avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... carte funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

carte funciara

Buna ziua,

Am o problema la care nu am primit pina acum o solutie. In Ardeal exista la primarii un registru vechi si carti funduare cadastrale care sint deschise pe familii in care sint insirate proprietatile identificate cu nr. top.( cadastrale) dar care de regula nu corespund cu nr. top. din cartile funciare. Intrebarea este cind au aparut aceste carti funduare cadastrale si ce valabilitate pot sa aiba?
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 17:59, 21 Mai 2008
La introducerea cadastrului funciar in Ardeal , functie de zona , s-au folosit doua sisteme topografice diferite de evidentiere , delimitare si inregistrare unul german intocmit cu incepere de prin 1850 aplicat in special in Banat si un altul austro-ungar aplicat in rest . Intre cele doua sisteme difera atat unitatile de masura cat si procedurile. Intr-o prima faza denumita faza concretuala - doar cu ajutorul busolei topo - s-au alcatuit harti si s-au cules date din teren cu privire la proprietari in functie de nr de casa , numele acestora etc bazate pe declaratii . La multe din Primarii s-au pastrat acele evidente primare sub forma unor registre si harti parcelare concretuale care nu intotdeauna au ramas si definitive prin inscrierea acelor date in cartea funciara . Inscrierea dreptului in CF se facea de catre judecatorie dupa trecerea unui termen daca nimeni nu contesta dreptul celui care declarase proprietatea . Daca era litigiu intre sateni dreptul se inscria dupa rezolvarea acestuia de catre judecatorie. Registrele agricole sint declarative si nu au forta probanta a cartilor funciare . Deasemenea si cartile funduare intocmite pe familii sant tot acte declarative si nu au forta probanta decat daca mentiunile din ele se regasesc in aceeasi forma si in cartile funciare tinute de catre judecatorii.
:Da cred ca m-am mai luminat un pic...deci..cartile funduare e una,iar cartile funciare ,e alta...Eu am gasit o parte din terenuri ca urmare a succesiuni facuta de bunica dupa bunicul,deci aici am extrse de carte funciara,care dupa cat am inteles ,sunt sfinte.Ce nu gasesc e vorba de 2,1100 iugare(in arii nu stiu cat ar fi) din improprietariri,am dovada de pe tabelul de la cadastru si de la arhive-mai trebue si altceva?Cartile funduare sunt la primarii?Cata bataie de cap sa demonstrez ca tata avea dreptul la reconstit.prop pe TP,am adunat la dovezi si culmea ar fi sa pierd in fata unei verisoare care se bazeaza cu registrul agricol din '56-'58 care e pe fratele lui tata,ea sustine sus si tare ca daca taica-so o bagat terenurile in colectiv era si proprietar unic.dar terenurile sunt mostenire de la parinti..Am extrase de carte funciara pe unele terenuri ,numai pe cele din improprietariri nu am.
Reconstituirea dreptului de proprietate pe legea 18/1991 cu modificarile ulterioare se face in functie de suprafata de teren cu care a fost deposedat proprietarul de atunci al terenurilor. Registrul agricol atesta suprafetele de teren cu care s-a intrat in C.A.P., insa nici acestea nu au valoare probanta absoluta pentru ca au caracter declarativ. Un judecator trebuie sa tina seama de toate actele si situatiile (daca cererea s-a facut in termen si de catre cine) existente (adeverinta din Registrul agricol, coala C.F., acte de stare civila care sa ateste calitatea de mostenitor...).
Trebuie apreciat in functie de situatia concreta...
m-ati mai linistit un pic...cererea a fost depusa in teremen de taica-meu si exista la dosar,numai ca acum trebuie sa fac fata la ce vrea sa ascunda primaria.(de ex ne tot baga sub nas o fila de registru agricol(15) din '57 nu cea din 56,avem adev.elib de ei din 97 ca sunt doua file 14 si 15.Noi avem ambele file,o sa le depunem.Am avut greutati si din partea av.,dar sper sa se rezolve cu bine.Din '91 de la adev pana in 2000 (cand s-a elib TP)nu a contestat nimeni si acea comisie nu l-a cadorisit pe tata cu teren care nu-i apartinea ,el fiind paralizat pe pat,desi nu mai era in acea localitate
Rog un raspuns la urmatoarea problema.
Daca am o sentinta judecatoreasca in cazul unei uzucapiuni, definitiva si irevocabila, in care se mentioneaza ca se dispune intabularea, oficiul de cadastru imi poate refuza intabularea cerind o documentatie cadastrala suplimentara si care nu s-a cerut in instanta ? Mentionez ca in proces am avut o expertiza judiciara.
Multumesc,

Alte discuții în legătură

Recuperare teren olghi olghi va rog sa-mi răspundeți la întrebare: am cumpărat un teren de la unchiul meu cu suprafața de 400mp iar în realitate sunt750mp, (stăpânit în ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! În urma programului național de cadastrare, locația ... Urs Grigore Urs Grigore Bună ziua!În urma programului național de cadastrare locația parcelor a fost făcută greșit.(astfel au fost decalate cu aprox 200ml) bucata de pământ ... (vezi toată discuția)
Dovada proprietatii dienusa dienusa va rog mult sa-mi spuneti daca TP face dovada proprietatii?sunt intr-un proces in care se incearca contrariu...chiar judecatoarea m-a intrebat daca am CF pe un ... (vezi toată discuția)