avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prenatal si postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prenatal si postnatal

Buna seara. Sunt insarcinata in 7 luni. Ar trebui sa nasc in aprilie. Termenul este 18-20. As dori din suflet daca se poate sa fiu lamurita in ceea ce priveste prenatalul si postnatalul, si anume:

-Care sunt pasii de depunere a dosarului in ambele situatii?
-Cine plateste indemnizatia de prenatal? Angajatorul sau CAS?
- Care este suma pe care as primi-o atat in pre- cat si postnatal? Am un salariu net de 2600 Ron.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:38, 23 Februarie 2011
1. Impreuna cu medicul de familie sau medicul curant ginecolog stabiliti data intrarii in concediu de maternitate (pre si post natal =126 de zile).
2. Certificatele medicale eliberate de medic le duceti la angajator care le plateste si recupereaza toata suma de la Casa de Asigurari de Sanatate.
3. Indemnizatia de concediu de maternitate se calculeaza in procent de 85% din media zilnica a bazei de calcul, stabilita pe 6 luni anterioare evenimentului.

4. Din Norma de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 43. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere. Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.

(2) De drepturile prevãzute la alin. (1) beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de angajatori sau de asimilaţii acestora.

(3) În situaţia prevãzutã la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.

(4) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.

(5) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Art. 44. - Concediul medical pentru maternitate se acordã numai pentru sarcinã şi nu pentru afecţiunile care pot interveni pe parcursul sarcinii, fãrã legãturã cu aceasta.

Art. 45. - (1) Certificatele de concediu medical pentru sarcinã se elibereazã pentru cel mult 30 de zile calendaristice de cãtre medicul de familie sau de cãtre medicul de specialitate obstetricã-ginecologie, care ia în evidenţã şi urmãreşte pe parcursul sarcinii gravida, pânã la durata maximã prevãzutã de lege.

(2) Certificatul de concediu medical pentru lãuzie se elibereazã de medicul curant de specialitate obstetricã-ginecologie din unitatea sanitarã unde a nãscut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lãuzie pânã la durata maximã prevãzutã de lege se face de medicul de familie care are în urmãrire lãuza.

Art. 46. - În situaţia în care survine decesul mamei, la naştere sau imediat dupã aceasta, tatãl beneficiazã de restul concediului neefectuat de cãtre mamã, în condiţiile Legii concediului paternal nr. 210/1999, certificatul fiind eliberat de medicul de specialitate obstetricã-ginecologie din unitatea sanitarã unde a nãscut femeia sau de medicul de familie, dupã caz.

Art. 47. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate se determinã conform art. 25 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.

Art. 48. - Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce acte trebuie sa fac pentru prenatal ? SilviaAndreea23 SilviaAndreea23 Am fost in medical cu risc de sarcina , am împlinit 7 luni .. ce acte si unde trebuie sa le depun pentru prenatal .Va mulțumesc . (vezi toată discuția)
Cine stabileste data intrarii in prenatal? crisboc crisboc Am urmatoarea intrebare: Cine stabileste data la care pot sa ies in prenatal? Dr de familie zice ca medicul specialist trebuie sa specifice pe Scrisoarea ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate - intrebari adela05 adela05 Buna ziua, 1.Concediul de maternitate este concediul de 126 zile? 2. Se poate lua oricand incepand cu sapt 28 de sarcina? 3. Se poate lua, integral, dupa ... (vezi toată discuția)