avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de donatie

mama sa recasatorit .el avea un copil din prima casatorie si ea 2.dar el avea un apartament de unde era mostenire de la prima sotie .apartamentu sa vandut si au cumparat o casa .casa a fost cumparata an jumatate el jumate si baiatu jumatate cu acte .antrebarea este ca domnu ea dat prin donatie lui mama jumatatea lui an cazul daca mama decedeaza donatia ai revine domnului anapoi dar daca domnu decedeaza donatia ai ramane mamei .dar fiul poate sa darame donatia care a fost facuta de tatal sau?? multumesc a am uitat sa specific ca nu se stie care este jumatea la baiat si jumatea din donatie ca an actele de la casa nu specifica doar ca jumate este la unu si jumate la al doilea.multumesc
Cel mai recent răspuns: lazu , utilizator 17:00, 23 Ianuarie 2011
Donatia tatalui poate fi atacata in instanta de fiu mai ales daca poate demonstra ca s-a dorit incalcarea rezervei succesorale.
ce este ancalcarea rezervei succesoreale.dar eu am toate chitantele unde sunt platite impozitele la casa cat la partea lui cat si de la donatie.el de 5 ani este an spania nu a facut nimic la casa eu am renovat totul.multumesc
Legea romana asigura copiii si sotul supravietuitor la mostenire cu o cota stricta din bunurile defunctului. Nici defunctul in timpul vietii nu poate lasa testament pt bunuri care incalca aceasta cota.Donatia e putin diferita, dar facandu-se sotiei si nu altei persoane straine, se poate presupune ca donatia nu a vizat gratificarea ci indepartarea de la mostenire a fiului
am citit actu de donatie si donatoru a luat la cunostinta cu privirea la rezerva succesoriala a fiului sau .si donatia o face sotiei lui cu scutire de raport conform art.846 din cod civil.ce este cu scutire de raport si daca se poate ataca fiul sau.multumesc
Art. 841. Liberalitãtile, fie fãcute prin acte între vii, fie fãcute prin testament, nu pot trece peste jumãtatea bunurilor dispunãtorului, dacã la moarte-i lasã un copil legitim; peste o a treia parte, dacã lasã doi copii; peste a patra parte, dacã lasã trei sau mai multi. (C. civ. 664 si urm., 874 si urm., 939).
Art. 846. Cantitatea disponibilã poate fi datã în tot sau în parte, sau prin acte între vii sau prin testament, copiilor sau altor succesibili ai donatorului, fãrã ca donatarul sau legatarul, ce vine la succesiune, sã fie supus la raport, dacã în dispozitie se zice expres, cã ceea ce s-a dat este peste partea sa.

Declaratia cã darul sau legatul este peste partea succesibilului se poate face sau în actul ce contine dispozitia, sau în urmã, cu formele dispozitiilor între vii sau testamentare. (C. civ. 751 si urm., 841, 847)
.Deci domnul putea dispune doar de jumatate din bunuri.
Fiul poate cere partea care a incalcat rezerva.
Ultima modificare: Duminică, 23 Ianuarie 2011
lazu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie de casa. JANCSCI JANCSCI socrul meu a mostenit inpreuna cu fratele lui casa parinteasca.jumatatea lui a donato sotiei mele, ia fiind fica lui,.sotia mea avind inca 4 frati se poate ... (vezi toată discuția)
Ce spun art. 841si 847 din codul civil ? multumesc moise valerica moise valerica fratele mamei mele a facut testament unui cetatean in care declara ca este testamentul la facut la 88 de ani .si lasa Va multumesc pentru raspuns. (vezi toată discuția)
Contestarea donatiei iii02 iii02 In cazul in care mama lasa prin donatie toate bunurile imobile surorii mele, iar mie nimic, pot contesta donatia si in ce conditii? (vezi toată discuția)