avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Daca unicul mostenitor al mamei sale detine doar certificatul de deces, fara sa fi facut dezbaterea succesiunii, este posibil ca el sa doneze unei terte persoane partea care i se cuvine?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 23:05, 4 Mai 2008
Cererea pentru deschiderea succesiunii se depune la notarul public de la locul ultimului domiciliu al persoanei decedate.
Tot aici poate sa faca si actul de donatie.
Fara ca noi sa fim prezenti? Pentru ca noi locuim in strainatate. Iar casa care este obiectul donatiei se afla in Ardeal , iar defuncta a murit in Bucuresti, unde traieste si mostenitorul.
1. Donaţia se taxează ca şi vânzarea-cumpărarea şi nu este la fel de sigură ca actul de vânzare!;)
Astfel, soluţia este: dezbatere succesorală, intrarea în posesia certificatului de moştenitor, întabularea în cf a dreptului de proprietate astfel obţinut, contract de vânzare-cumpărare intabulat în cf.
ªi totul este ca la carte, fără probleme!:D
2. Nu se poate prezenta singur la notar, pentru că donaţia este un contract iar consimţământul părţilor în sensul încheierii unui contract de donaţie trebuie să fie exprimat în formă autentică, potrivit art. 813 C. civ.
Realizarea simultană a acordului de voinţe se realizează prin prezentarea ambelor părţi, donatorul şi donatarul, în faţa notarului public, unde îşi dau consimţământul şi semnează înscrisul autentic. Părţile pot fi reprezentate prin mandatari, dacă aceştia au procură autentică şi specială, la fel ca şi în cazul contractului de vânzare-cumpărare.;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa gabita2000 gabita2000 am si eu o intrebare. noi suntem 5 frati. Daca eu merg la un avocat pot sa rezolv ca toata casa sa fie trecuta e numele meu? pot sa o pun pe mama sa semneze, ... (vezi toată discuția)
Nelamurire,optiune succesorala C. Maria C. Maria Buna ziua, Problema mea suna in felul urmator: in 1998 mi-a murit mama, dar nu am facut o acceptare a succesiunii,nici expresa,nici tacita in termenul de 6 ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)