avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Un singur locatar se opune mansardarii blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Un singur locatar se opune mansardarii blocului

Buna ziua si bine v-am gasit, deoarece acesta este primul meu post pe acest forum. Am folosit si functia "search", dar nu am gasit un raspuns clar problemei mele (sau poate nu am cautat destul de bine, in acest caz imi cer scuze anticipat).
Problema ar fi in felul urmator: locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, la etajul 1. In total sunt 12 locuinte (11 apartamente si o garsoniera). De cateva luni ne-a contactat o firma care construieste mansarde pe terasele blocurilor. In schimbul cedarii terasei ne-au prezentat o oferta foarte tentanta ce contine izolarea termica a blocului, zugravire casa scarii, geamuri si usa termopan pe casa scarii, schimbarea completa a tevilor din subsol si a coloanelor, instalatie de iluminat pe casa scarii cu senzori de miscare si inca o gramada de lucruri binevenite pentru blocul nostru. In concluzie 11 proprietari am fost de acord cu conditiile, dar al 12-lea proprietar, cel care sta in garsoniera la etajul 4 nu este de acord numai in cazul in care firma respectiva ii ofera lui (in plus de ce se face pentru bloc) 2000 euro "daune pentru zgomot". Firma respectiva refuza acest mod de plata (in bani), dar ii ofera in schimb reparatii in locuinta, numai ca domnul nostru doreste sa isi schimbe masina si nu accepta numai cash... Astfel proiectul sta blocat de ceva vreme si se pare ca fara sorti de izbanda.
Acum intrebarile:
1. Exista un mod legal prin care ii putem impune sa semneze?
2. Este legal sa ceara acele "daune pentru zgomot"?
Multumesc anticipat.
PS: Nu avem administrator, nici macar sef de scara propriuzis. Sarcinile sunt impartite intre locatarii din bloc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 09:29, 6 Mai 2008
Biroul de carte funciară a oferit recent soluţia legală a mansardării blocurilor, care nu mai impune acordul tuturor proprietarilor şi rezolvă astfel şi problema intabulării mansardelor.
cora2006 a scris:

Biroul de carte funciară a oferit recent soluţia legală a mansardării blocurilor, care nu mai impune acordul tuturor proprietarilor şi rezolvă astfel şi problema intabulării mansardelor.


Care ar fi acea solutie legala?
Scuze, am uitat. A intervenit ceva si am uitat sa termin raspunsul.
1. după încheierea acordului de principiu pentru realizarea mansardei, urmează scoaterea „terasei“ blocului din „părţile de uz comun“ (p.u.c.) ale imobilului, urmată de identificarea acesteia ca o unitate locativă de sine stătătoare.
2. recalcularea cotelor din p.u.c. aferente fiecărui apartament şi alocarea unui identificator unic pentru terasă.
Pentru scoaterea terasei din p.u.c., este nevoie de documentaţia cadastrală şi de un certificat de urbanism eliberat de Primărie, precum şi de un act notarial.
Efectul scoaterii terasei din p.u.c. este că aceasta va avea acelaşi statut cu celelalte apartamente, coproprietarii terasei sînt în acelaşi număr cu proprietarii apartamentelor de pe scară, iar juridic, coproprietatea forţată şi perpetuă se transformă în coproprietate voluntară şi temporară. Astfel, dreptul de proprietate asupra terasei va fi supus regulilor comune în ceea ce priveşte ieşirea din indiviziune.
Pentru transmiterea dreptului de proprietate asupra terasei, va fi nevoie de un contract de vînzare-cumpărare şi eventual de ieşirea din indiviziune.
Apoi, mansarda trebuie înscrisă în Registrul Cărţii Funciare, în baza documentaţiei cadastrale şi a certificatului de urbanism eliberat de Primărie.
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
Inteleg procedura, dar daca acel locatar se opune vehement semnarii oricarei hartii? Se mai poate face ceva fara semnatura lui? Legal, bineinteles. Ma intereseaza foarte mult acest lucru pentru ca as dori sa cumpar unul din cele doua apartamente care se vor construi (daca se vor construi) si nu as vrea dupa ce dau banii sa ma trezesc cu ilegalitati si alte probleme.
m_3 a scris:

Inteleg procedura, dar daca acel locatar se opune vehement semnarii oricarei hartii? Se mai poate face ceva fara semnatura lui? Legal, bineinteles. Ma intereseaza foarte mult acest lucru pentru ca as dori sa cumpar unul din cele doua apartamente care se vor construi (daca se vor construi) si nu as vrea dupa ce dau banii sa ma trezesc cu ilegalitati si alte probleme.

Este problema lui personală, dar această problemă nu vă interesează şi nu afectează fondul problemei generale a blocului în care locuiţi.
Acordul de principiu îl dă asociaţia într-o adunare generală cu votul majorităţii proprietarilor, întrunită conform prevederilor legale. Această hotărâre poate fi atacată în instanţă în termen de 45 de zile de la adoptarea sa, de orice proprietar care consideră că prin aceasta s.a încălcat legea sau un drept al său. După expirarea acestui termen, nu se mai poate contesta acea hotărâre.;)
După aceea, procedura este cea descrisă mai sus.:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate mansarda legal doar o scara a unui bloc ovidiugrig ovidiugrig Locuiesc intr-un bloc cu 2 scari. Geometric vorbind cele 2 scari sunt 2 paralelipipede tangente pe o singura fata si decalate cu cativa metri unul fata de ... (vezi toată discuția)
Mansardare bloc ionut.tanase ionut.tanase Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari a cate 4 etaje. Fiecare scara are cate 20 de apartamente. Toti locatarii au semnat pentru mansardarea blocului mai ... (vezi toată discuția)
Imposibilitate înscriere construcție în cf Andrei2909 Andrei2909 Buna ziua. În cursul anului 2009 am încheiat cu o persoană fizică o convenție cu dată certă sub semnătură privată prin care am cumpărat dreptul de ... (vezi toată discuția)