avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

In urmatoarea situatie:
-sot decedat
-mostenitori:un copil major si sotia supravietuitoare
-avere:bunuri mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei si bunuri imobile dobandite de sotul decedat prin mostenire legala.
Cum se impart aceste bunuri?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 20:02, 15 Septembrie 2011
1/4 sotie supravietuitoae si 3/4 fiu. Nu conteaza cum au fost dobandite bunurile. Din bunurile comune se va imparti doar cota de 1/2 in 1/4 si 3/4, restul cotei de 1/2 apartine sotului supravietuitor, cota din bunul comun.
Bunurile care nu sunt comune, deci cele dobandite prin mostenire, donatie sau avute dinaintea casatoriei se impart in totalitate in cotele de 1/4 sotie si 3/4 fiu.
masa sucesorală de pe urma defunctului este formată din 1/2 din masa bunurilor comune mobile și imobile. la această masă soția are 1/4 iar copilul 3/4.
DEDITA MIHAELA a scris:

masa sucesorală de pe urma defunctului este formată din 1/2 din masa bunurilor comune mobile și imobile. la această masă soția are 1/4 iar copilul 3/4.

Bunurile dobandite de defunct prin mostenire legala nu intra in masa succesorala?Cui revin acestea?Multumesc inca odata.
V am raspuns! Si celedobandite de defunct ca bunuri proprii intra caelea se impart astfel 1/4 sot si 3/4 copil.
Mostenire = transmiterea PATRIMONIULUI unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane in fiinta.

In patrimoniul mortului intra:

- cota de 1/1 (intregul) din dreptul de proprietate asupra bunul X care era NUMAI al mortului (de exemplu bunul pe care mortul il mostenise de la ...)
- cota de 1/2 (jumatate) din dreptul de proprietate asupra bunului Y dobandit de mort in timpul casatoriei. Cealalta jumatate ESTE (si RAMANE) a sotiei supravietuitoare (si o astfel de mentiune o veti vedea scrisa prin certificatele de mostenitor. Notarul va scrie SI cui ii apartine cealalta fractiune din dreptul de proprietate care NU e a mortului).
- etc. etc.

Aceasta masa succesorala este dobandita astfel:
1/4 sotia supravietuitoare
3/4 copilul defunctului

Observam ca:
Dintr-un bun care era NUMAI al mortului, sotia supravietuitoare va avea 1/4 din 1/1 = 1/4
Dintr-un bun care era doar jumatate al mortului sotia supravietuitoare va avea1/4 din 1/2 = 1/8. Dar sotia mai ARE DEJA o jumatate (partea ei prezumata din bunul comun) 1/8 + 1/2 = 5/8 din bun.

Sotia supravietuitoare mosteneste (are o cota succesorala) din TOATA averea (si datoriile) mortului, nu doar din acea parte de avere pe care au dobandit-o sotii impreuna.

Ne intereseaza sa stim care sunt bunuri comune ale sotilor doar pentru a sti care este PARTEA MORTULUI din bunul comun. Ca nu cumva sa includem in mostenirea mortului si averea viilor si inca neingropatilor soti supravietuitori. (despre partea acestora din urma se va discuta la moartea lor).
Ultima modificare: Joi, 15 Septembrie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre mostenire. omvesel omvesel Cum se inparte averea intre sotul supravetuitor si un copil,casatorit cu 2 copii? (vezi toată discuția)
Mostenirea copiilor nelegitimi Elena59 Elena59 Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este cota mostenirii legale pe care sotul supravietuitor o primeste dupa decesul sotiei(celuilalt sot)? Situatia (speta) ... (vezi toată discuția)
Cote succesorale xp-kry xp-kry Se da urmatoarea situatie : atat sotia cat si sotul au cate un copil din afara casatoriei . Sotul decedeaza . La dezbaterea masei succesorale vine sotia ce se ... (vezi toată discuția)