avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Cartea de identitate - de la lege la ghiseu!
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Cartea de identitate - de la lege la ghiseu!

Vine vremea sa imi schimb BI in CI. Citesc legea, ma uit pe un site, imi pregatesc dosarul si ma prezint la ghiseu. Incepe epopeea. Cererea - poftiti. Certificat de nastere - poftiti. Certificat de casatorie - pentru ce? Nu sunteti casatorit? Da, dar nu am alt nume. Mergeti si aduceti copia si originalul. Merg - vin. Se repeta si ajung la - actul de proprietate - poftiti! Pai aici scrie (era denumirea localitatii din momentul intocmirii actului, acum este alta denumire) - va trebuie adeverintă de rol. Mergeti. Merg. Vreau o adeverinta de rol - faceti o cerere - nu aveti un model sau un formular tipizat? - nu. Fac cererea. Mergeti la camera 1 Contabilitate, 2 Registrul Agricol, 3 Serviciu comunitar. Rabdare, rabdare, rabdare - intrebari stupide, presupuneri aiurite. Ma intorc - servim masa - mai asteptati o jumate de ora sau veniti maine. Astept. Se completeaza adeverinta - se merge la Primar - nu-i, Vice-primar - nu-i. Asteptati un pic ca se intorc. Astept. Vine semneaza - se face copie dupa adeverinta (???) - taxa 3 lei, o iau si plec. In Concluzie de la ora 10 la ghiseu - m-am reintors la 15. Am facut trei drumuri. Am citit legea de pomana. Si incerc o discutie cu doamna - pentru ce? pentru ce? pentru ce? Asa vrea SEFUL - noi suntem doar executanti, si ordinea in care punem documentele sa schimbat de fiecare data cand sa schimbat seful. Primul dorea cu chitanta in fata, al doilea cu chitanta la urma, iar cel prezent vrea adeverinta de rol. Uitasem am mers si la posta pentru timbre fiscale de 4 lei - patru de un leu. Cand mi-am facut BI la 14 ani a durat - pe loc. Acum astept 10 zile. Credeti ca am mai putut dormi noaptea - am venit plin de draci. In ce tara am ajuns sa traiesc. Sa va mai spun ca am auzit unul la TV spunand ca - depui actele si iti aduce agentul de politie CI acasa! Constatarea mea - acte inutile cerute - adeverinta de rol este ceruta cu un scop - cei care au datorii la primarii nu o primesc pana nu le achita. Ministerul Administratiei Publice si Internelor - de aici mi s-a tras mie.
La primarie au retea, calculatoare performante si monitoare LCD de firma - pe langa ele niste cataloage groase. Fac inregistrai si cu pixul si in calculator dar prefera sa te caute in catastive. Credeti ca ne mai facem bine?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Februarie 2011
wewerita, utilizator
@ramurica

Nu mai scrieti “functionarul de la…”, 99% din populatia Romaniei pune semnul egalitatii intre personalul contractual si functionarii publici, in primul rand din ignoranta.


wewerita a scris:
Gabriela dragă - te rog sa nu mai intervii - eu tocmai am aratat un caz real iar Dumneata vrei sa ma faci sa inteleg functia publica si functionarul public - te simpatizez doar pentru citatul din O.Paler - pentru mine legea are o finalitate sociala, nu este vointa unuia pusa pe hartie numita lege.


Deci, argumentele dumneavostra sunt:
1. Gabriela draga Tutuiala nu e un argument si nici nu v-am permis sa ma tutuiti.

2. Te rog sa nu mai intervii. Nu este un argument, este o remarca interzisa de pct. 2.10 din regulamentul de postare.

3. Te simpatizez doar pentru citatul din O. Paler. Nu este un argument, nu discutam aici despre simpatii si antipatii, cautati alt site.

4. Dumneata vrei sa ma faci sa inteleg functia publica si functionarul public. Nu este un argument, cand porniti o discutie trebuie sa stiti despre ce vorbiti. Dar aceasta fraza mi-au spus-o, explicit sau mai putin explicit, unii dintre directorii mei. Nici pe ei nu-i intereseaza functia publica si multe alte prevederi legale. V-ati gandit sa ocupati o functie publica de conducere intr-o institutie publica? Nu este necesar decat carnetul de partid si o gandire de genul “ nu vreau sa cunosc prevederile legale”.

5. Eu am incadrat relatarea mea aici pentru ca nu am gasit un un alt topic. Nici acesta nu este un argument, puteati sa postati “problema” pe site-uri pe care, in mod obisnuit, sunt injurati toti angajatii institutiilor statului, nu pe un site cu profil juridic.

wewerita a scris:
- sincer - ma deranjat ca nu interesul meu de a avea CI era important cat punctul f) colectarea creanţelor bugetare; din art 2 leg 188/1999 - adica Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date care functioneaza ca structura operativa în cadrul Ministerului Administratiei si Internelor nu iti elibereaza CI daca nu ai adeverinta de rol - adeverintă care nu se elibereaza daca nu ai platit impozitele si taxele locale.


Nu, nu schimbati discutia pe parcurs. Discutia era despre ghisee si legatura lor cu functia publica. N-ati dat niciun raspuns pana acum si singurele dumneavostra “argumente” sunt generalizarile la adresa tuturor functionarilor care, din punctul dvs. de vedere, nu are importanta daca sunt sau nu functionari publici.

Cum suna, doamna / domnule, urmatoarele afirmatii: toti avocatii sunt hoti, toti magistratii sunt infractori, toti nu-conteaza-profesia sunt…? Asa ca va rog pentru ultima oara sa puneti punct generalizarilor si sa postati argumente (daca le aveti si daca au legatura cu subiectul initial).
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Februarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Mai wewerita ,de unde vrei sa stie functionarul contractual de la ghiseu cu cine te-ai insurat tu daca nu depui copie dupa certificatul de casatorie?#-oIn cerere nu scrie numele sotiei tale si nici data cand te-ai casatorit.Zau asa! Judeca !#-oNici mie nu imi sunt simpatici toti politistii detasati la SPCLEP,ba pentru aroganta lor-se cred superiori fata de functionarii publici din primarii doar ca vin de la politie,X-(fie pentru faptul ca sunt platiti cu 2 salarii in acelasi timp de lucru unul de la primarie si altul de hrana de la MAI :(,dar crede-ma ca in cazul tau chiar s-a procedat perfect legal,ca la carte =D>.
Toate documentele cerute sunt in conformitate cu prevederile legale in vigoare! Trebuia intai sa va interesati de la ghiseu ce documente sunt necesare. Si documentele nu le cere un lucrator doar pentru ca asa are el chef ci pentru ca asa prevede legea. Punct. La un control daca nu are la dosar documentele cerute de lege o incurca.
Certificatul de casatorie nu se cere doar daca cineva a schimbat un nume.... Dvs aveti obligatia sa prezentati documentele conform statutului civil la data depunerii actelor.
Toate informatiile preluate de cei de la evidenta, din actele pe care le prezentati, va pot fi si dumneavoastra de folos la un moment dat. Se poate intampla sa pierzi o hotarare de divort sa spunem si sa nu mai stii exact numarul hotararii sau chiar si anul divortului... La o arhiva de judecatorie e foarte greu sa gasesti actul daca nu stii datele mai sus mentionate. Si atunci ajungi la lucratorul de la evidenta care iti spune din calculator informatiile usurandu-ti cautarea. Sau daca ai nevoie la un moment dat de domiciliul anterior la care ai locuit... Cine credeti ca va ajuta? Tot lucratorul de la evidenta... Sau daca ai nevoie de statutul civil... Daca ai declarat corect tot acolo il afli. Sau o componenta a familiei, pentru diverse prestatii sociale...
Chiar credeti ca lucratorul nu are ce face cand cere acele documente?
Ceea ce se inregistreaza la evidenta este si in folosul cetatenilor...
Actele nu le ia lucratorul pentru ca vrea el asa, in momentul in care ajunge cu cererea la sef la avizat el trebuie sa aiba in dosar toate actele prevazute de lege, nu cerute de sef.
Iar adeverinta de rol este si ea prevazuta la art 27 lit d din oug 97/2005. Nu poate nimeni conditiona eliberarea unei adeverinte de rol pentru buletin de plata unor impozite. Nu au legatura una cu alta. Pe lucratorul de la evidenta nu-l intereseaza daca aveti datorii ci doar adresa imobilului la care va stabiliti domiciliul.
Doamna Gabriea Pintea are dreptate faceti niste afirmatii fara sa stiti despre ce vorbiti, bagati toata lumea in aceeasi oala si nu este corect.
Pe dumneavoastra de ce nu va suparati ca nu ati stiut sa va interesati la cine trebuie ca sa nu mai fie cazul sa umblati atata pe drumuri? O parte din vina va apartine, asa ca nu dati vina numai pe functionari...
Ultima modificare: Duminică, 20 Februarie 2011
ContSters61818, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delegare atributii fp alexandru andra alexandru andra Unui FP trebuie sa i se intocmeasca decizie de delegare unor atributii ale unui curier(personal contractual). Oare nu intram in incompatibilitate cf. Legii ... (vezi toată discuția)
Transformare post contractual in functionar public ALavinia ALavinia Am fost angajata ca analist programator la SPCLEP din 2007, iar din august 2017 primaria mi-a schimbat încadrarea facandu-mă inspector de specialitate, asta ... (vezi toată discuția)
In urma aplicarii oug nr. 63/2010 personalul contractual va fi disponibilizat? milica68 milica68 Conform oug 63 toate posturile de la o primarie (in afara de muncitori) se transforma in functii publice. Ma intreb ce se va intampla cu personalul contractual ... (vezi toată discuția)