Buna seara!
Domnul X , vaduv, parinti decedati, are 1 copil (plecat din tara de peste 40 de ani, fara a mai tine legatura in tot acest timp) si-a testat toata averea mobila si imobila, sotului meu si mie.
Dupa decesul Dlui X, (la aprox.o saptamana)au fost intocmite si depuse de catre notar, la INFONOT, Declaratia de acceptare pura si simpla a sucesiunii,( in baza testamentului defunctului)
La 6 luni dupa decesul domnului X, s-a inceput procedura de deschidere a succesiunii, moment in care s-a constatat inregistrarea a 2 Certificate de mostenitor de calitate, in numele celor 2 surori ale defunctului. Am cerut instantei anularea celor doua certificate de mostenitor de calitate(eliberate ilegal de catre un notar, intrucat acesta n-a verificat la Infonot existenta inregistrarii Testamentului si a Declaratiilor noastre de Acceptare ).
Pe parcursul procesului a fost anuntata si fiica decedatului(aceasta avand domiciliul in Germania).Precizez ca decesul a avut loc la 2 octombrie 2009.Va rog frumos sa-mi spuneti daca fiica mai poate beneficia acum de dreptul de mostenitor, tinand cont ca nu si-a exprimat aceasta intentie in termenul legal de 6 luni.Dansa sustine ca nu a stiut de decesului tatalui sau , si doreste sa-si intre in drepturi acum.
Cu respect si multumiri anticipate pentru raspuns
Roxana K.
avand in vedere ca locuieste in alta tara poate fi repusa in termen. insa ea trebuie sa va dea in judecata pe dvs si sotul dvs doar pt cota ce depaseste rezerva succesorala din testament. oricum dvs veti ramane cu ceva.
In cadrul dezbaterii succesiunii din 2010, am cerut verificarea testamentului. Am platit taxa respectiva la notar pentru care am factura si chitanta. Pe acestea scrie interogare Infonot.
Ce dovada am eu ca notarul a efectuat acest lucru? Mie nu mi-a dat nimic in scris sa vad rezultatul interogarii.
Prin aceasta interogare se poate afla si de existenta unui eventual alt testament?
Asta este rostul interogarii registrului national de testamente, devenit registrul national de liberalitati sa se verifice in cadrul procedurii succesorale daca exista testamente lasate de defunct, daca s au revocat expres sau tacit , prin declaratie autentica notariala sau prin intocmirea altui testament. Este obligatia notarului sa verifice acest lucru.
In legatura cu obligatiile notarului m-am cam lamurit. Tot obligatia notarului a fost si intabularea imobilului in urma dezbaterii succesiunii, dar nu a facut-o. Pe de alta parte, am auzit si de alte cazuri cand un notar nu si-a indeplinit obligatiile...
Repet: Ce dovada am eu ca notarul a efectuat acest lucru? Mie nu mi-a aratat sau nu mi-a dat nimic in scris sa vad rezultatul interogarii.
Mostenire
kadewe
Buna ziua!
Aveti amabilitatea sa ma lamuriti in urmatoarea problema:
Dupa moartea parintilor 2 frati mostenitori au facut actele si au obtinut certificatele ... (vezi toată discuția)
Succesiune
mac6
Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)