avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare casa la tara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare casa la tara

buna ziua , daca o persoana vinde o casa la tara in calitate de unic mostenitor dupa sora sa fara sa dezbata succesiunea ,fara notar doar la primarie acum 9 ani pe un pret foarte foarte mic de catre persoana in varsta .mai poate reveni asupra vanzarii ?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 18:32, 23 Februarie 2011
Care arhiva? Actele de proprietate trebuiau detinute de sora... oricum, din cum ati descris dvs situatia, nu cred ca acea hartie facuta in primarie sta in picioare, cu atat mai mult cu cat nu existau acte de proprietate (din ce spuneti dvs), nu era dezbatuta succesiunea si vanzarea nu a fost facuta la notariat.
Eu zic sa se caute actele de proprietate pentru casa si teren si sa se faca intabularea pe numele batranului...Daca nu exista acte, trebuie sa dezbata succesiunea de pe urma surorii (maca certificat de calitate de mostenitor) si sa solicite constatarea dreptului de proprietate pe cale administrativa in baza art. 23 din legea 18/199, Ordinul Prefectului...
certificat mostenitor pe baza la ce acte nu exista acte ,doar certificat deces
1. trebuie obtinut certificat de calitate de mostenitor de pe urma surorii (anexa 24 si ccertificat de atestare fiscala de la primarie, act de deces, acte stare civila batran, mers la notar).
2. obtinut Ordinul Prefectului in baza art. 23 si 24 din legea 18/1991:
Dosarul se depune la primarie si contine:
- cerere;
- certificat de mostenitor de pe urma surorii;
- acte stare civila batran;
- extras registru agricol 1986-1990 si registrul posesorilor 1990 pentru fila de rol aferenta imobilului in cauza (de la primarie);
- istoric de rol fiscal pentru imobilul in cauza (de la primarie);
- schita cadastrala a casei si curtii, executata de un expert autorizat;
- declaratii ale vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea din evidente.
OP va iesi pe numele surorii; dupa aceea, se dezbate succesiunea, introducandu-se acest bun in masa succesorala, urmand apoi cadastrul si intabularea pe numele batranului.
Parerea mea este ca, chiar daca respectivul "cumparator" introduce actiune in instanta, batranul se poate apara invicand "pretul neserios"...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare casa fara acte de proprietate Valias Valias Buna ziua, Mama si surorile ei se confrunta cu urmatoarea chestiune: ar dori sa vanda casa bunicilor mei (veche de peste 45 de ani), care este de multi ani ... (vezi toată discuția)
Vanzare cu chianta de mana a mostenirii taspe27 taspe27 buna seara !se poate considera ca vanzarea cu chitanta de mana a mostenirii in termen de 6 luni de la deces s-a acceptat mostenirea ?si nu s-a prescris dreptul ... (vezi toată discuția)
Succesiune zflorentina zflorentina Buna ziua, am nevioe de un sfat in legatura cu o succesiune. Lucrurile stau astfel: bunicul din parte tatalui meu a plecat cu actele casei in care locuiesc ... (vezi toată discuția)