avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz la plata furnizor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz la plata furnizor

Suntem Asociatie de Proprietari si platim conform unui contract de revizie tehnica serviciile unei firme pentru intretinere lifturi (lifturi noi). De 2 luni de zile unul din lifturi nu mai functioneaza iar starea lor se degradeaza constant, iar firma ne trimite la fel de constant factura cu plata serviciilor de mentenanta (care nu este mica). Mentionez ca fisele de revizie tehnica nu le aduc la avizat, nu se consemneaza in niciun registru faptul ca liftul stationeaza nejustificat. In concluzie nu respecta obligatiile contractuale. In baza unei decizii luata de consiliul de administratie am hotarat sa nu le mai platim facturile pana nu se remediaza problemele aparute. Intrebari: Este legal sa facem acest lucru? Daca da, listele de cheltueli le afisam fara valoarea facturii pentru furnizorul in cauza? Sau platim pentru celelalte lifturi si scadem din valoarea facturii doar liftul care a stationat? Ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:11, 1 Iunie 2011
Multumesc pentru raspunsurile profesioniste! Au avut un raspuns nebanuit aceste "interventii". Au "percutat" la plicul cu factura "retornero" plus ca pentru luna februarie au scazut de la plata facturii liftul cu probleme. Inca o data multumiri pentru sfaturi!
Revin cu un aspect referitor la plata mentenatei lifturilor.
Cum firma care asigura service nu este in oras plata serviciului de mentenanta se face la banca intr-un cont de-al furnizorului de catre admnistrator. Mentionez ca plata se face la banca iar comisionul bancii se scade din valoare facturii deci nu se platesc comisioane la banca de catre asociatia de proprietari. In contractul pe care il avem cu ei este specificat ca plata se face cu ordin de plata. Luna aceasta a venit odata cu factura de service si o hartie in care se specifica ca avem de platit penalizari la suma lipsa din factura. Ce ar trebui sa facem?Este legal sa ne oblige sa platim si comisioane la banca? Asociatia de proprietari le-a sugerat sa trimita un om sa incaseze sau sa reglementeze cu banca astfel incat sa nu fim nevoiti sa platim si servicii bancare.
E cam dificil de inteles ce vreti sa spuneti. Daca asociatia face plati prin banca, plateste sau nu comisioane bancii, mai mici sau mai mari, in functie de contractul pe care-l are asociatia cu banca si nu cu fiecare furnizor sau prestator de servicii.
In cadrul negocierii contractului cu furnizorul sau prestatorul, asociatia trebuie sa negocieze, pe langa toate celelalte drepturi si obligatii, repet, trebuie sa negocieze pretul contractului, modalitatea de plata si alte cheltuieli. Daca s-a negociat ca prestatorul sa suporte comisionul bancar, pai acesta sa apara pe factura, sa fie scazut din valoarea serviciului, sa fie cumva consemnat intr-un document incheiat intre prestator si asociatie. Eu, ca asociatie, as negocia un pret al serviciului cat mai mic iar comisioanele le-as plati eu si le-as negocia cu banca.

Referitor la acele "penalizari la suma lipsa din factura", pare o greseala de exprimare, o confuzie. Orice penalizare de intarziere se aplica asupra unor debite restante, asupra unor sume neachitate in termenul scadent, conform facturii si clauzelor contractuale. Dar dumneavoastra spuneti ca au refacturat, probabil au anulat acele facturi si le-au stornat in contabilitate facturand apoi o suma mai mica.
Discutati cu ei ca poate au gresit in evidenta lor contabila si or sa revina la intentii mai bune.
@Lumiklm
Daca faceti plati prin virament bancar, banca isi va trage comisionul dupa care va va presta serviciul.
E normal ca daca ati platit strict suma din factura ascensorului, banca si-a luat partea ei si a trimis mai departe in contul ascensorului ce-a mai ramas.

Asociatia are un contract cu ascensorul pe care trebuie sa-l respecte, ca suma de plata.
Deci dv. trebuia sa depuneti prin virament bancar adaugat la valoarea facturii acel comision bancar. Asa procedeaza toata lumea, nu asteapta sa le plateasca altii comisioanele.
Iar ascensorul v-a penalizat pentru sumele lipsa din facturi, echivalentele comisioanelor.
Adica pe langa plata comisioanelor adunate de-a lungul timpului de cand nu le-ati platit mai sporiti aceasta suma si cu penalizari. E normal sa se procedeze astfel pentru ca trebuie respectate contractele si platite comisioanele care va revin.
Comisioanele le puteti plati din fondul de reparatii, daca aveti asa ceva. Daca nu, atunci le repartizati pe lista alaturi de celelalte cheltuieli pe care le repartizati pe cota-parte indiviza.
Tot in contractul de prestari de servicii trebuiesc trecute aceste obligatii. Intre timp a postat si @elga50 un raspuns pe tema viramentului bancar. Sunt de acord cu ce spune dansa, dar firmele adevarate nu se incurca cu aceste comisioane, adica, prin contract stipuleaza ca achita ei comisioanele de transfer. Daca vor, daca nu, tot asa de bine pot stipula si alte bazaconii - daca as. de prop. le accepta.
Cel putin pana acum, asa trebuie procedat cum a spus @elga50. Daca doriti schimbare, umblati la contract.
Pai observ ca se cam joaca cu dvs. Incercati sa discutati si cu cei de la ISCIR sau cum se mai cheama acum, pe care i-ati platit destul. Toate aspectele aratate privind activitatea firmei care asigura mentenanta trebuie cunoscuta de cei care le controleaza activitatea (daca nu or fi tot ei, aveti grija!).
Am inteles ca lifturile sunt relativ noi, nu? Pai va invit la Iasi, sa vedeti cum functioneaza 5 lifturi care care au fost date in functiune in anul 1974, iar valoarea contrqactului este de 5 x 160 lei pe luna... Orice eveniment anuntat se rezolva in maximum 15 min. Ne-a trebuit ceva timp sa gasim aceasta firma, dar a meritat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 196/2018 obligă ca asociațiile de proprietari să facă plățile prin virament bancar. ce facem cu comisioanele care apar în urma acestor operațiuni? dida5801 dida5801 Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: asociatia de proprietari functioneaza in spatiul RIAL BRASOVpentru care se achita chirie. Legea 196/2018 obliga ca ... (vezi toată discuția)
Ascensor la un bloc de 10 etaje geo_x geo_x buna ziua.locuiesc la etajul 10 si am un copil mic.de la 1 martie nu mai functioneaza ascensorul.sunt nevoita sa urc cu bebe in brate de 2-3 ori pe zi.sunt ... (vezi toată discuția)
Taxa verificare lift mussic mussic Buna ziua ! Locuiesc in Buzau si trebuie facuta verificarea liftului, care este de tip mai modern . Suma ceruta este de 15000 de lei, pentru 5 sau 10 ani ! ... (vezi toată discuția)