avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inlesniri la plata obligatiilor la buget
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inlesniri la plata obligatiilor la buget

Am auzit recent la radio cum ca exista in derulare un proiect de lege privind inlesnirea la plata a datoriilor la bugetul statului, prin esalonare, gen OUG 40 din anii trecuti. Cum ca trebuie depusa o cerere la adm. pana in august.

Am inteles bine?


Cel mai recent răspuns: lumi71 , utilizator 16:09, 9 Mai 2009
n-am auzit de asa ceva...astept vesti:)
Sursa:contabilul.ro

Firmele lovite de criza vor avea din nou posibilitatea sa-si plateasca esalonat datoriile catre stat 07/05/2009

Guvernul a pregatit un act normativ prin care va putea ajuta firmele sa-si plateasca datoriile catre stat si, in felul acesta statul va putea sa-si recupereze o parte din banii care ii sunt datorati. Mai explicit, proiectul de ordonanta de urgenta prevede ca firmele care au beneficiat de pasuiri in ceea ce priveste datoriile restante catre stat si care nu au mai respectat dupa 30 septembrie 2008 calenadrul de plata din cauza crizei economice (dar inainte au achitat la timp obligatiile) vor avea din nou posibilitatea sa plateasca in rate.

Care sunt conditiile?

Debitorii care au beneficiat de inlesniri la plata obligatiilor fiscale restante beneficiaza de mentinerea inlesnirilor pentru sumele ramase de plata, in situatia in care sunt indeplinite, cumulativ, o serie de conditii, printre care respectarea pana la 30 septembrie 2008 a termenelor de plata si prezentarea pana la data de 31 iulie 2009 inclusiv a unui document care dovedeste stingerea sumelor cuprinse in rate si a altor obligatii fiscale decat cele care au facut obiectul inlesnirilor la plata.

O alta conditie este ca inlesnirile la plata sa fi fost acordate cu respectarea legislatiei in domeniul ajutorului de stat. Firmele trebuie sa depuna la administratia fiscala, pana cel tarziu la 30 iunie 2009 inclusiv, o cerere prin care solicita mentinerea efectelor inlesnirilor la plata, precum si o cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice. In certificatele de atestare fiscala, organele fiscale emitente vor mentiona distinct atat sumele ramase de plata din esalonarile la plata acordate, cat si celelalte obligatii fiscale care nu au facut obiectul acestor inlesniri la plata. „Pentru debitorii care depun cererea, masurile de executare silita se suspenda in perioada cuprinsa intre data eliberarii certificatului de atestare fiscala si data solutionarii cererii debitorului”, se arata in actul normativ, citat de Mediafax.

Obligatiile fiscale accesorii aferente sumelor inscrise in certificatul de atestare fiscala vor fi comunicate pana la 1 august 2009 si achitate nu mai tarziu de 1 noiembrie 2009. Obligatiile fiscale principale si accesorii constatate de catre organele de inspectie fiscala competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala ulterior emiterii certificatului de atestare fiscala se achita in cel mult 90 de zile de la termenul scadent, dar nu mai tarziu de data de 25 decembrie a fiecarui an fiscal. Autoritatea fiscala va comunica graficele de esalonare refacute pentru sumele ramase de plata, fara a se depasi termenul de finalizare a inlesnirii la plata aprobata initial, si cuantumul sumelor scutite la plata ca urmare a producerii efectelor inlesnirilor la plata acordate.

In cazul in care garantia constituita la inceputul acordarii inlesnirii la plata a fost utilizata pentru stingerea creantelor fiscale, debitorul are obligatia constituirii unei noi garantii pentru sumele ramase de plata, pana la urmatorul termen de plata din noul grafic de esalonare. Garantiile pot fi constituite prin consemnarea de mijloace banesti la o unitate a Trezoreriei in a carei raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al contribuabilului sau sub forma unei scrisori de garantie bancara.

Daca se constata ca de la data nerespectarii conditiilor de mentinere a valabilitatii inlesnirilor la plata pana la data solutionarii cererii au fost incasate sume reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat, inclusiv obligatii fiscale accesorii aferente, prin plata, compensare, executare silita si alte modalitati, cuprinse in suma care face obiectul esalonarii la plata, debitorii vor achita ratele esalonate pana la concurenta sumelor ramase de plata, iar in cazul in care sunt cuprinse in suma care face obiectul scutirii la plata, acestea nu se restituie si nu se compenseaza.

Toate aceste reguli vor fi aplicate si pentru debitorii care au beneficiat de inlesniri la plata obligatiilor reprezentand creante proprii ale institutiilor publice implicate in procesul de privatizare, precum si creantele fiscale sau de alta natura preluate in vederea recuperarii de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.
Eu cred ca este vorba de un proiect de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datoriile la fisc excelenta32 excelenta32 buna ziua! am o societate la care am suspendat activitatea la 31 decembrie 2010 pe o perioada de 3 ani. Am ramas insa cu niste datorii la fisc (forfetarul pe ... (vezi toată discuția)
Ordinea stingerii datoriilor nitmar nitmar Conform noului cod fiscal se sting mai intai creantele principale in ordinea vechimii si apoi accesoriile; dar daca anterior modificarilor din codul fiscal ... (vezi toată discuția)
Dosar fiscal pentru esalonare datorii la anaf rodaf rodaf Buna ziua, Societatea la care lucrez are datorii la bugetul de stat si patronul s-a hotarat sa le plateasca in rate. Va rog sa ma ajutati sa-mi spuneti ce ... (vezi toată discuția)