avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cum pot sa isi insuseasca asociatii bani din contul ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cum pot sa isi insuseasca asociatii bani din contul societatii

Am dreptul sa scot din contul socitatii (srl) bani in calitate de administrator , si sa ii dau unui asociat, care pretinde ca este dreptul lui.
fac urmatoarele precizari:
-suntem doi asociati intr-un srl cu parti sociale egale, cate 50% fiecare
-unul dintre noi este si administrator (eu)
-avem o firma de proiectare,
-capitalul social este cel minim prevazut de lege si nu ne-a permis sa facem angajari,
- am executat un proiect impreuna,noi,asociatii, fara sa fim angajati, avand contracte de colaborare,(cotract civil), despre care am aflat ca nu mai este valabil,
-dupa incasarea facturii au aparut divergentele
-eu,administratorul consider ca acei bani sa ramana in contul firmei si la sfarsitul anului financiar sa ii luam sub forma de dividente,
-el, asociatul meu doreste sa gasesc o modalitate de a scoate,acum, o suma care crede ca i se cuvine.
Sa spunem ca am cadea de acord supra sumei. INTREB
- exista posibilitate legala de a scoate bani si ai cheltui in alte scopuri decat pentru obtinerea de venituri (conforme cu obiectul de activitate al societatii)? Daca da sub ce forma? Daca nu , care ar fi consecintele daca as face totusi acest lucru?
-Asociatul meu sustine ca daca banii raman in contul societatii vor fi impozitati si in trimestrele urmatoare, suma cumulaindu-se cu alte eventuale venituri si la total se va aplica 16% impozit. Poate fi adevarata o asemenea ipoteza ? Eu am sustinut, ca de altfel si contabilul ca este o aberatie, Se va mai retine doar impozitul pe dividente.
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: avas , utilizator 09:38, 23 Mai 2008
Multumesc tuturor celor care au raspuns intrebarilor mele. Raspunsurile le consider foarte utile in primul rind pentru mine deoarece imi intaresc convingerile, imi confirma informatiile, imi aduc un plus de cunostinte, absolut necesare in activitatea de administrare a firmei, imi dau curaj fiind si eu si firma in primele luni de activitate.
Sper ca raspunsurile primite, deosebit de clare si competente il vor determina si pe asociatul meu sa isi reconsidere atitudinea fata de societatea comerciale pe care am creat-o impreuna. Eu nu m-am indoit niciodata de capacitatea lui de a intelege situatia, problema este ca in treburile noastre a intervenit brutal si total ne informat un membru al familiei sale, dornic de a avea imediat bani.
Inca o data va multumesc tuturor si sper ca discutiile pe aceasta problema cu care eu m-am confruntat sa ne ajute si sa fie de folos si altor cititori de pe forum.
Cu deosebita consideratie, administratorilor site-ului Avocatnet.ro.
razvan.nicolae a scris:

......dar acum am inteles ca nu mai exista plafon la numerar pentru societatile comerciale.


Plafon pentru plata in numerar sau pentru numerarul din casa??
Plafon pentru numerarul din casa, nu stiu cand exact s-a facut aceasta reglementare.
razvan.nicolae a scris:


Daca se fac ridicari succesive de cate 10.000 pe zi cred ca o sa fie in contabilitate problema fiindca trebuie sa existe chitante pentru ce s-au cheltuit, dar acum am inteles ca nu mai exista plafon la numerar pentru societatile comerciale.
Dar dansul vrea acum banii sau vrea sa paraseasca si firma? ca poate ii cumparati partea.


A se citi corect prevederile
Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 5 şi 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare .
razvan.nicolae a scris:

Daca vrea banii cash acum atunci de ce a mai facut totul pe firma? Trebuia sa se inregistreze PFA si sa incaseze singur, sau chiar si acum cred ca ar merge, el se inregistreaza PFA si dumneavoastra platiti catre dansul ca prestari servicii si cu asta basta, sa se descurce atunci singur cu impozite, taxe, situatii etc. iar dumneavoastra o sa va deduceti cu acel virment pentru prestari de servicii conform unui contract.


Este legal sa se faca plati de la un SRL catre un PFA, PFA care este :
1.actionar si administrator la SRL?
2.numai actionar la SRL ?
3.numai administrator la SRL?
4.nu este actionar si nici administrator la SRL?
Ultima modificare: Vineri, 23 Mai 2008
avas, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dividende costicul costicul Am dividende in valoare de 111500 lei.Cand trebuie sa platesc impozitul si sa depun declaratia?Daca nu am bani in casa sau banca, pot sa le platesc esalonat? (vezi toată discuția)
Dividende de plata marinamarilena marinamarilena O societate comerciala a inregistrat in anul 2008 profit , pe care la repartizat in dididende de plata. Pana in acest moment asociatul nu si-a incasat ... (vezi toată discuția)
Profit nerepartizat sonya33 sonya33 buna ziua, am la 31.12.08 un profit de 45221lei la 31.12.09 ar trebui sa repartizez dividendele si sa fac plata impozitului pe dividende va rog sa ma ... (vezi toată discuția)