avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copilul din casatoria anterioara a sotului meu poate ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copilul din casatoria anterioara a sotului meu poate pretinde sa mosteneasca bunurile pe care eu le detineam inainte de casatorie, in caz de deces al sotului meu?

Ma voi casatori curand cu un barbat care mai are un copil dintr-o casatorie anterioara. Eu am mai multe bunuri mobiliare si imobiliare. In caz de deces al sotului meu, copilul sau va putea avea pretentii asupra bunurilor dobandite de mine inaintea casatoriei? In caz de divort, sotul meu va putea avea pretentii asupra bunurilor dobandite de mine inaintea casatoriei? Este util in acest caz un contract prenuptial?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:35, 14 Februarie 2011
Nu,nu poate daca faceti dovada ca sunt bunuri personale si dobandite inaintea casatoriei.
Aceste bunuri nici nu pot intra in masa succesorala,avand regimul de bunuri personale ale dvs
Bunurile dobandite de dvs. inaintea casatoriei sunt si raman ale dvs. (sunt bunuri proprii, bunuri asupra carora aveti un drept exclusiv de proprietate)

In timpul vietii dvs. nu se impart cu nimeni pentru ca nu e nimeni coproprietar asupra lor alaturi de dvs. Deci nu se vor imparti nici cu viitorul sot in caz de divort pentru ca nu a contribuit la dobandirea lor. Cu viitorul sot veti imparti la un eventual divort doar bunurile pe care le veti dobandi impreuna in timpul casatoriei, daca vor exista astfel de bunuri. (nu le veti imparti nici pe ale lui exclusive si nici pe ale dvs., ci doar pe acelea care vor fi comune)

Bunurile dvs. (daca vor mai exista, caci sunteti libera sa le instrainati) se vor transmite la moartea dvs. catre mostenitorii dvs. Nu se vor transmite la moartea altuia (fie el si sot) catre mostenitorii altuia (un copil care nu e al dvs.)

Dar sotii au vocatie succesorala reciproca. Oricare va fi supravietuitorul celuilalt va mosteni o cota parte din patrimoniul sotului defunct, cota care difera in functie de clasa de mostenitori cu care vine in concurs. (patrimoniu = dreptul de proprietate asupra bunurilor proprii ale mortului + cota parte a mortului din dreptul de proprietate asupra bunurilor comune + ...+ datoriile mortului)

Daca dvs. veti muri mai intai, atunci o cota parte SI din bunurile dvs. proprii vor ajunge prin mostenire la sotul supravietuitor si apoi, la moartea lui, la mostenitorii lui (copilul sau copii lui). Deci iata ca exista o cale prin care o parte din bunurile dvs. proprii pot ajunge la acel copil. Dar asta depinde de o multime de "daca" si mai ales de o ...ordine a inmormantarilor pe care nu o stapanim noi. Caci poate sa fie la fel de bine si ...viceversa. O cota parte din bunurile LUI proprii sa ajunga la dvs. (ca sotie supravietuitoare) si apoi la mostenitorii dvs.
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune bellefille bellefille In urmatoarea situatie: -sot decedat -mostenitori:un copil major si sotia supravietuitoare -avere:bunuri mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei si ... (vezi toată discuția)
Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor ... Mantescu Mantescu Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor care rezultă din decesul mamei lui .Santem căsătoriți de 14 ani și în concubinaj ... (vezi toată discuția)
Bun obtinut din mostenire- are sau nu dreptul la acest bun sotul/sotia? lumyclau lumyclau Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie. Bunica mea din partea tatalui a avut cumparat un loc de veci. Cand a murit tata a devenit ... (vezi toată discuția)