avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rog, ajutati-ma... sunt stupefiata de deciziile ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rog, ajutati-ma... sunt stupefiata de deciziile justitiei....

Intr-un proces civil - pretentii, judecatoarea a dispus efectuarea unei expertize judiciare la fata locului pentru evaluarea pagubei (inundatie), platim expertiza (parat + reclamant) si doamna desemnata nu reuseste sa intre in apartament apoi face o instiintare prin care ne anunta ca si-a depus legitimatia de expert si in consecinta cere inlocuirea sa. In sedinta urmatoare Judecatoarea cere inlocuirea si desemneaza conform procedurii un alt expert pe care il instiinteaza printr-o formulare ambigua folosind termenul de "refacere" a expertizei. Trec 2 termene la care acesta nu raspunde si la fiecare judecatoarea face adresa de inlocuire. Eu am incercat sa-l contactez dar nu figureaza in lista expertilor judiciari publicata pe just.ro si nici numerele de telefon nu erau alocate. Astazi la al 3-lea termen expertul raspunde:"eu nu am lucrat la dosar in consecinta nu am ce sa refac", initial judecatoarea recunoaste ca exprimarea "reface" este gresita si ca explicase ca cerea inlocuirea pe motiv ca cealalta a demisionat se mai gandeste putin si zice nu este nimeni vinovat ca aia a plecat fara sa solutioneze evaluarea si ca trebuie sa platim alt executor. Eu am ripostat, ca noi am dat niste bani si i-am depus in contul expertilor pe mine nu ma intereseaza cine o face....Nici nu a mai discutat a dat termen pe 10 iunie cu atentionarea sa platim in 5 zile. Va rog ce pot face, ca eu nu mai vreau sa depun banii si expertii judiciari sa demisioneze dupa bunul plac. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 15:38, 15 Mai 2008
A avut vreuna dintre parti avocat?
Nu e vina expertilor. Nu inteleg cum a facut adrese la fiecare termen judecatoarea catre acelasi expert, dar de fapt cerea si inlocuirea lui la termene... Cui cerea, ca judecatoarea dispune inlocuirea, nu cere nimanui asta...
Puteati cere amendarea expertului...
Ma intereseaza daca ati avut avocat...
Daca da, ii spuneti sa depuna note scrise intre termene, caci nu platiti 15 experiza ca sa fie efectuata numai una...
Interesati-va la Biroul expertilor, dar nu cred sa va ajute... avocatul dv. ar trebui sa faca demersuri sa schimbe atitudinea si decizia instantei.
Nu disperati.
In primul rand, nu puteti opri expertii judiciari sa demisioneze "dupa bunul lor plac". daca ei au vrut la un moment dat sa se faca experti, tot asa de bine pot sa renunte cand doresc ei.
In mod normal, daca nu a fost inca nici un expert la fata locului, instanta trebuia sa dispuna transferarea banilor din contul expertului la care se afla banii in contul noului expert numit de instanta. Daca nu vreti sa mai platiti, instanta are doua solutii: fie va suspenda cauza in temeiul art. 155^1 Cod procedura civila (caz fericit), fie va respinge actiunea ca nedovedita (cum se intampla de cele mai multe ori). In cazul in care vi se respinge actiunea, puteti face recurs in cauza si sa solicitati casarea cauzei cu trimitere spre rejudecare. Mai dureaza vreun an bun...
Parerea mea: cel mai bine este sa platiti ce vi s-a cerut din partea instantei pentru ca, in cazul in care castigati procesul, partea celalta va fi obligata la plata cheltuielilor de judecata care includ onorarul de avocat, taxa de timbru, onorar(ii) expert.
NU va obliga nimeni sa platiti, dar nici sa nu aveti pretentia, dupa aia, sa castigati procesul!
Expertul nu-si ia banii pana nu se duce sa vizeze raportul de expertiza la Boroul Expertilor... asa incat, nu are de unde catre cine sa se transfere, acel prim onorariu expert sta nefolosit... de aia spun ca e vina judecatoarei si trebuie sa rezolve avocatii...
Nu cred ca trebuie amenintati oamenii ca, daca nu platesc, nu castiga! Corect ar fi sa nu fie opbligati sa plateasca de 2 ori acelasi lucru!
Asa incat, va sfatuiesc sa platiti un nou onorariu si apoi sa vedeti ca avocatul sa va obtina banii pe unul dintre onorarii.
Poate ar fi bine ca avocatul dvs. sa explice in scris cum stau lucrurile in niste note de sedinta si sa le depuna la dosar prin serviciul Registratura in timp util pentru a fi citite de completul de judecata.
Am senzatia ca judecatoarea a fost in eroare si a confundat dosarul dvs. cu al altcuiva. Altfel nu se explica de ce vorbea de "refacere" si nu de "inlocuire". In locul dvs. nu as plati pana la termenul d in 10 iunie 2008, dar as avea banii cu mine.Daca instanta insista in continuare sa achitati inca o data o expertiza neefectuata inca, pentru a nu pierde procesul o veti plati atunci, pana la finalul sedintei.
In orice caz, banii nu s-au platiti pe numele primului expert ci au intrat pur si simplu in contul Biroului Expertilor pentru a se efectua o expertiza de specialitate cu obiective bine determinate, in dosarul civil pe care l-ati mentionat expres cand ati completat formularul la CEC, nu mai e nevoie sa platiti inca o data aceeasi lucrare neefectuata inca!
Instanta nu va mai insista in sedinta de 10.6... instanta va constata lipsa platii onorariului si va dispune suspendarea dosarului in baza 155 indice 1... :D
Daca partea ii spune ca are banii la ea, sa fie sanatoasa, trebuia achitat in 5 zile sub sanctiune, nu intr-o luna! :O O sa i se spuna sa repuna pe rol dosarul, plata inca 1/2 taxa timbru, apoi sa achite onorariul!
Nu are rost sa riste... Ca nu se poate pana la finalul sedintei, cand vine sedinta aia, termenul dat de instanta deja a expirat!

Alte discuții în legătură

Expert in proces enachhe enachhe buna ziua! am un proces de partaj si a fost numit un expert acum 5 termene. problema este ca desi am achitat 1500lei, onorariu de expert, acesta a gresit ... (vezi toată discuția)
Onorariu expert tehnic md44 md44 Buna ziua, Sunt intr-un proces de partaj - iesire din indiviziune unde a fost efectuata o expertiza. Am platit onorariul provizoriu stabilit de instanta. In ... (vezi toată discuția)
Inlocuire expert ili1 ili1 Dl judecator prin incheiere a inlocuit expertul, ce se intampla cu cei 800 lei achitata in contul expertului , care a fost schimbat. ? Cu respect. (vezi toată discuția)