avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna seara,in urma cu 5 luni tatal meu a decedat iar eu fiind singurul copil as dori sa stiu daca e obligatoriu sa mai fac succesiune in conditiile in care detinea un apartament impreuna cu mama mea de care era divortat dar locuiau impreuna iar partaj nu facusera.Am inteles ca mama mea ar detine jumate iar jumatatea tatalui mi-ar ramane mie...ma gandeam sa nu mai fac susccesiune fiind singurul copil.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 14:15, 11 Februarie 2011
gabriel z a scris:

in contractul de c/v al apartamentului, banuiesc ca sunt trecuti titularii ambii parinti.
dupa decesul tatlui dvs, atat mama cat si dvs sunteti de drept mostenitori rezervatari,prin efectul legii.
cotele care va revin in acest moment sunt urmatoarele:
-3/4 mama dvs
-1/4 dvs
in cazul in care nu va intereseaza sa fiti intabulata si dvs cu 1/4 din apartament si fiind relatiile excelente(cum am dedus) cu mama dvs, nu vad rostul sa deschideti succesiunea.
ar fi niste costuri destul de inutile raportat la acest moment.

Atentie !!!! Parintii erau divortati la momentul decesului !! Copilul e unicul mostenitor !
Daca nu ar fi fost divortati la momentul decesului, cotele ar fi fost oricum invers : 3/4 copilul si 1/4 sotia+ celelalte drepturi.
Parerea mea este similara...cheltuiaiala e destul de mare la notariat, nu cred ca merita momentan.
Termenul de 6 luni la care se refera notarul este cel de ACCEPTARE A MOSTENIRII, nu de dezbatere a succesiunii. Practic in acel termen fie trebuia sa va duceti la notar sa faceti un act unilateral de acceptare expresa, fie tacit ati acceptat altfel. Daca ati locuit in apartament asta valoreaza acceptare. Oricum atata vreme cat nimeni nu va contesta calitatea de mostenitor, lucrurile astea nu prezinta relevanta decat teoretica.
Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2011
Mihaela Enache, Avocat
multumesc mult pentru raspunsuri!
eu va recomand sa mergeti la alt notar si sa dezbateti succesiunea.
avadn in vedere ca decesul tatalui dvs. a intervenit in urma cu 5 luni, nu veti plati nici un impozit.
inca sunteti in termenul legal de doi ani, calculat de la data decesului defunctului, in care beneficiati de scutirea de la plata impozitului in cazul dezbaterii succesiunii.
eu va recomand sa profitati de acest aspect si sa procedati la dezbaterea succesiunii.
intr-adevar sunteti unic mostenitor al defunctului, intrucat parintii au divortat iar mama dvs. nu mai are vocatie succesorala la succesiunea defunctului, dar atentie! nu s-a facut partajarea bunurilor comune !
astfel incat si mama dvs. are dreptul la o cota-parte din imobil .
Nu platiti impozit, dar platiti onorariul notarului (ceea ce e perfect normal. nimeni nu munceste degeaba ). In orice caz, ar fi bine sa va duceti la un notariat si sa ACCEPTATI EXPRES mostenirea tatalui. Acest act unilateral costa aproximativ 20 de ron. Cum am spus si intr-un comentariu anterior, acceptarea expresa se face in termen de 6 luni de la deces. Deci mai aveti o luna la dispozitie.Cine stie apoi cu ce rude va treziti ca va inlatura de la mostenire....actul asta va atesta manifestarea de a avea calitatea de mostenitor. Ulterior cand veti avea bani mergeti si faceti si dezbaterea succesorala care "va face proprietar" pe bunurile tatalui.(de preferat in primii 2 ani pt a nu plati impozit, asa cum vi s-a specificat si mai sus).
Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2011
Mihaela Enache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)
Succesiune zilzi zilzi Mama a murit pe 6.07.2010 si am ramas pentru dezbaterea succesiunii tatal meu si cu mine.Noi avem o relatie foarte stransa si o buna intelegere. Nu se pune ... (vezi toată discuția)
Sucesiune marianbica marianbica Buna ziua,va rog sa ma ajutati sa inteleg un lucru. In 1991,13 ianuarie defunctul decedeaza.Raman mostenitori sotia defunctulu + 8 copii.Are loc ... (vezi toată discuția)