avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna. Pot deveni - si in ce conditii - proprietar al ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna. Pot deveni - si in ce conditii - proprietar al apartamentului parintilor (mai am frati)

Buna ziua am si eu o intrebare
stau cu parintii mei si mai am inca 3 frati, ei nu stau cu noi......daca in timp se va intampla cu parintii mei ceva, parintii au hotarat ca apartamentul sa imi lase mie apartamentulmostenire, fara a avea dreptul la apartament fratii mei ....se poate face ceva fara dreptul de a ataca la judecatorie?
dar daca parintii mei mai au o casa ...aceasta se va putea imparti intre fratii mei si mie sa imi ramana apartamentu? In concluzie daca apartamentul poate sa imi ramana mostenire fara a avea drept la el nici unu din fratii mei . va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Marin , Consilier juridic 08:47, 24 Februarie 2011
Buna dimineata !
In principiu , parintii pot dispune in orice mod de bunurile proprietate , inclusiv pot incheia un act translativ de proprietate cu dvs. (contract vanzare-cumaparare , eventual cu clauza intretinere /uzufruct viager , donatie etc.) ...
adrianmarin a scris:

Buna dimineata !
In principiu , parintii pot dispune in orice mod de bunurile proprietate , inclusiv pot incheia un act translativ de proprietate cu dvs. (contract vanzare-cumaparare , eventual cu clauza intretinere /uzufruct viager , donatie etc.) ...

Trebuie tinut cont si de existenta rezervei succesorale, exheredare. De aceea eu as scoate din calcul donatia.
Daca parinti respecta rezerva sucesorala (partea obligata sa il las pe descendenti) nu e niciiun problema; Potrivit art. 841 Cod civil : “Liberalitatile, fie facute prin acte intre vii, fie facute prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor dispunatorului, daca la moarte lasa un copil legitim; peste o a treia parte, daca lasa doi copii; peste o a patra parte, daca lasa trei sau mai multi copii”, iar potrivit art. 2 din Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor: “liberalitatile facute de sotul predecedat nu vor putea trece peste jumatate din drepturile prevazute la art. 1 in favoarea sotului supravietuitor”.
Faci socoteala.
Solutia cea mai buna ar fi incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune dupa decesul unuia dintre soti popc popc Buna seara, Situatia este urmatoarea: dupa moartea tatalui ramane in viata sotia supravietuitoate si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Donatie de casa. JANCSCI JANCSCI socrul meu a mostenit inpreuna cu fratele lui casa parinteasca.jumatatea lui a donato sotiei mele, ia fiind fica lui,.sotia mea avind inca 4 frati se poate ... (vezi toată discuția)
Act de donatie ContSters188379 ContSters188379 mama sa recasatorit .el avea un copil din prima casatorie si ea 2.dar el avea un apartament de unde era mostenire de la prima sotie .apartamentu sa vandut si ... (vezi toată discuția)