avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Cum se acorda garantia in cazul unor produse defecte ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Cum se acorda garantia in cazul unor produse defecte si inlocuite, dupa vanzare

Buna ziua am nevoie de ajutorul dumneavoastra in urmatoarea problema:
-in data 01.noiembrie.2010 am achizitionat un telefon mobil cu o perioada de garantie de 12 luni
-pe certifica scrie:"drepturile de care beneficiaza Consumatorul sunt in conformitate cu prevederile Legii nr.449/2003- privind comercializarea produselor si serviciilor si garantiilor asociate acestora astfel cum aceasta a fost completata/modificata prin ordonanta nr.21/1992 - privind protectia consumatorului ("Legea"), in vigoare la data cumpararii produselor.
-mi s-a defectat produsul cumparat de 3 ori (avand acelasi defect) pana in data de 11.februarie.2011
-am citit in Hotararea nr. 394 din 8 iunie 1995 ca daca produsul se defecteaza de 3 ori in jumatatea perioadei de garantie se poate inlocui la cererea consumatorului, dar in legea 449/2003(dupa care functioneaza contractul meu de garantie) nu apare aceast articol
- eu imi doresc inlocuirea produsului, cum as putea proceda in baza unui articol dintr-o lege in vigoare in data de azi.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: vguta , utilizator 15:23, 16 Februarie 2011
l-ati dus la reparat?
da l-am dus de fiecare data cand am constatat defectul, de 2 ori pana acum, asta ar fi a treia oara.
Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2011
tartareanum, utilizator
Nefiind expert, consider ca Hot. 394 reprezinta o completare sau norme de aplicare a Ordonantei nr. 21/1992 privind protectia consumatorului. In conditiile in care nu va schimba produsul puteti face o reclamatie in acest sens la ANPC.
[ link extern ]
Succes.
L.C.
la aricolul 27 din 449/2003 scrie:

(2) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, se abroga:

b) Hotararea Guvernului nr. 394/1995 privind obligatiile ce revin agentilor economici - persoane fizice sau juridice - in comercializarea produselor de folosinta indelungata destinate consumatorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 10 din 27 ianuarie 1997, cu modificarile ulterioare;

deci eu inteleg ca nu mai este vlabila hotararea 394/1995 (nefiind expert)
Asa se pare, însa Legea 449/2003, republicata 2008, privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora, transpune prevederile Directivei 1999/44/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 25 mai 1999 privind anumite aspecte ale vanzarii de bunuri de consum si garantiile conexe, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOCE) nr. L 171 din 7 iulie 1999.
....
Articolul 3
Drepturile consumatorului
(1) Vânzătorul este răspunzător față de consumator pentru orice neconformitate existentă în momentul livrării bunurilor.
(2) În cazul unei neconformități, consumatorul are dreptul ca bunurile să fie repuse în conformitate, gratuit, prin reparare sau înlocuire, în conformitate cu alineatul (3), sau la o reducere de preț corespunzătoare sau la rezoluțiunea contractului pentru acele bunuri, în conformitate cu alineatele (5) și (6).
(3) În primul rând, consumatorul poate cere vânzătorului să repare bunurile sau poate cere vânzătorului să le înlocuiască, în ambele cazuri gratuit, cu excepția cazurilor în care aceasta este imposibilă sau disproporționată.
O despăgubire se consideră disproporționată în cazul în care impune vânzătorului costuri care, în comparație cu o despăgubire alternativă, sunt nerezonabile, luând în considerare:
- valoarea bunurilor în cazul în care nu ar fi existat neconformitatea;
- însemnătatea neconformității și
- dacă despăgubirea alternativă ar putea fi executată fără vreun inconvenient semnificativ pentru consumator.
Orice reparație sau înlocuire se efectuează într-un termen rezonabil și fără nici vreun inconvenient semnificativ pentru consumator, ținând seama de natura bunurilor și scopul pentru care consumatorul a solicitat bunurile în cauză.

...prin urmare, după umila mea parere, puteti solicita inlocuirea produsului.
[ link extern ]
L.C.

Alte discuții în legătură

Defectare produs in termenul de garantie  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Am cumparat o baterie auto care avea ca termen de garantie 2 ani, garantia expira in ianuarie 2015. Acum o saptamana bateria s-a defectat, am mers cu ea la ... (vezi toată discuția)
Termen de garantie ContSters61319 ContSters61319 Spuneti-mi va rog unde pot sa gasesc termenele de garantie minime pentru diferite categorii de produse. M-ar interesa termenul de garantie care poate fi dat ... (vezi toată discuția)
Garantie produs inlocuit ContSters14496 ContSters14496 Ma plimb prin legislatie, si cand am senzatia ca am prins adevarul de picior, constat ca actul normativ fie e abrogat, fie nu mai contine prevederea ... (vezi toată discuția)