avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... fidejusor
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

fidejusor

Buna seara,
Eu in calitate de persoana fizica si sotie a unuia dintre asociatii unei firme am semnat pe un contract ca fiind fidejusor.Sotul meu a decedat si citind abia acum pe contracte scrie garantie mobiliara si ca raspund cu garantie personala.Imi poate spune cineva mai clar ce inseamna aceasta garantie personala?Cu ce raspund?
Daca la mostenire accept partea ce mi se cuvine din apartament iar la partile sociale renunt-daca se poate, mai raspund pt creditele societatii?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: didero , utilizator 20:51, 17 Februarie 2011
Acceptarea mostenirii si partile sociale din societatea respectiva nu au nicio legatura cu contractul semnat. Deci acceptati mostenirea, instrainati partile sociale daca nu vreti sa mai aveti de-a face cu societatea. (bine...partea cuvenita sotului va apartie dumneavoastra si copiilor....asta e alta discutie).
Fidejusiunea e o garantie personala....ati mai auzit prin popor " x l-a gajat pe y la banca". E aceeasi chestie. In situatia in care debitorul (prevazut in contract...depinde pe cine ati "gajat" ) nu isi executa obligatia fata de un anumit creditor prevazut in contract, dumneavoastra v-ati obligat sa platiti datoria respectiva.
Puteti insa invoca beneficiul de discutiune. Daca nu....banii vi-i puteti recupera dand in judecata debitorul daca se intampla sa nu plateasca si sa fiti dumneavoastra obligata la acest lucru.

Numai bine!
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
Mihaela Enache, Avocat
Ce presupune beneficiul de discutiune mai exact?
Multumesc.
beneficiul de discutiune este un drept pe care il are fidejusorul(in acest caz,dvs), de a cere creditorului sa se indrepte prima data impotriva debitorului principal(cel pemntru care a-ti garantat) si doar in masura in care creanta nu a fost recuperata, sa se indrepte impotriva dvs.
Daca eu detin un apartament cu ipoteca rang 1 la o banca poate fi atacata?
Cum pot raspunde,cu poprire pe salariu?mentionez ca am semnat pe contractele societatii,sotul decedat, a mai ramas un asociat si nu stiu cata incredere sa am si daca va reusi sa achite creditele;intre timp am aflat ca si-a deschis o firma pe o alta persoana cu care nu are relatii de rudenie si imi e frica sa nu ma pacaleasca in ceea ce priveste bunurile societatii.
Nu pot face nimic pt a iesi din societate si sa nu mai raspund cu nimic?
Va multumesc din suflet.
dvs,in calitate de fidejusor, veti raspunde,indiferent daca iesiti din societate.a-ti devenit fidejusor ca persoana fizica;puteti iesi din firma cand doriti,dc nu doriti sa mai raspundeti de ce se va intampla de acum incolo.
ipoteca de rang I nu va pune la adapostul unei executari; la un moment dat si respectivul imobil poate fi executat silit pentru sume de bani care nu au legatura cu ipoteca initiala.

Alte discuții în legătură

Credite bancare si conditii de creditare abuzive turbina turbina In 2007 am contractat o linie de credit in valoare de 240.000 lei pentru care am gajat cu propria casa (ipoteca de rang 1). Ulterior am mai facut doua credite ... (vezi toată discuția)
Instrainare imobil in timpul executarii altui imobil ContSters194995 ContSters194995 Buna ziua, Daca o persoana este garant ipotecar intrat la executare si mai are alte imobile pe numele lui, poate sa instraineze acele imobile in timpul sau ... (vezi toată discuția)
Iopoteca lauranew lauranew buna ziua in urma cu trei ani am ajutat o familie (prieteni) sa obtina un credit si am pus ipoteca apartamentul meu. de cateva luni refuza sa plateasca ratele ... (vezi toată discuția)