avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... rejudecare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

rejudecare

Sentinta instantei de fond condamna inculpatul la inchisoare si plata catre partea civila la despagubiri. In apelul declarat de inculpat, instanta il admite si trimite cauza la prima instanta spre rejudecare, desfiintand in totalitate sentinta primei instante.

Intrebarea mea este- Ce trebuie sa mai faca partea civila in acest stadiu, la rejudecare. Trebuie o noua constituire de parte civila? Inscrisurile depuse pana acum nu mai sunt valabile?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2008
dorinv, utilizator
Cel mai recent răspuns: dorinv , utilizator 18:00, 18 Mai 2008
Art. 383 C. pr. penala: (3) Cand s-a dispus rejudecarea, decizia trebuie sa indice care este ultimul act procedural ramas valabil de la care procesul penal trebuie sa-si reia cursul.
Iar in art. 385 se prevad Limitele rejudecarii: (1) Instanta de rejudecare trebuie sa se conformeze hotararii instantei de apel, in masura in care situatia de fapt ramane cea avuta in vedere la solutionarea apelului.
(2) Daca hotararea a fost desfiintata in apelul procurorului, declarat in defavoarea inculpatului sau in apelul partii vatamate, instanta care rejudeca poate pronunta si o pedeapsa mai grea decat cea aratata in art. 372 alin. 2 si art. 373. (3) Cand hotararea este desfiintata numai cu privire la unele fapte sau persoane, ori numai in ce priveste latura penala sau civila, instanta de rejudecare se pronunta in limitele in care hotararea a fost desfiintata.
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2008
avTodincaVeronica, utilizator
Este cum a spus colega mea mai sus.
Inscrisurile raman la dosar. Nu mai depuneti altele.
avTodincaVeronica a scris:

Art. 383 C. pr. penala: (3) Cand s-a dispus rejudecarea, decizia trebuie sa indice care este ultimul act procedural ramas valabil de la care procesul penal trebuie sa-si reia cursul.


Dar daca sentinta este desfiintata in totalitate?

..........

Poate fi atacata aceasta decizie din apel? Decizia din apel nu se comunica si partii civile?
La rejudecare partea civila este citata din nou?
GabrielaA a scris:

Este cum a spus colega mea mai sus.
Inscrisurile raman la dosar. Nu mai depuneti altele.



Ok. Multumesc mult. Deci se rejudeca pe baza probelor din dosarul deja intocmit. Mai mult o reanalizare, nu?
Acum depinde. Poate se mai administreaza probe.
Important este si de ce au trimis spre rejudecare.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2008
Gabriela Mihai, Avocat

Alte discuții în legătură

Participantii la procesul penal fordfiesta fordfiesta Buna ziua am fost judecat pt loviri si alte violente la instanta ,la 2 termene procurorul nu s-a mai prezentat sentinta s-a dat fara parerea procurorului nu ... (vezi toată discuția)
Cai de atac dupa apel conform noul cod de procedura penala romeo_sor romeo_sor Ce cai de atac sunt dupa un proces penal la Curtea de Apel? In cat timp de la pronuntare se poate face? Trebuie asteptata motivarea deciziei? Timpul decurge ... (vezi toată discuția)
Achitare- recurs procuror MariusVa MariusVa Sunt inculpat intr-un proces penal ...in data de 04.05.2014 s-a trimite dosarul la judecatorul de camera preliminara acolo sau exclus anumite probe..In data ... (vezi toată discuția)