avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Proiect de lege-Lege pentru recuperarea arieratelor ...
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Proiect de lege-Lege pentru recuperarea arieratelor bugetare

Un proiect de lege pentru recuperarea arieratelor bugetare. Iata motivatia lui:

„In contextul crizei economice actuale, in conditiile in care statul se imprumuta din diverse forme, fara costuri, din mediul privat, fara achitarea datoriilor catre firmele private de la care au achizitionat bunuri si servicii catre ordonatori de credit secundari si tertiari, inclusiv autoritati locale, prin emiterea de facturi fiscale pentru multe obiective de investitii, neachitate, obligand insa societatile sa achite taxele si impozitele aferente, s-a ajuns la inchiderea multor firme, ale caror activitati ar fi dus la consolidarea bugetelor locale si al bugetului centralizat al statului. (...)

In aceste conditii, se impune readucerea in actualitate a prevederilor din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/2002, pentru recuperarea arieratelor, aprobata prin Legea nr. 491/2002. Estimate la cca 1.5 miliarde de euro, datoriile statului catre mediul privat sunt mai ales catre industria farmaceutica, constructii sau valoarea taxei pe valoarea adaugata nerambursata la timp.

Motivatia introducerii acestei propuneri legislative, ca si in proiectul de lege initial, vizeaza inlesnirile la plata a taxelor, impozitelor, contributiilor si al altor venituri bugetare administrate de Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si celelalte autoritati ale administratiei centrale si locale de specialitate, in conditii de transparenta si disciplina fiscala, prin acordarea de esalonari, amanari si/sau scutiri si/sau reduceri la plata acestora, in conditiile legii.

Astfel, se atinge scopul propus, prin recuperarea obligatiilor bugetare restante, atat in timpul executarii silite cat si in timpul efectuarii acesteia, diminuarea costului gestiunii arieratelor, din punct de vedere uman si al resurselor umane, acest lucru fiind benefic atat agentilor comerciali care depasesc dificultatilor ce au dus la incapacitatea de plata, cat si al statului, prin recuperarea datoriilor restante.”

Alte discuții în legătură

Inlesniri la plata obligatiilor la buget Cristina Vasile Cristina Vasile Am auzit recent la radio cum ca exista in derulare un proiect de lege privind inlesnirea la plata a datoriilor la bugetul statului, prin esalonare, gen OUG 40 ... (vezi toată discuția)
Esalonarea datoriilor la bugetul local pensiuneaboema pensiuneaboema ce modalitati de esalonare a doatoriilor la bugetul local avem in conditiile in care datoria este de 104.000 lei? (vezi toată discuția)
Retragere drept de semnatura ordonator tertiar doicamaria doicamaria Buna seara, Sunt directoare la o scoala din mediul rural din Bistrita. Pana anul acesta, inclusiv, am fost ordonator tertiar de credit, cu stampila, drept de ... (vezi toată discuția)