avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozitul pe teren agricol
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozitul pe teren agricol

Buna,
Ma poate ajuta cineva cu o informatie?

Acum 5 ani am primit mostenire un hectar de teren agricol de la bunici pe care l-am dat in arenda la o asociatie din comuna respectiva. Ulterior am primit bani (putini) pe bunurile care au rezutat de pe acest teren. Acum primaria imi spune ca nu am platit impozitul pe terenul respectiv de 5 ani. Eu stiam ca in momentul in care terenul este dat in arenda, arendatorul este responsabil de plata impozitului pe teren, intrucat el primieste suventii de la stat pentru acestea. Este corect ce ganndesc eu?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 10:38, 10 Februarie 2011
Impozitul pe teren trebuie sa-l plateasca proprietarul terenului adica dvs. si nu arendatorul.
Nu este corect, intrucat, conform Codului fiscal, impozitul pe teren este datorat de catre proprietar/locator in cazul unui contract de leasing financiar (care nu are nici o legatura cu contractul de arenda):
art. 256:
(1) Orice persoana care are in proprietate teren situat in Romania datoreaza pentru acesta un impozit anual, exceptand cazurile in care in prezentul titlu se prevede altfel.
(2) Impozitul prevazut la alin. (1), denumit in continuare impozit pe teren, precum si taxa pe teren prevazuta la alin. (3) se datoreaza catre bugetul local al comunei, al orasului sau al municipiului in care este amplasat terenul. In cazul municipiului Bucuresti, impozitul si taxa pe teren se datoreaza catre bugetul local al sectorului in care este amplasat terenul.
(3) Pentru terenurile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, se stabileste taxa pe teren care reprezinta sarcina fiscala a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinta, dupa caz, in conditii similare impozitului pe teren.
(4) In cazul terenului care este detinut in comun de doua sau mai multe persoane, fiecare proprietar datoreaza impozit pentru partea din teren aflata in proprietatea sa. In cazul in care nu se pot stabili partile individuale ale proprietarilor in comun, fiecare proprietar in comun datoreaza o parte egala din impozitul pentru terenul respectiv.
(5) In cazul unui teren care face obiectul unui contract de leasing financiar, pe intreaga durata a acestuia, impozitul pe teren se datoreaza de locatar.
(6) In cazul in care contractul de leasing inceteaza, altfel decat prin ajungerea la scadenta, impozitul pe teren este datorat de locator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe teren mihaelasasu mihaelasasu Buna seara. Am o nelamurire legata de plata unei taxe reprezentand impozit pe un teren inchiriat de la primarie . Concret , am un contract de inchirie a unei ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite - teren concesionat claudi72 claudi72 De ce trebuie platit si impozit pe un teren concesionat? (vezi toată discuția)
Plata impozit pe teren inchiriat? cicko cicko Primaria inchirieaza terenurile aferenta locuintelor si in conttract stipuleaza ca esti obligat sa platesti impozitul pentru terenul inchiriat.Am spus ca eu nu ... (vezi toată discuția)