avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... decizie de incetare cim sarcina si lauzie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

decizie de incetare cim sarcina si lauzie

Buna ziua,
sant incepatoare si nu stiu cum trebuie sa incetez contractul de munca al unei angajate care ramane in prenatal.Ce art. folosesc in decizia de incetare ca ea sa poata beneficia de indemnizatia data de stat? Lucreaza la noi de 1 an si 5 luni.
Societatea sta cam prost cu platile contributiilor, asta o afecteaza?
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 19:24, 13 Mai 2008
Articolul 60 din Codul muncii (aplicabil ambelor forme ale concedierii - din motive care tin de persoana salaratului/din motive ca nu tin de persoana salariatului):
"(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
"

Daca a realizat venituri impozitate in ultimele 12 luni are dreptul la indemnizatie de maternitate (v. OUG 158/2005).

Articolul 25 din OUG 158/2005 spune ca nu va afecteaza:
"(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate."

Totusi, daca "societatea sta cam prost cu plata contributiilor" ar putea aparea probleme serioase. Plata contributiilor la asigurarile sociale se face de angajator pentru salariatii sai, in cuantumul si la termenele stabilite prin lege.
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2008
klewos, utilizator
Buna,


Pentru obtinerea concediului de maternitate este necesar un stagiu de cotizare de o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de maternitate.
Concediul de maternitate prenatal, este optional in timp ce concediul postnatal este obligatoriu pentru o perioada de 42 de zile dupa nasterea copilului.

Atentie ! Nu se intocmeste decizie de incetare ci de suspendare in baza art. 50. din Codul Muncii - Contractul individual de muncă se suspendă in cazul concediului maternal , etc .....

Potrivit prevederilor Codului fiscal, salariata trebuie sa aiba venituri profesionale supuse impozitului pe venit
realizate timp de 12 luni , asta inseamna ca angajatorul trebuie sa plateasca cat mai repede restantele salariatei.

Sunt multe problme de rezolvat ( dosar ce trebuie depus la ITM, intocmit de dvs si la Primarie- dosar depus de angajat dar cu acte solicitate de la angajator) si multe amanunte de discutat, va sfatuiesc sa luati urgent legatura cu Inspectorul frmei de la ITM, sau la Biroul Juridic al ITM-ului.


Multa Bafta !


nicolmiclea a scris:

Buna ziua,
sant incepatoare si nu stiu cum trebuie sa incetez contractul de munca al unei angajate care ramane in prenatal.Ce art. folosesc in decizia de incetare ca ea sa poata beneficia de indemnizatia data de stat? Lucreaza la noi de 1 an si 5 luni.
Societatea sta cam prost cu platile contributiilor, asta o afecteaza?

Prenatalul se da ca si concediu medical, cod 08, concediul de ingrijire a copilului se poate acorda din a 43 a zi de la nastere si nu determina incetarea cim ci doar suspendarea pe o perioada de 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap de 3 ani.
nicolmiclea a scris:
Va multumesc pt raspunsuri, o sa iau legatura cu inspectorul societatii.Probabil ca trebuie sa solicit o cerere de la angajata pt concediu de sarcina ca sa o pot tine in evidenta contabila pana cand va naste.:-/


www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2008
ContSters20980, utilizator

nicolmiclea a scris:
Va multumesc pt raspunsuri, o sa iau legatura cu inspectorul societatii.Probabil ca trebuie sa solicit o cerere de la angajata pt concediu de sarcina ca sa o pot tine in evidenta contabila pana cand va naste.:-/


Salariata se tine in " evidenta contabila" pana cand intervine concedierea, si pentru aceasta nu trebuie sa faca nici o cerere.
Asa cum a specificat ORCA prenatalul si postnatalul sunt concedii medicale iar in momentul in care salariata aduce acest concediu medical, el este platit de catre angajator chiar daca se recupereaza de la casa de sanatate, sunt platite toate concediile post si pre natale pana la data in care salariata face cerere pentru concediu de crestere si ingrijire copil pana la 2 ani.
In baza concediului medical de maternitate ( pre si post natal) se suspenda CIM conf. art. 50 lit a iar la data cererii pentru CIC se face o suspendare a CIM conf. art. 51 lit a
Art. 50. - Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
a) concediu de maternitate;

b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
c) carantina;
d) efectuarea serviciului militar obligatoriu;
“e) exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului, daca legea nu prevede altfel;” (Legea nr. 480/2003)
f) indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat;
g) forta majora;
h) in cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala;
i) in alte cazuri expres prevazute de lege.
Art. 51. – (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;

b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
c) concediu paternal;
d) concediu pentru formare profesionala;
e) exercitarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
f) participarea la greva;
g) absente nemotivate. (Abrogat de O.U.G. nr. 65/2005)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinara in concediu prenatal MateiMadalina MateiMadalina Avand in vedere faptul ca sunt angajata pe perioada nedeterminata si ma aflu de 30 de zile in concediu prenatal,pot fi concediata(fara vreo legatura cu starea ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil saftmiki saftmiki Am un angajat care trebuie sa intre in concediu pentru cresterea copilului.Eu ca angajator ce acte trebuie sa fac inafara de decizia de susepndare a ... (vezi toată discuția)
Incetare c.i. m. pe perioada determinata in concediu postnatal Dana Flondor Dana Flondor Buna ziua, Intrebarea mea este: cum e corect sa procedezi in cazul unei angajate aflate in concediu de maternitate postnatal (lehuzie), al carei contract ... (vezi toată discuția)