avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bun obtinut din mostenire- are sau nu dreptul la acest ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bun obtinut din mostenire- are sau nu dreptul la acest bun sotul/sotia?

Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie. Bunica mea din partea tatalui a avut cumparat un loc de veci. Cand a murit tata a devenit mostenitor. Acum ca nici el nu mai este trebuie sa facem succesiunea din nou. Intrebarea este: fiind bun dobandit din mostenire are drept si sotia suprfavietuitoare sau doar copilul? Va intreb asta deoarece din cate stiam eu ceea ce este din mostenire si nu este dobandit in timpul casatoriei nu se imparte la sotul/sotia supravietuitoare.
Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra, eventual si cu lege/legile care reglementeaza aceasta situiatie.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 19:26, 4 Februarie 2010
buna ziua!
la succesiunea tatalui dvs veti veni dvs in calitate de descendent si sotul supravietuitor-daca este cazul.
Vocatia succesorala a sotului supravietuitor priveste si bunurile proprii ale sotului decedat.
Ce trebuie sa intelegeti: mostenirea-i una iar impartirea sau partajarea bunurilor dob din timpul casatoriei -asa cum ati auzit dvs., e alta treaba.
Au dreptate colegii mei insa lipsea aceasta lamurire pentru dvs.
Mostenitorii mostenesc toate bunurile defunctului.
Chiar daca ele erau bunuri proprii nu are relevanta acest lucru.
Daca erau bunuri comune sotia supravietuitoare mostenea cealalta jumatate impreuna cu copilul ( adica 50%).
Deci, exista 2 mostenitori in cazul dvs.

avocat Claudiu Lascoschi
Daca tatal dvs. ar fi divortat, atunci nu ar fi impartit/partajat cu fosta lui sotie bunul mostenit de la mama lui. Pentru ca bunul mostenit era al lui propriu (adica al lui exclusiv - ceea ce inseamna ca n-avea de ce sa-l imparta cu cineva care nu detinea la randul ei vreo bucatica din bun).

Dar sotia lui i-a fost sotie pana in clipa mortii (de-aia ii zicem sotie supravietuitoare). Ori in clipa mortii unei persoane ne intereseaza sa aflam din ce e compusa masa succesorala (activ si pasiv) ramasa de pe urma defunctului.

In activul masei succesorale ramasa de pe urma tatalui dvs. intra toata averea lui (indiferent pe ce cale si de la cine a dobandit-o) deci inclusiv bunul dobandit de el prin mostenire de la mama lui.

Iar acesta masa succesorala se imparte dupa regulile mostenirii legale:
1/4 din aceasta masa succesorala se cuvine sotiei supravietuitoare.
3/4 - copilului.
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cu probleme! madarolivia madarolivia Buna. Am o problema delicata cu o mostenire. Sotia are dreptul la mostenirea primita de sot de la parintii lui? Sa va explic cum e situatia... sunt doi frati ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata caren caren in cazul in care mama a decedat si nu s.a facut nici un fel de succesiune, iar tatal se recasatoreste, dupa decesul tatalui sotia acestuia beneficiaza de vreo ... (vezi toată discuția)
Nepot care mosteneste o bunica (din partea mamei decedate). tatal meu are vreun drept? Bismut Bismut Situatia sta in felul urmator: Mama mea a murit acum 6 ani. La momentul mortii mamei mele tatal meu era casatorit cu mama mea. Tatal meu nu s-a mai ... (vezi toată discuția)