avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Preluarea si prezentarea pe un website a datelor ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Preluarea si prezentarea pe un website a datelor tehnice/fotografii a produselor electrocasnice

Buna seara.
Vreau sa stiu ce conditii trebuiesc indeplinite in cazul prezentarii de date tehnice, fotografii, manuale de instalare, pliante, pe un website, a produselor electrocasnice. Ceea ce vreau sa ofer pe website sunt doar informatii despre diverse produse oferite de catre firme de acelasi profil, ceea ce ar putea fi considerata ca si reclama gratuita.
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 10:30, 11 Martie 2011
Sunt cazuri diferite. Datele tehnice sunt informatii publice si le puteti afisa fara sa intrebati pe nimeni de sanatate. Fotografiile in schimb, daca sunt preluate de pe alte site-uri, va trebui sa aveti acord din partea lor.
Fotografiile precum si cartea tehnica a produselor se iau de pe website-urile producatorilor.
Am contactat producatorii pentru a cere acordul dar nu au raspuns. O data ce fotografia si cartea tehnica a produselor pot fi vizualizate in magazinele online de ce sa nu se poata si in cazul de fata...
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2011
EllaClau, utilizator
Faptul ca au fost puse la dispozitie in mediul online, nu inseama ca orice poate sa le ia si sa le foloseasca dupa propria cuvinta. De exemplu nu pot sa iau sigla de la Coca-Cola si sa o folosesc, chiar daca am gasit-o pe Internet.

Cautati cu atenti in content-ul fiecarui site si sigur o sa gasiti informatii despre pozele si informatiile tehnice care sunt prezentate pe site.
Fotografiile trebuie sa fie ale dumneavoastra sau utilizatorilor dvs, altfel nu le puteti copia de pe site-ul lor. Dar puteti poza produsul propriu fara problema.

La fel si in cazul pliantului, daca il scanati si il amplasati, nu va pot reprosa nimic legal. Nu consider acceptabil sa luati fara acord orice carte tehnica de pe site-ul producatorului, acesta fiind un compus care include mai multe aspecte ce tin de prezentare, nu doar datele tehnice.
Nu inteleg ce prejudiciu pot aduce producatorului de frigidere X daca postez pe siteul meu fotografia sau detaliile tehnice ale produsului sau. Aceste detalii sunt publice, menite sa descrie produsul pe care el il comercializeaza.
Eu nu vand fotografia, sau alte detalii ale produsului ci doar le fac publice, nealterate si pe siteul meu dedicat frigiderelor.

Sa inteleg ca fotografia autoturismului Y nu poate fi postata pe nici o pagina web inainte sa se ceara acordul producatorului?

Producatorul nu pierde nimic, fotografia ai apartine, cartea tehnica ai apartine. Se face cunoscut ca frigiderul respectiv apartine marcii X. Daca utilizatorul vede frigiderul acela pe website si ai place cum arata, "ce stie sa faca", etc. producatorul castiga un posibil client. Ca a citit despre frigider pe siteul lui, ca a citit pe al meu, intr-un final frigiderul de la producator va fi cumparat.

Eu asa vad lucrurile, va rog sa ma corectati daca gresesc. :)

Alte discuții în legătură

Magazin on line - ce informatii de pe alte site-uri am voie sa folosesc? irina_istrate irina_istrate Buna ziua, Am tot citit despre \\"Legea dreptului de autor si de legile privind proprietatea intelectuala si industriala\\", dar nu am gasit ceea ce ma ... (vezi toată discuția)
Publicare fotografie fara acordul autorului ioanon ioanon Pot actiona in instanta detinatorii unui site care mi-au preluat/postat o fotografie fara a-mi cere acordul (drept de autor al respectivei imagini)? As avea ... (vezi toată discuția)
Drept de autor - fotografie personala utilizata comercial black_00 black_00 Salut, Recent am descoperit ca imi este folosita imaginea pe o coperta de carte a unui autor american. Cartea se poate gasi pe amazon: ... (vezi toată discuția)