avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune bunuri mobile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune bunuri mobile

In speranta ca am postat subiectul unde trebuia va adresez urmatoarea rugaminte.
Pe scurt in noiembrie 2007 am incheiat un act de vanzare cumparare cu uzufruct viager cu o vecina. In urma unei boli vecina a murit luna aceasta. Eu cu dumneaei am incheiat act doar pe garsoniera nu si pe bunurile mobile: mobila, electrocasnice. Dupa decesul doamnei fratii au venit invocand "este dreptul nostru" sa ia din bunurile din casa. Sunt de acord ca este bunurile lor dar aceste bunuri nu se predau in urma unei succesiuni (mentionez ca ei sunt 5 frati si doar unul dintre ei a venit sa ceara dreptul). Nu cunosc daca ceilalti frati cunosc intentia acestuia de a lua obietele din casa. Plus ca acest frate si-a exprimat dorinta de a lua doar obiectele noi (electrocasnice) celelalte pretextand ca nu-i sunt de folos #-o. Noi proprietarii garsonierei le-am spus ca fara o succesiune sau un alt act de acest fel nu dam nimic din casa. Sa se faca un inventar si apoi sa imparta intre ei. Intrebarea mea este 1.Se poate face aceasta succesiune sau prin ce alta modalitate le pot da bunurile din casa? si 2. In ce termen ei trebuie sa-mi elibereze garsoniera? (in cat timp sunt obligati sa vina sa ia bunurile si ce se intampla cu ele in cazul in care nu le ridica in timpul limita)
Cel mai recent răspuns: Ella Katona , Executor judecatoresc 09:25, 30 Mai 2008
Eu i-as notifica printr-un executor judecatoresc (desi sunt avocat;) )... Pentru "impresia artisitica" pe care ar avea-o o notificare "oficiala"... Un executor pare o sperietoare mai buna decat un avocat... Vor stii ca dupa executor urmeaza un proces... Dati-le un termen scurt de ridicare a bunurilor, apoi depuneti actiune in instanta.
Eu cred ca este mai eficienta notificarea prin avocat intrucat acest lucru ar insemna ca doamna are deja un avocat.
Avocatul contracost poate sa mearga si personal sa vorbeasca cu respectivii, in timp ce executorul judecatoresc nu poate veni neavand competenta legala.
In plus, executorul judecatoresc nu are ce executa:) chiar daca ar veni.;)

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Miercuri, 28 Mai 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Eu recomand să se comunice o notificare moştenitorilor cunoscuţi în vederea ridicării tuturor bunurilor ce au aparţinut defunctei, bunuri ce trebuie inventariate şi numai apoi predate moştenitorilor. Inventarul bunurilor ar fi bine să fie făcut de un executor judecătoresc, pe cheltuiala moştenitorilor.
În notificare specificaţi că, în cazul neridicării bunurilor în termen de 15 zile, de exemplu, le veţi arunca în stradă sau le veţi depozita pe cheltuiala moştenitorilor.
Toate bunurile vor fi predate oricărui moştenitor ce va veni să le ridice urmând apoi ca el să le împartă cu ceilalţi.
Predarea se va face numai pe bază de Proces verbal de predare-primire cu semnătură şi martori.
În acest fel nu trebuie să vă rugaţi de fiecare dintre moştenitori să ridice bunurile defunctei şi nu aşteptaţi ca să vină fiecare să ia ce-i convine... Nu predaţi bunurile decât în tot şi nu pe bucăţi, că riscaţi să rămâneţi cu vechiturile pe care tot dv. va trebui să le aruncaţi!;)
In primul rand este necesara notificarea mostenitorilor prin care acestia sa fie invitati sa ridice bunurile mobile care au apartinut defunctei. Notificarea trebuie comunicata prin executor judecatoresc, in conditiile art. 1079 Cod civil.
Aceasta notificare are valoarea punerii in intarziere a mostenitorilor defunctei.

In urma comunicarii acestei notificari, conform celor de mai sus, aveti dreptul sa pretindeti cheltuieli de depozitare pentru bunurile mobile pe care le aveti in pastrare. In acest sens, aveti calitatea de depozitar al acestor bunuri si legea va confera un drept de retentie asupra acestora, pana la achitarea cheltuielilor de depozitare.
Astfel, aveti dreptul se retineti bunurile mobile in cauza pana la achitarea taxelor de depozitare calculate.

Inventarierea bunurilor o poate cere mostenitorul care solicita deschiderea succesiunii. In acest caz, atributia inventarierii revine notarului public.
Executorul judecatoresc poate proceda la inventariere doar in baza unei hotarari judecatoresti data de instanta pentru constatarea de urgenta a unei stari de fapt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire bunuri mobile ContSters93450 ContSters93450 Buna ziua ! As dori sa aflu care este regimul bunurilor mobile aflate intr-un apartament, in urmatorul caz : matusa casatorita, fara copii, detine 2 ... (vezi toată discuția)
Casa la care nu am succesiunea facuta poate fi executata silit ? catalinxxl catalinxxl Sunt rau platnic , o sa mi se faca oprire pe salariu, casa in care locuiesc a apartinut parintilor si nu am facut succesiunea (suntem 2 mostenitori)factura de ... (vezi toată discuția)
Notificare ridicare bunuri alina_tebe alina_tebe Buna ziua, In urma unei sentinte ramase definitive asupra proprietatii unui imobil care este procedura pentru a notifica mostenitorul defunctei vanzatoare de ... (vezi toată discuția)