avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune - Se poate?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune - Se poate?

Buna ziua. Poate ma ajutati va rog cu urmatoarea problema.
O matusa locuieste din anul 1975 intr-o casa nationalizata. In anul 1999 a cumparat casa in baza legii 112/1995. Casa are parter, demisol si curte. In proportie de 70% casa este propietatea matusii. La demisol mai locuieste o familie de chiriasi ai primariei. Casa este cu rism seismic grad 1. I s-a spus de la primarie ca o sa-i recazeze. Spatiu locativ ramas liber (o camera si un hol de 40mp) in urma recazarii chiriasului urmand a i se concesiona sau vinde matusii, cel putin asa i s-a spus de catre viceprimar. Mentionez ca matusa mea vrea sa demoleze casa pentru a-si face una noua. Curtea din fata casei nu este comuna, in spatele casei, da. Ea plateste chirie la primarie pentru curte.
Intrebarea mea este daca poate da in judecata primaria pentru uzucapiune pentru curte, pentru terenul de pe langa casa. Care ar fi sansele concrete de reusita?
In ceea ce priveste casa, spatiul locativ ramas liber ce se poate face pentru a intra in propietate?
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: baciucristian , utilizator 10:34, 27 Februarie 2011
Daca are un titlu, respectiv un contract de inchiriere de la adevaratul poprietar, nu poate uzucapa.
Sorina Tusa a scris:

Daca are un titlu, respectiv un contract de inchiriere de la adevaratul poprietar, nu poate uzucapa.

Va multumesc pentru raspuns.
Ea spune ca a existat candva un propietar care i-ar fi lasat cu o zdelca terenul, respectiv gradina de pe langa casa, dar acea zdelca nu mai exista.Inca sunt in viata acei martori.Sunt sanse pentru uzucapa?
Multumesc!

Da, in aceasta situatie este posibila uzucapiunea, sub rezerva indeplinirii conditiilor legale ptr uzucapiunea de 30 ani!
Uzucapiunea este un mod originar de dobândire a proprietatii unui bun imobil, ca efect a posesiei utile asupra acelui bun un interval de timp determinat de lege. Art.1890 Cod civil, prevede ca regula speciala, dobândirea dreptului de proprietate prin simpla exercitare a posesiei utile timp de 30 ani, fara ca persoana care poseda sa fie tinuta a produce vreun titlu si fara sa i se poata opune reaua credinta. Singurele conditii necesare si suficiente pentru a uzucapa sunt exercitarea unei posesii utile timp de 30 ani, fie aceasta chiar si de rea credinta, si fara vreun titlu.

Sorina Tusa a scris:

Da, in aceasta situatie este posibila uzucapiunea, sub rezerva indeplinirii conditiilor legale ptr uzucapiunea de 30 ani!


Oy-oy-oy! Plata chiriei pana in 1999 si apoi vanzarea-cumpararea facuta in 1999 nu sunt CUMVA acte prin care recunoscandu-se dreptul vanzatorului asupra imobilului s-a intrerupt prescriptia? In toate cartile care trateaza despre drepturile reale scrie asta? Ooooo ... chiar asa! #-o
Cu alte cuvinte, nu se poate discuta (decat foarte teoretic) despre uzucapiune. Mergeti la primarie si negociati cumpararea restului de imobil.
Colegul, daca urmareai discutia cu atentie, ai fi constatat ca intrebarea initiala, la care am raspuns potrivit gandirii tale juridice, s-a modificat, rezumandu-se doar la curtea care se pare ca a apartinut unui proprietar, care chiar i-a dat o zdelca pe terenul-curte, asadar ce calitate are primaria????ce sa negocieze cu primaria???raman la parerea mea cu uzucapiunea valabila si teoretic si practic!!

Alte discuții în legătură

Achizitie teren din jurul casei - uzucapiune posibila? catalinn008 catalinn008 buna ziua, am nevoie de un sfat. bunicii sotiei locuiesc intr-o casa de peste 20 de ani. In jurul anilor 2000 au cumparat casa de la primarie, insa nu si ... (vezi toată discuția)
Plata impozitului pentru teren detinut fara acte de proprietate obrijanu obrijanu Buna seara! Detin din 1970 suprafata de teren de 1200 mp., act de proprietate am doar pentru 1000 mp, pentru care am platit mpozit, Pentru diferenta de 200 mp ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 30 de ani rasvan20 rasvan20 Tatal meu a cumparat cu chitanta de mana in 1974 un teren in suprafata de 70 mp de la unul dintre cei doi proprietari ai terenului in suprafata de 190 mp. S-a ... (vezi toată discuția)