Buna ziua .Eu si sotia mea am dori sa incheiem un contract de intretinere cu drept de uzufruct viager cu parintii mei ,eu mai am 4 frati si as dori sa stiu daca vor ataca contractul ce s-ar putea intampla?
nu am pomenit de nici o renta viagera ci doar intretinere cu dreptul de uzufruct viager al parintilor.daca inchei contract de v-c cu clauza de intretinere trebuie specificat o suma ? De ce nu este de incheiat un astfel de act?
daca parintii dumneavoastra sunt sanatosi, contractul de intretinere este in regula. spun asta pentru ca daca nu se presteaza intretinere cel putin 20 de zile din cauza ca survine decesul intretinutului, contractul se considera nul.
Un alt aspect important este ca in cazul contractului de intretinere pot cere revocarea pentru neprestarea intretinerii doar intretinutii (mostenitorii acestora putand doar continua actiunea) pe cand in cazul contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere aceasta revocare poate fi ceruta si de mostenitori (care pot dovedi in instanta ca in fapt intretinerea nu s-a prestat)
Riscul este ca in cazul in care la un moment dat nu mai prestati intretinere sau intarziati, si contractul de intretinere se revoca, drept sanctiune pierdeti proprietatea imobilului fara a primi vreo despagubire pentru intretinerea prestata pana la momentul respectiv.
In jurisprudenta s-a considerat deseori ca daca intr-un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere pretul platit nu depaseste jumatate din valoarea bunului transmis, contractul este in fapt un contract de intretinere si nu un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.
Daca alegeti totusi contractul de vanzare-cumparare, acesta se considera a fi donatie deghizata in situatia dvs, ca atare va sfatuiesc sa va preconstituiti o proba in eventualitatea in care fratii ar cere constatarea acestui fapt (si implicit reductiunea liberalitatii) prin plata pretului intr-un cont bancar deschis pe numele parintilor. pastrati bine op-ul care atesta plata sau extrasul de cont.