avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor ...

Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor care rezultă din decesul mamei lui .Santem căsătoriți de 14 ani și în concubinaj avem 9 ani ce drepturi am . Țin să menționez că are și o fica din prima căsătorie și eu am un fiu din prima căsătorie. Dar avem și bunuri dobândite în timpul căsătoriei cu acte ce drepturi am eu sau fica din prima căsătorie . Și ce poate face soțul meu pt a putea să mă treacă în acte. Majoritatea bunurilor dobândite în timpul căsătoriei cu acte și în timpul concubinajului sant pe numele meu putând demonstrând cu acte .Ce drepturi am in această situație în caz de divorț sau deces al soțului meu . Care este cota parte a mea în privința bunurilor comune și în privința bunurilor soțului meu după mamă sa decedat . Ce poate face soțul pt a putea beneficia și eu de drepturile mele că soție. Mulțumesc aștept un răspuns .
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 16:00, 15 Ianuarie 2023
Dacă sunteți căsătoriți sub regimul comunității legale (dacă nu ați încheiat o convenție matrimonială) atunci bunurile moștenite de soțul dvs. sunt bunurile lui proprii. (proprietate exclusivă)

În caz de divorț, bunurile proprii nu se împart. Rămân ale proprietarului.
La divorț soții împart bunurile lor comune. (pentru că au contribuit împreună la dobândirea lor).
Împărțirea se face potrivit contribuției fiecăruia dintre soți la dobândirea bunurilor comune (teoretic 50%-50%, dar practic se poate dovedi și o contribuție majoritară a vreunuia dintre soți).

În caz de moarte, soțul supraviețuitor îl moștenește pe soțul decedat.
În moștenirea soțului decedat intră:
- bunurile lui proprii
- partea lui (teoretic 50%) din bunurile comune. Partea viului rămâne a viului.

Cota soțului supraviețuitor în concurs cu descendenții defunctului este de 1/4 din moștenire. Restul de 3/4 este cota descendenților. (in speță a copilului sau copiilor defunctului, indiferent dacă sunt din căsătorie ori din afara ei).

Ca atare, soțul supraviețuitor va avea:
1/4 dintr-un bun propriu al defunctului soț. (dobândită prin moștenire)
5/8 dintr-un bun comun (jumătatea lui, dobândită prin cumpărare, construire etc. plus o pătrime din cealaltă jumătate - a defunctului, dobândită prin moștenire).

Moștenirea celui din urmă soț decedat va fi culeasă de descendentul/descendenții acestuia. (sau alte rude, acolo unde nu există descendenți).

Dacă sunteți căsătoriți sub regimul comunității legale, nu are importanță pe numele cui a fost cumpărat un bun. Bunul achiziționat de oricare dintre soți după data încheierii căsătoriei este bun comun. Bunurile cumpărate înainte de încheierea căsătoriei sunt bunuri proprii ale celui care le-a cumpărat. (sau pot fi pe cote părți, dacă au fost achiziționate ca atare).
Ultima modificare: Duminică, 15 Ianuarie 2023
romascanu, moderator
Ca soție nu aveți drept de proprietate față de bunurile proprii ale soțului, dar dacă moare el primul ca soț supravioețuitor îl moșteniți cum vi s-a explicat deja, 25% pe toate bunurile, inclusiv cele moștenite.

Fiul dvs o să moștenească doar bunurile dvs, nu va moșteni nimic din ce este al soțului.
Bunurile soțului vor fi moștenite de fica lui în procent de 75%, deci veți participa împreună la succesiune.

Moștenirea este bun propriu, nu-i bun comun, deci nu aveți nici un drept de soție față de moștenirea soțului de la mama lui.
De asemenea în caz de divorț, bunurile moștenite nu intră la masa partajabilă.

Dar nu se știe niciodată cine va pleca primul din această lume, și cine pe cine va moșteni.
Ultima modificare: Duminică, 15 Ianuarie 2023
Dapix, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dapix a scris:


Bunurile soțului vor fi moștenite de fica lui.

Propoziția acesta este:

Falsă dacă el moare primul (fiindcă moștenește și soția supraviețuitoare, nu doar fiica defunctului).
Adevărată dacă el moare ultimul. (și dacă nu s-a recăsătorit cu vreo tinerică supraviețuitoare... căci, vorba aceea: "viață e complexă și are multe aspecte")


Copilul ultimului decedat dintre soți moștenește averea părintelui său. În moștenirea ultimului decedat intră:
- bunurile lui proprii
- partea lui din bunurile comune (care nu a întrat în moștenirea primului îngropat)
- partea moștenită de el de la soțul decedat.

Observăm că, in funcție de ordinea deceselor, o parte din averea primului decedat poate să ajungă la copilul celui de al doilea decedat. (dacă nu au fost încheiate, între timp, anumite acte).

De-aia îmi place mie să scriu răspunsuri în drept succesoral. Fiindcă atunci când crezi că ai aflat toate răspunsurile, vine tanti cu unelte agricolă, dă cu coasa în altă ordine, și-ți schimbă întrebările.
Ultima modificare: Duminică, 15 Ianuarie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)
Succesiune soți Adi. M. P. Adi. M. P. Bună ziua. Care sunt drepturile de succesiune ale intre soți. În cazul nostru : sotul are doi copii din căsătorii anterioare. Deține o casa cumarata pe ... (vezi toată discuția)
Am o intrebare : care sunt procentele impartirii unui apartament ... florinm58 florinm58 Am o intrebare : care sunt procentele impartirii unui apartament la succesiunea dupa moartea unuia dintre soti si care are si doi copii . Va multumesc ... (vezi toată discuția)