avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune - excludere sot supravietuitor de la partea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune - excludere sot supravietuitor de la partea sotiei decedate

Buna seara,

Caz concret:
sot + sotie, 1 copil si un apartament dobandit de cei doi soti in timpul casatoriei
sotia a decedat...
jumatatea din apartament (partea sotiei) se imparte dupa cum urmeaza:
- 1/4 sotul
- 3/4 copilul

tinand cont si de un raspuns al unui avocat de pe acest forum la o intrebare similara:

"
art.1 al L.319/1944

Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;
d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;
e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga.

''

Este corect ?

Intrebarea mea este:

- exista o modalitate de excludere a sotului de la dobandirea cotei de 1/4 din partea sotiei pentru a ramane sotul cu 1/2 (partea lui initiala) si copilul cu 1/2 (partea mamei) ? (testament al sotiei in favoarea copilului, donatie catre copil, etc...)
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 23:34, 18 Februarie 2011
Sotul supravietuitor este f greu...de inlaturat...de la mostenire...
Testament se poate face si ramane valabil cat timp sotul supravietuitor nu il contesta ca incalcand rezerva succesorala.
Donatie nicigand deoarece ei find casatoriti si apartamentul find cumparat in timpul casatoriei este bun comun detinut in devalmasie ca si forma de coproprietate. Adica, ei pana la partaj nu stiu ce si cat au. Deci nu pot sa vanda sau sa doneze un bun in proprietatea devalamasa a sotilor deoarece nu stiu nici ce cota parte au si din ce aume. La fel si cu vanzare din aceleasi motive.
Singura varianta este testamentul si cu speranta ca celalalt sot nu il va ataca.
Testamentul este atacabil de catre sotul supravietuitor, deci e exclus.
Donatia la fel.
O varianta ar fi divort/partaj sau partaj pt motive temeinice si apoi vanzare nesimulata ( cu plata pretului) sau intretinere.
in primul rand,daca sotia a decedat, nu isi are rostul discutia la un testament din partea raposatei sotii(sau lucram cu prezumtii la ce se poate intampla?)in al2 -lea rand,atat sotul supravietuitor cat si copilul sunt mostenitori rezervatari prin efectul legii,nu prin vointa partilor.
nu exista nici o varianta prin care sotul supravietuitor sa poata fi inlaturat de la mostenire.
desigur,cele expuse rezida in contextul in care citez"sotia a decedat.."
Nu a decedat, intrebarea e ipotetica, altfel cum poate sotia decedata sa faca testament? post mortem?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune apartament detinut in cote parti egale mariafaravina mariafaravina Va rog sa imi raspundeti, daca se poate. Eu si sotul meu detinem un apartament, in cote egale, pe care l-am cumparat. In cazul in care unul dintre noi moare, ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters135021 ContSters135021 De ce daca moare sotul primul,urmasii sunt numai copii,si sotia nu are dreptul de mostenitor? (vezi toată discuția)
Succesiune Elleny Elleny Este urmatoarea speta: In urma decesului lui A si B, a ramas o masa succesorala neimpartita celor 4 copii ai lor. Ulterior mortii celor doi (A si B) decedeaza ... (vezi toată discuția)