avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul de maternitate

Buna ziua.
Ma interesa si pe mine daca concediul prenatal se acorda neaparat inainte cu 60 de zile inainte de nastere sau si dupa nastere impreuna cu cel postnatal. Sunt insarcinata in 29 de saptamani si de o saptamana beneficiez de concediu de risc maternal pentru o perioada de 30 de zile, iar dupa aceasta medicul de familie mi-a spus ca voi intra in prenatal.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: AnnaMaria_ru , utilizator 11:34, 23 Februarie 2011
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de
nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de
recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata
minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Deci cele din prenatal nu sunt obligatorii.
Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
Popa Adrian, Contabil
Multumesc de raspuns.
Asa citisem si eu pe forum, dar nu stiu cum sa-l conving pe medicul meu de familie in acest sens, mai precis daca scrie in vreo lege acest lucru.
OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevede :
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.

(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
....
M-ati salvat..... multumesc mult de tot. Dar ar mai fi o problema cu concediul meu de risc, respectiv ca mi s-au acordat 30 de zile, nespecificandu-se perioada, eu fiind in concediu medical. La momentul cand am terminat concediul medical, am intrat in concediul de risc, iar medicul de familie mi-a spus ca beneficiez doar de 30 de zile, asa cum se specifica in informarea respecitva. Am sunat la centrul medical care mi-a acordat concediul de risc si mi s-a comunicat ca il mai pot prelungi, chiar daca nu s-a mentionat acest lucru. Cum sa procedez in acest sens, respectiv sa-l conving pe medicul de familie sa-l prelungeasca pana aproape de data probabila a nasterii....
Imi cer scuze ca va deranjez atat, dar la toti medicii la care am fost nici unul nu a stiut sa-mi raspunda. Toti stiu ca se acorda concediu prenatal cu 60 de zile inainte de nastere si prenatal cu 60 dupa nastere, nestiind ca acestea se pot compensa intre ele, nu cunosc legea. Si de-asta apelez la ajutorul dvs.

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal cpop3330 cpop3330 Medicul de medicina muncii recomanda concediu de risc maternal de 120 zile pana in a 31 saptamana de sarcina.Gravida a beneficiat de 24 zile pe noiembrie,31 ... (vezi toată discuția)
De cat concediu pot beneficia inainte de a naste? micutzulurs micutzulurs Buna seara, De cat concediu pot beneficia inainte de a naste daca locul de munca imi poate afecta sarcina? Multumesc! (vezi toată discuția)
Cine acorda concediul prenatal? danut_pisicut danut_pisicut Este adevarat ca medicul de familie nu poate acorda concediu prenatal mai devreme de 7 luni si 10 zile in baza recomandarii de catre medicul ginecolog al ... (vezi toată discuția)