii datorate de catre acesta: impozitul, cas, contributia pentru accidente de munca, somaj, sanatate, contributia de pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Avand in vedere cele de mai sus nu este necesar ca acest contract sa se inregistreze la Oficiul Registrului Comertului.

Alte discuții în legătură

Asociat plecat din tara hambra hambra Sunt asociat si administrator la o S.C., in cazul in care as pleca din tara pe o perioada mai mare (cca un an) pot imputernicii pe cineva sa ma reprezinte si ... (vezi toată discuția)
Procura de la asociat majoritar. cum fac ? peterstern peterstern intrebare scurta : X este asociat cu 70% intr-un SRL, Y are 30 % si este si administrator. X vrea sa plece din tara 3-5 ani si vrea sa-l imputerniceasca pe ... (vezi toată discuția)
Administrator / reprezentant legal - numire manager irina_trusca irina_trusca Buna ziua. As vrea sa aflu daca la semnarea unui CIM pentru funcția de manager este necesară semnătura administratorului unei societăți sau CIM poate ... (vezi toată discuția)