avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezmostenire..
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezmostenire..

buna ziua..am si eu o intrebare..suntem doi copii la parinti ..un baiat care face in august 18 ani si eu care am 19..as dori sa stiu daca tata ar putea sa ne dezmosteneasca..sau care ar fii motivele legale pt care un parinte ar putea dezmosteneasca copilul..???
Dar daca ar vinde in timpul vietii ? ....:-/ ... nu ar fi tot o dezmostenire ;)
Corect, elis! Ai punctat la fix.;)
rezerva succesoriala..in ce consta mai exact??...adica ..daca tata ..tinand cont ca mama e in viata ar putea vinde casa..sau in ce consta mostenirea fara acordul acesteia???si daca ar vinde..copii..ar ramane pe drumuri sau cum..??:((
Rezerva succesorala este acea parte din mostenire care, in puterea legii, se cuvine anumitor mostenitori legali si de care cel ce lasa mostenirea nu poate dispune prin acte cu titlu gratuit. Prin reglementarea rezervei, legiuitorul apara pe mostenitorii rezervatari (descendentii, parintii si sotul supravietuitor al defunctului) impotriva donatiilor si legatelor testamentare facute de defunct, asigurandu-le primirea cel putin a unei parti din mostenirea ce li se cuvine potrivit legii, chiar impotriva vointei (tacite sau exprese) a defunctului. Astfel, in toate cazurile in care o persoana are mostenitori rezervatari, averea acestei persoane se imparte, teoretic, in doua parti valoric distincte: - rezerva (de care nu se poate dispune cu titlu gratuit in favoarea altor persoane), si - cotitatea disponibila (de care poate dispune). Actele cu titlu gratuit prin care defunctul ar dispune si de rezerva (sau de o parte a ei) sunt supuse reductiunii, putand fi - la cererea mostenitorilor rezervatari - desfiintate in tot sau in parte (cu consecinta revenirii bunurilor respective in masa succesorala), in masura necesara intregirii rezervei.

Daca imobilul este bun comun, tatal dvs nu va putea vinde fara acordul mamei dvs.
In cazul vinderii , copii nu mai obtin nimic.
Daca bunul imobil (casa) este bun comun (i.e. a fost dobandit in timpul casatoriei), sotul nu poate vinde casa fara consimtamantul sotiei. Rezerva succesorala este o reminiscenta a dreptului roman, unde se considera ca numai un tata nebun si-ar putea dezmosteni complet descendentii...si este o favoare pe care o face legea copiilor, in sensul ca, indiferent de vointa testamentara a persoanei decedate, copiii vor avea dreptul legal de a veni la mostenire si de a culege cel putin rezerva succesorala. Asa cum va spuneam, in cazul in care persoana decedata are 2 descendenti, 2/3 din masa succesorala (i.e. averea defunctului) revin obligatoriu copiilor (daca nu sunt nedemni).

Pe de alta parte, Elis are dreptate: bunurile tatalui pot fi vandute pe timpul vietii (in cazul bunurilor imobile, precum casa, va trebui si acordul sotiei, daca acestea fac parte din comunitatea de bunuri) iar banii pot fi facuti praf, daca asta se doreste...nu exista nici o obligatie legala a parintilor sa lase mostenire copiilor...

Alte discuții în legătură

Dezmostenire copii. exheredare buna ziua, cum este corect si ... Nata88 Nata88 Dezmostenire copii. Buna ziua, Cum este corect si legal sa se faca o dezmostenire pentru 2 copii din 4 care sa nu beneficieze de nimic din bunurile ... (vezi toată discuția)
Testament - intrebari gabicluj gabicluj Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru executarea unui testament. Pe scurt: Daca defunctul lasa mostenire prin testament, toate ... (vezi toată discuția)
Succesiune adevar2014 adevar2014 Buna, as avea nevoie de ceva sfaturi, Am un avocat dar stiti poate nu-i destul de sincer cu mine, pentru ca daca imi zice nu mai merg la proces si asa nu mai ... (vezi toată discuția)