avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna seara!
Domnul X , vaduv, parinti decedati, are 1 copil (plecat din tara de peste 40 de ani, fara a mai tine legatura in tot acest timp) si-a testat toata averea mobila si imobila, sotului meu si mie.
Dupa decesul Dlui X, (la aprox.o saptamana)au fost intocmite si depuse de catre notar, la INFONOT, Declaratia de acceptare pura si simpla a sucesiunii,( in baza testamentului defunctului)
La 6 luni dupa decesul domnului X, s-a inceput procedura de deschidere a succesiunii, moment in care s-a constatat inregistrarea a 2 Certificate de mostenitor de calitate, in numele celor 2 surori ale defunctului. Am cerut instantei anularea celor doua certificate de mostenitor de calitate(eliberate ilegal de catre un notar, intrucat acesta n-a verificat la Infonot existenta inregistrarii Testamentului si a Declaratiilor noastre de Acceptare ).
Pe parcursul procesului a fost anuntata si fiica decedatului(aceasta avand domiciliul in Germania).Precizez ca decesul a avut loc la 2 octombrie 2009.Va rog frumos sa-mi spuneti daca fiica mai poate beneficia acum de dreptul de mostenitor, tinand cont ca nu si-a exprimat aceasta intentie in termenul legal de 6 luni.Dansa sustine ca nu a stiut de decesului tatalui sau , si doreste sa-si intre in drepturi acum.
Cu respect si multumiri anticipate pentru raspuns
Roxana K.
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 13:05, 20 Noiembrie 2011
corect, dupa cum spuneti, al saselea cuvant din articolul nou introdus este ..... cererea. ati facut o cerere pentru eliberarea unei incheieri? sau verificarea respectiva s-a facut in temeiul altei norme, implicit (fara cerere), in cadrul procedurii succesorale?

daca nu vorbiti din auzite, incercati sa imi spuneti ca in cadrul unei dezbateri succesorale notarul public v-a dat un certificat prin care ati mostenit un bun imobil care avea documentatie cadastrala, notarul public detinand-o, si nu v-a intabulat dreptul de proprietate? ati platit o taxa de intabulare?
Mentionez ca in momentul dezbaterii succesiunii, ordinul NU aparuse inca, deci notarul nu era obligat sa-mi dea o incheiere dupa verificarea testamentului. Eu am cerut verbal sa se verifice testamentul si am platit taxa pentru infonot, nestiind ca era oricum de datoria notarului sa faca asta in cadrul procedurii succesorale.

Referitor la intabulare, nu a facut-o, desi era cadastru. Chiar se mentioneaza in certificatul de mostenitor ca mostenitorii trebuie sa se inscrie pe rolul fiscal si sa faca intabularea. E normal ca as fi platit taxa de intabulare daca mi-ar fi cerut asa ceva! Eu am crezut ca s-or fi schimbat legile si e de datoria noastra, a mostenitorilor.

Vreau sa mentionez ca, daca exista notari care nu-si cunosc indatoririle, fapt constatat din experienta proprie, nu inseamna ca nu exista notari care si le cunosc foarte bine. Faptul este valabil pentru orice meserie sau profesie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire kadewe kadewe Buna ziua! Aveti amabilitatea sa ma lamuriti in urmatoarea problema: Dupa moartea parintilor 2 frati mostenitori au facut actele si au obtinut certificatele ... (vezi toată discuția)
Succesiune mac6 mac6 Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)
Succesiune - mostenitor unic lianeamtu lianeamtu Buna ziua, sunt unic mostenitor (singurl copil) al parintilor mei, tata decedat acum 20 ani , mama acum o luna. Va rog sa aveti amabilitatea a-mi spune daca ... (vezi toată discuția)