avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare teren pt casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare teren pt casa

Am 6 parcele de teren de vanzare pt. constructie casa iar drumul de acces la parcele are 2 proprietari (EU si o alta PERSOANA) adica 50% de fiiecare. INTREBARE:
- daca vand parcelele la diferite persoane pot sa vand cota parte din cei 50% unde sunt proprietar ca DREPT de SERVITUTE , sau
-trebuie sa vindem cota parte din intregul drum ca DREPT de SERVITUTE
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihail Zaharia-Ciorcila , Notar 10:47, 23 Februarie 2011
dreptul de servitute e un drept accesoriu si daca vindeti terenul veti vinde si cota dvs din servitute.
deci intregul drum se impart la cele 6 parcele si vindem cota parte din intregul drum sau numai jumatatea de drum la care sunt proprietara se imparte si se vinde cota parte,
multumesc
nu e clar... sunteti proprietar pe 1/2 din drum si aveti drept de servitute pe intregul drum?(sunt doua lucruri diferite: proprietatea si servitutea). Notarul la care faceti tranzactiia ar trebui sa va consilieze. in principiu:
1. vindeti cota de 1/12 din proprietatea dvs drum fiecaruia din cei 6;
2. se noteaza servitutea de trecere pe parcela drum in favoarea celor viitorilor proprietari ai celor 6 parcele.
(deci pe drum vor fi 7 proprietari : 6 cu 1/12 si unul cu 1/2 , iar servitute de trecere vor avea toti 7 - servitutea e un drept de trecere si nu inseamna ca cel cu 1/12 are derprul sa treaca mai putin dacat cel cu 1/2:stunned:)
puteti sa constituiti, impreuna cu coproprietarul asupra drumului de acces, o servitute de trecere pe acest drum de acces.
o alta varianta este sa vindeti odata cu parcelele si o cota parte din drum, chiar si mai mica decat 1/12, poate sa fie 1/100 sau 1/1000, acest aspect nu intereseaza, orice cota confera titularului dreptul de a trece peste acel teren,, daca alegeti aceasta varianta din urma, trebuie mentional clar in contractul de vanzare cumparare ca vindeti cota indiviza, perpetua si fortata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speþa cristi7777 cristi7777 Buna ziua, Am incercat sa reproduc intr-un desen parcelarea terenului. Parcela B nu o sa aiba iesire la drum public-acesta parcela vreau sa o vand. ... (vezi toată discuția)
Parcelarea unui teren decder28 decder28 Buna ziua! Detin un teren de 5400 mp cu doar 17 m deschidere la strada. As vrea sa-l parcelez, dar ar trebui sa fac un drum de acces. Acesta va ramane privat ... (vezi toată discuția)
Drum de acces - drept de servitute aure2009 aure2009 Buna. Am inca o intrebare. As dori sa vand o parcela din gradina. Pana aici totul e in regula dar nu am acces decat pe un drum facut de catre vecinul meu, drum ... (vezi toată discuția)