avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii SOS urgent D112 fd.garantare+ contrib. 0.85 cenzor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

SOS urgent D112 fd.garantare+ contrib. 0.85 cenzor

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti daca la cenzori de plateste fd.garantare si contrib. conc. si indemnizatii.


Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Silvia Dumitru , utilizator 16:51, 26 Februarie 2011
Fondul de garantare s-a modificat cu 1.01.2011 prin OUG 117/2010
Art. XI. - Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 453 din 25 mai 2006, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 4, litera a) va avea urmatorul cuprins:
"a) angajator - persoana fizica sau persoana juridica, cu exceptia institutiilor publice definite conform Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, ce poate sa angajeze forta de munca pe baza de contract individual de munca, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;".
2. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 7. - Angajatorii au obligatia de a plati lunar o contributie la Fondul de garantare in cota prevazuta de lege, aplicata asupra veniturilor care constituie, potrivit legii, baza de calcul al acestei contributii, realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv de salariatii care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii."
3. La articolul 8, alineatul (3) se abroga.


Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, baza lunara de calcul a acestei contributii reprezinta suma castigurilor brute realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv de salariatii care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii, cu exceptia veniturilor de natura celor prevazute la art. 296-15.

Concluzie: fd. garantare se plateste la castigul brut al angajatilor cu CIM. Cenzori nu fac parte din aceasta categorie.

Tot din OUG 117
Exceptii specifice
Art. 296-16
(3) Sunt exceptate de la plata contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate urmatoarele venituri:
b) veniturile prevazute la art. 296-4 alin. (1) lit. g), h), i), l), m), n), precum si lit. j), cu exceptia indemnizatiilor primite de administratori;
[ g) sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, membrii directoratului si ai consiliului de supraveghere, precum si in comisia de cenzori; ]

Cocluzie la cenzori nu se retine 0,85




Multumesc frumos pentru raspunsuri.
As mai avea o intrebare daca ma puteti ajuta .La nivel de societate ( SA prestari servicii auto)incheiem contracte de comision (care au caracter repetitiv) cu diverse persoane fizice.
Comisionarul se obliga citez din contract" sa identifice persoane fizice sau juridice care sa solicite achizitionare de piese de schimb, se obliga sa identifice pers.fiz.sau jur pentru reparatii autoturisme".
Comitetul se obliga sa achite comisionul de.......... lei.(care nu este fix).
Cum tratez astfel de contracte ca activitati dependente sau independente.Daca este dependenta in afara de somaj ,ce contributii plateste angajatorul in afara de somaj cas, cass.
Precizez ca inainte de oug58 retineam decat impozit la sursa.

Astept raspuns urgent intrucat treb da depun declaratiile.
chiar nu ma poate ajuta nimeni cu un raspuns?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii obligatorii la indemnizatia de administrator ContSters158191 ContSters158191 Referitor la somaj: Codul fiscal: Art. 2965 Baza de calcul al contribuţiilor sociale datorate de angajatori, entităţi asimilate angajatorului şi orice ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei pt concediul medical BuduiAurica BuduiAurica Va rog sa-mi mentionati daca valoarea bonurilor de masa (care sunt considerate venituri si sunt impozitate) trebuie sa fie luate in baza de calcul al ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii idanys idanys HG nr. 119/2014 - modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 - sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii ... (vezi toată discuția)