avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... camera cu sediu de asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

camera cu sediu de asociatie de proprietari

:la parterul blocului este o camaruta 7mp care pe doua laterale se invecineaza cu o familie X iar deasupra cu familia y. Acolo in acte este sediul de asociatie . In prezent administratorul sta la etajul 4 , are actele puse pe o masa in spatele usii de la intrarea in apartament plata asociatiei se face din usa apartamentului .Familia x vrea sa inchirieze acea camaruta pentru folosinta proprie ( in prezent au mai multi proprietari depozitate bunuri ce nu incap in apartament.Vecinul Y nu vrea si maisunt care nu vor . Pe rest i-a prostit ca zugraveste pe scara (bloc 4 etaje - 17 ap, )ca pun senzori de lumina si ca 15 ani va da la asociatie 300lei/an e legal ce face ? cum sa-l impiedicam fara justitie ?:help: multumesc !
Cel mai recent răspuns: rmf , utilizator 04:36, 17 Mai 2015
Camaruta cu pricina face parte din suprafetele comune, deci orice hotarare legala pe care o iau proprietarii din bloc cu privire la modul de folosire a acelei incaperi este legala si nu sunt probleme de justitie. Deci daca va hotarati puteti inchiria cu contract de inchiriere acea suprafata unui tert, care poate fi un proprietar din scara sau altcineva dinafara asociatiei.
Daca am inteles bine, acolo figutreaza sediul social al as. prop., dar de fapt activitatea se desfasoara acasa la administrator...
In conditiile in care as. prop. este constituita numai pe scara dvs., proprietarii pot renunta la folosirea acelei incaperi si mutarea activitatii as. prop. acolo (banuiesc ca vor fi conditii mai bune), in schimb nu "iese nimic". Daca inchiriati vecinului care chiar solicita acest lucru (puteti face chiar o mica licitatie), sigur ca vor rezulta niste avantaje materiale care pot acoperi o multime cheltuieli comune - deci avantaj toti proprietarii.
Insa daca as. prop. este mai mare, puteti muta sediul as. prop. la parter in spatiul despre care facem vorbire si proprietarii din scara dvs. incheie un contract de inchiriere cu as. prop. in conditii la fel de avantajoase pentru dvs.
Cu titlu informativ, as. noastra a inchiriat un asemenea spatiu de la proprietarii unui bloc cu suma de 150 lei/luna, insa asociatia este destul de mare: 504 apt., astfel ca fiecarui proprietar i se repartizeaza costuri aferente chiriei, putin peste 1 leu/luna ceea ce multumeste pe toata lumea.
multumesc pana acum dar , daca se trece la vot cine voteaza ,1 vot de apartament sau nr. total de locatori sau cei de pe contract. daca 2/3 voteaza ca vor ca vecinul X sa inchirieze - vecinul Y vecinul de deasupra se opune alaturi de cei 1/3 el are drept de veto , daca 2/3 sunt de acord ca inchirierea sa se faca contra unor servicii de imbunatatiri aduse pe scara atunci cei care nu sunt de acord ce se intampla cu ei . ca si la cumparare sunt despagubiti ? familia X se trezeste astfel din apartament cu 2 camere in unul cu trei si noua s-ar putea sa nu ne mai dea nimic la asociatie , ce trebuie sa-l fortam cu procesele /si inca ceva in actele asociatiei aceasta functioneaza in acel loc daca spatiul se inchiriaza nu se incalca legea ca acel spatiu este cu dublu rol trebuiesc schimbate actele asociatiei ? cu sediul in apartamentul administratorului si daca administratorul moare sau isi da demisia cel care vine dupa el unde isi va avea sediul sau va trebui sa inchiriem noi in alta parte un sediu pentru ca pe asta l-am vandut s-au inchiriat de asta v-am intrebat daca e legal sa inchiriezi sau sa vinzi un sediu de asociatie , multumesc...
De obicei pentru astfel de vot se foloseste metoda 1 ap. = 1 vot ceea ce inseamna ca se pot lua hotarari legale cu 50% + 1 dintre proprietari (9-10 prop.), dar daca dvs. doriti, in AG puteti propune metoda cu 2/3 din 17ap., adica 11-12 proprietari si nimeni nu va impiedica, vedeti cum va convine. Apoi, avand in vedere ca acest spatiu nu se instraineaza, in opinia mea vecinii din imediata apropiere a spatiului nu pot avea o pondere mai mare decat ceilalti proprietari, asa ca nu vad vre-un rost al dreptului de veto, dar ma rog...
Pe de alta parte, daca sediul social al as. prop. este acea incapere, poate da un mic avantaj proprietarilor care doresc mutarea sediului in locul firesc - iar eventualitatea sugerata de dvs. in legatura cu disparitia administratorului poate fi chiar o posibilitate. Acelasi lucru se poate intmpla si daca actualul admin nu mai vrea sa faca serviciu. Ce faceti daca nimeni din scara nu vrea sa se ocupe de administrarea asociatiei si sa doreasca sa aplice aceeasi metoda ca actualul, apelati la alcineva dinafara asociatiei, dar acesta nu poate functiona in apartamentul fostului... Ce sa zic, daca ma intrebati pe mine, sigur ca sunt de acord ca sediul as. prop. sa fie mutat la parter, fara alte comentarii. Eu unul nu m-as complica sa tin toate actele si sa fac incasari si cate si mai cate acasa, dupa usa... :D !!
nicola mihaela a scris:

in actele asociatiei aceasta functioneaza in acel loc daca spatiul se inchiriaza nu se incalca legea ca acel spatiu este cu dublu rol trebuiesc schimbate actele asociatiei ? cu sediul in apartamentul administratorului si daca administratorul moare sau isi da demisia cel care vine dupa el unde isi va avea sediul sau va trebui sa inchiriem noi in alta parte un sediu pentru ca pe asta l-am vandut s-au inchiriat de asta v-am intrebat daca e legal sa inchiriezi sau sa vinzi un sediu de asociatie , multumesc...


Aveti dreptate. Asociatia nu trebuie sa renunte la acel spatiu. Sunt asociatii care nu au un spatiu si se chinuie pe unde apuca sau inchiriaza si platesc.
Apoi pentru a schimba adresa sediului asociatiei trebuie sa gasiti alt spatiu, sa faceti adunare generala in care 2/3 din numarul proprietarilor sa fie de acord. Apoi intocmiti un dosar cu mai multe documente si mergeti la judecatorul delegat pentru a face aceasta modificare, ce este de fapt modificarea statutului asociatiei, pentru ca in statut aveti adresa in primele articole.
Si daca moare administratorul, daca angajati un administrator din alt cartier, ce o sa faceti fara spatiu?
Dar presedinte, comitet nu aveti, nu se intalnesc acolo la o sedinta din cand in cand? Ori se face sedinta lunara tot in casa la administrator?
Ori ce institutie tre buie sa aiba un sediu.Asta este ce poti face.

Alte discuții în legătură

Schimbarea adresei unei asociatii de proprietari mihai1980 mihai1980 sall ...am si eu o intrebare... suntem o asociatie de proprietari pe scara,adiministratorul vrea sa se retraga.... ce pasi sunt de urmat pentru a schimba ... (vezi toată discuția)
Continut pv cu acordul proprietarilor marq marq Buna ziua, am intocmit un PV cu proprietarii care sunt de acord cu schimbarea sediului social al asociatiei in care dupa descrierea a ceea ce dorim sa facem ... (vezi toată discuția)
Transformare uscator in biroul administratorului Diana_Rusu Diana_Rusu Buna ziua, M-am mutat recent intr-un apartament situat la parterul unui bloc.Acest apartament nu este prevazut cu un balcon, motiv pentru care pe palier ... (vezi toată discuția)