avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident

Buna ziua,in urma unui accidednt auto cu auto-tren un pieton a decedat(trecere prin loc nepermis si aflat sub influenta bauturilor acoolice).Conducatorul auto-trenului nu circula legal"avea magnetul pus".Va rog sa imi spuneti ce pedeapsa poate sa primeasca respectivul conducator tinand cont ca a platit amenda de 4500 lei si s-a suspendat dreptul de a conduce
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 13:31, 30 Mai 2017
Faptul ca circula cu magnetul are relevanta doar in conditiile in care se poate demonstra in urma unei expertize ca starea de oboseala a contribuit la producerea accidentului.

Daca a respectat regulile de circulatie aplicabile in zona de drum unde s-a produs accidentul nu va pati nimic.

Articolul 72-OUG195
(1) Pietonii sunt obligati sa se deplaseze numai pe trotuar, iar in lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stanga a drumului, in directia lor de mers. Cand si acostamentul lipseste, pietonii sunt obligati sa circule cat mai aproape de marginea din partea stanga a partii carosabile, in directia lor de mers.
(2) Pietonii au prioritate de trecere fata de conducatorii de vehicule numai atunci cand sunt angajati in traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate si semnalizate corespunzator, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
(3) Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar in lipsa acestora, in localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic.
(4) Pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectarii altor obligatii stabilite de normele rutiere poarta intreaga raspundere a accidentarii lor, in conditiile in care conducatorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulatia prin acel sector.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accidentat langa trecerea de pietoni mariusro2009 mariusro2009 Salutare acum o luna am fost lovit la cativa metri de trecere de pietoni, (cateva cusaturi la cap ,vanatai la picioare) am in lucru dosar la IML inca nu a ... (vezi toată discuția)
Schimbarea legii rutiere cu privire la traversatul pietonilor andrasimion andrasimion Buna ziua! Un prieten ar dori sa stie daca s-a schimbat cumva legea rutiera cu privire la traversatul pietonilor (nici eu nu sunt la curent). Un taximetrist ii ... (vezi toată discuția)
Trecere strada colț intersecție ilarion_tgv ilarion_tgv Bună seara, În aceasta seara, tocmai am fost santionat ca, am trecut strada prin loc nepermis, conform specificatiilor agenului de politie. În realitate ... (vezi toată discuția)