avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda trecere pe zebra la culoarea rosie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda trecere pe zebra la culoarea rosie

Buna ziua,
In dimineata asta am trecut ca pieton pe o trecere de pietoni cand culoarea semaforului pietonal era rosie. Masina politiei astepta dupa colt, si mi-au intocmit PV pe baza OG 195/2002, fapta fiind prevazuta de art. 167 si sanctionata de art. 99/1/3. Amenda are valoarea de 134 lei, echivalentul a 2 puncte-amenda. Mentiuni nu am zis nimic si am semnat.

Intrebarea mea catre dumneavoastra este urmatoarea: daca depun plangere am sanse sa castig? Am mai scris si pe alt forum si toata lumea mi-a spus ca nu se mai poate face nimic, si chiar daca se putea nu se merita pt 67 de lei. Dar pe mine m-a iritat grohotismului politaiului, avand in vedere ca am vb frumos, am cooperat, si strada pe care am trecut e una cu trafic aproape zero, mai ales ca e cu sens unic, cu semafor degeaba pus. Aproape toata lumea se asigura si trece pe rosu la greu, de-aia politistii stiau unde sa astepte.

Acum problemele ce le-am putut eu gasi sunt urmatoarele: daca fapta e intr-adevar sanctionata de art 99/1/3, eu nu am gasit nicio fapta pe care am savarsit-o sa intre in art. 167. Scrie doar: "traversarea pe locuri nepermise", dar odata ce e trecere de pietoni, e colt de strada chiar, e loc permis, chiar daca timpul (culoarea rosie) nu permitea. :hm: Apoi vine valoarea celor 2 puncte-amenda, de 134 lei sau 67 de lei in 48 de ore. Si am gasit asta:

Art. 98. - (1) Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate.
(2) Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului.


E cumva salariul minim 670 de lei?
Cel mai recent răspuns: fulminator , utilizator 17:20, 10 Februarie 2011
daca nu ati mentionat obiectiuni exista riscul ca actiunea sa va fie respinsa ptr ca ati recunoscut contraventia. exista practicain acest sens, depinde si de judecatorul cauzei. totusi, ptr 67 de ron nici eu nu cred ca merita costurile unui proces.

pe de alta parte, ar trebui sa faceti dovada ca cele mentionate in pv nu sunt adevarate,lucru greu de indeplinit.
Nu vreau, bineinteles, sa sustin ca nu am trecut pe rosu. Vreau sa gasesc un detaliu prin care sa faca PV ilegal. Asa cum ar fi art. 167. Eu nu gasesc nicaieri fapta pe care am savarsit-o acolo.
nu ati citit unde trebuie :) este vorba de art.167 alin.1 lit. d din Regulamentul de aplicare a OUG 195
Si care este:
Art. 167
(1) Se interzice pietonilor si persoanelor asimilate acestora:
...d) sa traverseze drumul public prin alte locuri decat cele permise;


Trecerea de pietoni fiind un loc nepermis? Pe mine asta ma intereseaza, sa incerc sa dovedesc ca nu am savarsit o fapta apartinand articolului 167 lit. d, trecerea de pietoni nefiind un loc nepermis de trecere, chiar daca timpul (culoarea rosie a semaforului) nu imi permitea trecerea. Se poate?
pai nu se poate.. degeaba e trecere de pietoni daca e ROSU.. rosu ala nu permite.. unde exista un semafot pt pietoni exista si o trecere de pietoni....

Alte discuții în legătură

Amenda pentru trecerea prin loc nepermis florentinapodasca florentinapodasca Buna ziua, As dori sa stiu, va rog, daca se mai dau avertismente ptr. trecerea prin loc nepermis pentru ca eu am primit direct amenda si nu mi s-a parut ... (vezi toată discuția)
Accident ionutstaicu ionutstaicu Buna ziua,in urma unui accidednt auto cu auto-tren un pieton a decedat(trecere prin loc nepermis si aflat sub influenta bauturilor acoolice).Conducatorul ... (vezi toată discuția)
Trecere strada colț intersecție ilarion_tgv ilarion_tgv Bună seara, În aceasta seara, tocmai am fost santionat ca, am trecut strada prin loc nepermis, conform specificatiilor agenului de politie. În realitate ... (vezi toată discuția)