avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... interpretare art. 85 din Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

interpretare art. 85 din Codul Muncii

Art. 85 din codul muncii poate fi interpretat ca temi legal pentru schimbarea naturii contractului individual de munca din perioada determinata in perioada nedeterminata, in cazul existentei unui post vacant? Altfel spus, un angajat pe perioada determinata poate fi trecut pe perioada nedeterminata , fara sustinerea uni examen/concurs daca la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat contractul, exista un post vacant de natura celui ocupat de angajat?
Cel mai recent răspuns: ContSters193035 , utilizator 16:35, 16 Februarie 2011
Nu. Angajatii cu contract pe perioada determinata au dreptul la informare privind existenta unui post vacant, sau care va deveni vacant. Ei nu au si un drept de preferinta. Pot participa la concursul pentru ocuparea postului vacant in aceleasi conditii ca si salariatii angajati cu contract pe perioada nedeterminata. Daca in urma concursului salariatul angajat cu contract pe perioada determinata dovedeste ca are calitatile profesionale si aptitudinile necesare ocuparii postului vacant se poate opta pentru una din cele doua posibilitati de ocupare a postului:
-fie contractul lui pe perioada determinata va inceta in baza art. 55 litera b) Codul muncii si se va incheia un nou contract pe perioada nedeterminata
-fie se va incheia un act aditional la contractul deja existent prin care se modifica locul muncii sau felul muncii, prin acordul partilor.
Pai daca am angajati pe perioada nedeterminata, de ce i-as pune sa dea concurs pentru un post vacant, de aceeasi natura? Ma refer la situatia cand un angajat solicita un post de aceeasi natura dar in alta localitate, de exemplu. Nu e legal sa inchei un act aditional la contract, schimbandu-i locul muncii?. Transferul, ca modalitate de modificare a raporturilor de munca inca mai exista la functionarii publici. De ce la contractuali nu ar mai fi legal?
De asemenea, cand organizez concurs pentru ocuparea unor posturi de asistent social, de exemplu, unele pe perioada determinata, altele pe perioada nedeterminata, nu fac subiecte separate pe posturi determinate si ne, sunt aceleasi subiecte pentru toti. Repartizarea se face apoi in ordinea mediilor, bineinteles ca primii vor prefera posturile pe perioada nedeterminata, dar ceilalti sunt si ei declarati admisi, nu-i asa? Nu as face o discriminare, ingradind dreptul unui candidat admis de a ocupa un post pe durata nedeterminata, cand acesta se vacanteaza?
Nu este vorba de dat efectiv concurs de catre salariatii angajati cu cim pe perioada nedeterminata ci de facptul ca angajatilor cu cim pe perioada determinata li se creeaza aceleasi conditii de a participa la un concurs ca si celorlalti. Incheierea actului aditional la contract nu este ilegal a daca exista acordul salariatului pentru schimarea locului sau felului muncii. In Codul muncii transferul nu mai exista de mult. Faptul ca el inca este reglementat in legea privind functionarii publici este o problema de lege specifica. Nu se mai aplica in alt domeniu, nemaifiind reglementat.
Nu vad ce legatura are organizarea concursului cu problema dezbatuta. Un post vacant se ocupa exact in conditiile discutate mai sus. Sa nu uitam ca angajatilor cu cim pe perioada daterminata li se aplica intai art. 80-84 din Codul muncii privind prelungirea contractului lor de 2 ori in termen de 24 luni.
Problema dezbatuta era ocuparea unui post vacant de catre o persoana angajata pe un post de aceeasi natura, dar pe perioada determinata, prin schimbarea naturii contractului din perioada determinata in perioada nedeterminata. Nu mai vad atunci rostul articolului 85. Asigurarea accesului la posturile vacante e obligatoriu sa o fac tuturor celor care indeplinesc conditiile pentru ocuparea postului, fie ca sunt angajati pe perioada determinata, nedeterminata sau in cautarea unui loc de munca (persoane neangajate, care nu au incheiat contract de munca cu angajatorul care are posturi vacante). De ce se mai mentioneaza asigurarea accesului, care e oricum obligatorie pentru toti?

Alte discuții în legătură

Bună ziua, aș dori opinii de specialitate pentru următoarea ... ziba ziba Bună ziua, Aș dori opinii de specialitate pentru următoarea situație: În cazul personalului contractual dintr-o instituție publică, există vreo ... (vezi toată discuția)
Nelamurire... Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! Sa presupunem ca o firma angajeaza fara concurs pe post de muncitor necalificat o persoana cu CIM pe perioada determinata, apoi mai incheie inca 2 ... (vezi toată discuția)
Angajat pe perioada determinata cristinaschmidt cristinaschmidt Am angajat cu contract de munca o persoana pe perioada determinata in data de 11.11.2008, pe postul titularei care a fost in concediu pentru ingrijire copil. ... (vezi toată discuția)