Buna ziua,
Am intentat proces intsitutiei la care lucrez, care mi-a dat avertisment, in urma refuzului meu de a semna o decizie abuziva. Acesta din urma a fost anulata(decizia), insa avertismentul pe niste vinovatii fictive a ramas in vigoare (ceva de genul ca am sustras propriul act, adica decizia care ma privea direct, si mi-am insusit-o in "scopul declarat de a consulta pe cineva cu pregatire juridica". Nu a fost sustras, ci mi-a fost inmanat, si apoi luat inapoi pe motiv ca nu a fost semnat de catre mine, si in plus normal ca trebuia sa consult pe cineva pt. o deczie abuziva care ma priveste direct. In fine am deschis proces pt. anularea deciziei, si ieri am primit sentinta ca "se respinge contestatia" adica se respinge anularea avertismentului. Motivele nu stiu care sunt, ca inca nu mi-a fost comunicata acasa. Am inteles ca termenul de recurs este de 15 zile de la data comunicarii. Pentru ca este destul de dificil sa tot plec de la serviciu, si in plus motivul cred eu al pierderii procesului este ca s-a intrat in amanunte care nu priveau cauza directa, m-am hotarat ori sa ma reprezint singura, sau pentru "judecarea cauzei in lipsa", pentru ca din acte e destul de clar ca prin acest avertisment s-a incercat intimidarea mea, dupa care nerenuntand - au anulat actul.
Intrebare: ce trebuie sa contina un recurs: mai trebuies facute referiri la procesul pierdut (adica s-au adus acte de care nu aveam cunostinta, respectiv anularea deciziei), sau prezentate faptele ca si prima data in scris, cu completari ulterioare? Si in plus pot intenta recurs cu judecarea cauzei in lipsa? Ce sanse sunt la un recurs sa pot castiga daca cer judecarea cauzei in lipsa? Sunt pentru prima data in acesta situatie, si nu stiu cum trebuie procedat.
Nici nu s-ar putea judeca de catre acelasi judecator pentru ca ar fi un caz de incompatibilitate.
Recursul de judeca de 3 judecatori, la instanta superioara in grad. Daca ati avut judecarea cauzei la Tribunal, recursul se va judeca la Curtea de Apel in a carei circumscriptie se afla domiciliul dumneavoastra.
Daca instanta considera ca avertismentul aplicat dumneavoastra este suficient in cauza, inseamna ca, totusi, speta nu e atat de "clara". Pe de alta parte, daca ne gandim logic, ati fost avertizata o data de catre angajator, deci ati primit o sanctiune minima. Cum ar putea instanta sa anuleze avertismentul, din moment ce acesta s-a "executat", adica ati fost deja avertizata. Cum ati putea sa nu mai fi fost avertizata? Atingerea pe care o aduce interesului dumneavoastra este minima si prejudiciul pe care vi l-a cauzat acel avertisment trebuie dovedit. Ati pierdut la salar?
Nu, nu am pierdut la salariu, doar ca avertismentul meu a venit la o zi dupa ce am depus o adresa la conducere prin care le explicam ca decizia pe care incercau sa mi-o bage pe gat, nu este legala. Au inteles asta, si ca raspuns la acesta adresa a doua zi am primit avertisment ca am incercat "sa-mi sustrag" propria decizie (adica in referat suna ceva de genul sustragerea unor acte, in afara institutiei cu scopul declarat de a fi consultate de altcineva (e de la sine inteles ca le-am spus ca voi consulta un avocat), si ca am ofensat cosilierul juridic prin atragerea atentiei ca mi-a prezentat doar bucati de lege care convine institutiei, adica interpreteaza legea doar in favoarea lor). Pentru anulare deciziei au scapat, pentru ca la proces cand s-au prezentat au venit si cu actul de anulare al deciziei, care cu totul si cu totul intamplator nu mi-a fost comunicat timp de 2 luni, timp in care au continuat sa se faca presiuni pt. acceptarea deciziei. Presiuni se fac si acum , insa conducerea insitutiei tot nu pricepe ca nu poate face tot ce vrea ea, pentru ca de asta exista Codul Muncii.
Da, poate e o sanctiune minima, dar e bazata pe MINCIUNA. Daca nu le dau acum un exemplu vor continua si pe viitor, si nu numai cu mine, dar si cu restul colegilor, cum de altfel se intampla de ani si ani de zile, si nimeni nu a ripostat. Pecizez ca lucrez in sistemul bugetar, si ca din punct de vedere al indeplinirii sarcinilor de serviciu, sau al disciplinei nu aveau ce sa-mi reproseze. De asta au inceput cu avertismentul, ca pe viitor sa dovedeasca ca "merit" sanctionarea.