avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune bunuri mobile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune bunuri mobile

In speranta ca am postat subiectul unde trebuia va adresez urmatoarea rugaminte.
Pe scurt in noiembrie 2007 am incheiat un act de vanzare cumparare cu uzufruct viager cu o vecina. In urma unei boli vecina a murit luna aceasta. Eu cu dumneaei am incheiat act doar pe garsoniera nu si pe bunurile mobile: mobila, electrocasnice. Dupa decesul doamnei fratii au venit invocand "este dreptul nostru" sa ia din bunurile din casa. Sunt de acord ca este bunurile lor dar aceste bunuri nu se predau in urma unei succesiuni (mentionez ca ei sunt 5 frati si doar unul dintre ei a venit sa ceara dreptul). Nu cunosc daca ceilalti frati cunosc intentia acestuia de a lua obietele din casa. Plus ca acest frate si-a exprimat dorinta de a lua doar obiectele noi (electrocasnice) celelalte pretextand ca nu-i sunt de folos #-o. Noi proprietarii garsonierei le-am spus ca fara o succesiune sau un alt act de acest fel nu dam nimic din casa. Sa se faca un inventar si apoi sa imparta intre ei. Intrebarea mea este 1.Se poate face aceasta succesiune sau prin ce alta modalitate le pot da bunurile din casa? si 2. In ce termen ei trebuie sa-mi elibereze garsoniera? (in cat timp sunt obligati sa vina sa ia bunurile si ce se intampla cu ele in cazul in care nu le ridica in timpul limita)
Cel mai recent răspuns: Ella Katona , Executor judecatoresc 09:25, 30 Mai 2008
1. Puteti sa le dati bunurile si fara sa fie facuta succesiunea, altfel riscati sa dureze ani de zile, pana se inteleg. ar trebui sa faceti un inventar si sa le predati cui vine sa le ceara in baza semnaturii.
2. Nu exista termen stabilit de lege.
Dvs. trebuie sa-i notificati sa vina sa-si ia bunurile.
In cazul in care nu le ridica, sunteti indreptatita sa le depozitati pe cheltuiala lor.

:offtopic: Nu mai citati mesajul anterior. Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Interesul meu este sa imi elibereze cat mai repede garsoniera dar mie imi este teama de faptul ca maine poimane vin alti frati care sa imi ceara parte din bunuri. Un simplu inventar facut de mine si de fratele decedatei in casa cu semnatura ca el a preluat bunurile ma acopera pe mine fata de ceilalti frati? Nu trebuie ca acest inventar sa fie facut de o persoana autorizata?
Multumesc de raspuns.
In opinia mea este indicat ca acestia sa deschida mostenirea.Unul dintre ei.
Problema este ca notarii fac figuri atunci cand e vorba de bunuri mobile.Nu iau suficienti bani.
Sa mearga la instanta sa deschida succesiunea.

In mod normal notarul trebuie sa faca acel proces verbal.

Daca mostenitorii locuiesc in garsoniera si nu parasesc imobilul de bunavoie va trebuie o hotarare judecatoreasca de evacuare.
Sunt de parere ca este necesar sa apelati si la servicile unui avocat care sa incerce sa rezolve problema in mod concret.

avocat Claudiu Lascoschi
Mostenitorii nu locuiesc in garsoniera, acolo au doar bunurile. Ceea ce nu stiu este cum ii pot obliga sa elibereze cat mai repede garsoniera si daca nu o fac cum pot sa-i oblig sa plateasca transportul si depozitarea lor in alta parte?
Multumesc pentru raspunsuri
Le spuneti ca le cereti bani pt ca au lucrurile depozitate in apartamentul dvs. si ca ii veti da in judecata intrucat nu puteti folosi apartamentul.
Daca va ocupati de transportul bunurilor respective si aveti chitante ii puteti da in judecata pt recuperarea cheltuielilor efectuate.
Ii puteti notifica in scris printr-un avocat.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Mostenire bunuri mobile ContSters93450 ContSters93450 Buna ziua ! As dori sa aflu care este regimul bunurilor mobile aflate intr-un apartament, in urmatorul caz : matusa casatorita, fara copii, detine 2 ... (vezi toată discuția)
Casa la care nu am succesiunea facuta poate fi executata silit ? catalinxxl catalinxxl Sunt rau platnic , o sa mi se faca oprire pe salariu, casa in care locuiesc a apartinut parintilor si nu am facut succesiunea (suntem 2 mostenitori)factura de ... (vezi toată discuția)
Notificare ridicare bunuri alina_tebe alina_tebe Buna ziua, In urma unei sentinte ramase definitive asupra proprietatii unui imobil care este procedura pentru a notifica mostenitorul defunctei vanzatoare de ... (vezi toată discuția)