avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... informare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

informare

Sandu Mihaela Roxana, angajata cu conventie individual de munca in cadrul unei societati cooperatiste mestesugaresti, in baza Legii nr. 1/21.02.2005(actualizată până la data de 22.07.2009)-privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, va solicita anumite informatii de interes public.
Precizam ca salariul de incadrare lunar in cadrul societatii cooperatiste mestesugaresti, este de 1.500 lei brut, la un program normal de 8 ore.
Fata de cel mentionate, va rog sa-mi comunicati urmatoarele informatii :
a. Daca toate impozitele catre stat (cass, cas, somaj, impozit pe venit, acc. de munca si boli prof.) se vireaza la conventia individuala de munca, sau la raportul de activitate lunara, efectuat de catre presedintele cooperatiei ;
b. Care este salariul de baza lunar care trebuie sa-l asigure Cooperatia mestesugareasca in calitate de angajator, retributia lunara bruta din conventia individuala de munca, sau cel stabilit de presedintele cooperatiei, prin raportul de activitate lunara ?
Va multumesc

Cu stima
sandu mihaela roxana
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:50, 28 Februarie 2011
Conventia civila de prestari servicii nu are echivalarea unui contract individual de munca, Angajatorul nu este obligat sa va plateasca contributiile la conventia civila. Acestea se platesc numai pentru contractul individual de munca pentru perioada/nedeterminata/determinata. Va atasez un model de conventie prestari servicii ca sa va dati seama de acele deosebiri fata de un Contract individual de munca .
Părţile contractante
1. …………………………, cu sediul în …………………………., str. ……………………………………. nr. ………….., telefon ……………., cont de virament nr. ………………., deschis la ………………………….., reprezentată prin …………………………., în calitate de ………………….., numită în prezentul contract angajator (beneficiar), şi
2. ……………………………., domiciliat în …………….., str. …………………….. nr. ……….., judeţul ……………, născut în localitatea …………………………., la data de ……………….., posesor al actului de identitate seria ……………….. nr. …………………, eliberat de …………………… la data de ……………………., codul numeric personal …………………………, în calitate de prestator de servicii (executant), am încheiat prezenta conventie civila de prestari servicii în următoarele condiţii stabilite de comun acord:
II. Obiectul convenţiei civile de prestari servicii
• activitatea/lucrarea care urmează să fie prestată ………………………..
• remuneraţia brută stabilită pentru prestaţie ………………………….. lei
• data efectuării plăţii remuneraţiei …………………………….
III. Drepturile şi obligaţiile părţilor
1. Angajatorul se obligă:
• să-l remunereze pe prestator pentru rezultatul muncii sale;
• să creeze prestatorului condiţii corespunzătoare de muncă, cu respectarea normelor de protecţia muncii;
• să reţină şi să vireze impozitul prevăzut de lege pentru venitul realizat de prestator.
2. Prestatorul se obligă:
• să presteze activitatea sau să predea lucrarea la termenul convenit, în condiţiile şi de calitatea cerute de beneficiar;
• să respecte secretul lucrărilor şi regulile disciplinare stabilite de beneficiar pentru salariaţii săi;
• să respecte normele de protecţie a muncii specifice activităţii.
IV. Durata convenţiei civile de prestari servicii
• Durata nedeterminată/determinată …………………….., timpul de lucru ………….. ore pe zi (pentru activitate cu caracter de regularitate, conform art. 3 lit. a) din Legea nr. 130/1999) .
• Durata executării lucrării ………………… (pentru activităţi prestate la asociaţiile de locatari sau de proprietari, conform art. 3 lit. b) din Legea nr. 130/1999) .
V. Modificarea convenţiei civile
Modificarea oricărei clauze a convenţiei civile se poate face numai prin înţelegere între părţi, convenită în scris, prin act adiţional.
VI. Încetarea convenţiei civile
Prezenta convenţie civilă încetează:
1. prin acordul scris al părţilor;
2. din iniţiativa temeinic motivată a uneia dintre părţi, cu un preaviz de 15 zile lucrătoare.
VII. Răspunderea părţilor
Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor asumate prin prezenta convenţie civilă de prestari servicii atrage răspunderea părţii în culpă, în afară de cazurile de exonerare prevăzute de lege.
Litigiile ivite în derularea prezentei convenţii civile se soluţionează pe cale amiabilă sau de către judecătorie, în cazul în care nu s-au soluţionat pe cale amiabilă.
Prezenta convenţie civilă a fost încheiată în trei exemplare, câte unul pentru fiecare parte, iar al treilea exemplar pentru inspectoratul teritorial de muncă ……………….. .

Angajator (Beneficiar)

Prestator (Executant)

Avizat
Funcţionarul inspectoratului teritorial de muncă
Numele şi prenumele …………………………………
Semnătura ……………………………………………….

CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCÃ*)

încheiat şi înregistrat sub nr. …….
la registrul inspectoratului teritorial de muncă din ………….. la data de …………….

A. Subsemnatul ……………………., reprezentant legal al persoanei juridice ………………………….. şi
salariatul/salariata …………………………, domiciliat/domiciliată în localitatea ………………………., str. ………………………………. nr. ……….., judeţul …………………., posesor al actului de identitate seria ………………. nr. ………………, eliberat de …………………… la data de ………………………….., am încheiat prezentul contract de muncă în următoarele condiţii asupra cărora am convenit:
I. Durata contractului:
a) nedeterminată, salariatul/salariata ………………………………… urmând să înceapă activitatea la
data de ……………………..;
b) determinată, de ………………………………., pe perioada cuprinsă între data de …………………….
şi data de ……………………. .
II. Felul muncii
Funcţia
(meseria) ……………………………………………………………………………………………………………….. …………………………………………………………………………………………………………………………………………. Salariatul/salariata va presta următoarele activităţi: ………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………. Activitatea prestată se desfăşoară în condiţii deosebite de muncă ……………………………., grupa de muncă …………………. timpul lucrat în aceste condiţii ………………………… . Angajatorul poate schimba, pe durată determinată, felul muncii, în condiţiile legii, cu menţinerea salariului stabilit sau cu acordarea unui salariu mai mare, convenit de comun acord cu salariatul.
III. Condiţii de angajare: o normă întreagă, o fracţiune de normă de ……………………. . Durata timpului de lucru este de ………………. ore/zi.
IV. Salariul lunar este de ………………….. lei, din care salariul de bază de ………………………. lei şi următoarele sporuri ……………………………………. . Orele suplimentare prestate în afara programului normal de lucru sau în zilele în care nu se lucrează ori în zilele de sărbători legale se plătesc cu sporuri prevăzute în Codul Muncii sau în contractele colective de muncă. Salariatul ……………………….. beneficiază în plus şi de următoarele drepturi băneşti ……………………. . Data la care se plăteşte salariul este ……………………….. .
V. În situaţia în care salariatul/salariata …………………………….. este trimis/trimisă în delegaţie beneficiază de următoarele drepturi:
a) transport ………………………………;
b) cazare …………………………………;
c) diurnă ………………………………… .
VI. Durata concediului anual de odihnă este de ……………. zile, în raport cu vechimea în muncă a salariatului, de ………….. ani.
VII. Drepturi specifice legate de protecţia muncii:
a) echipament de protecţie …………………….;
b) echipament de lucru ………………………….;
c) antidoturi …………………………………………………………………………………………;
d) alimentaţie de protecţie …………………………………………………………………..;
e) alte drepturi şi obligaţii privind protecţia muncii …………………………. .
VIII. Alte clauze: ………………………………………………………………………………………………………………
IX. Obligaţii generale ale părţilor:
Angajatorul are obligaţia:
a) să plătească salariatului drepturile salariale cuvenite pentru munca prestată şi să îi acorde celelalte drepturi prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă;
b) să îi asigure salariatului condiţii corespunzătoare de muncă, cu respectarea măsurilor de protecţie a muncii;
c) să reţină şi să vireze la timp contribuţiile salariatului pentru asigurările sociale, pensie suplimentară, pentru constituirea Fondului pentru plata ajutorului de şomaj şi celelalte contribuţii prevăzute de dispoziţiile legale;
d) în cazul încetării prezentului contract de munca, să îi plătească drepturile la zi.
Salariatul are obligaţia:
a) să realizeze norma de muncă şi celelalte sarcini ce decurg din funcţia sau postul deţinut şi să răspundă de îndeplinirea lor faţă de angajator;
b) să respecte regulile stabilite prin regulamentul de ordine interioară al unităţii şi normele de protecţie a muncii, păstrarea secretului de stat şi de serviciu.
X. Prezentul contract s-a încheiat în trei exemplare, câte unul pentru fiecare parte, iar cel de-al treilea s-a predat şi s-a înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă.

Angajator,
……………

Salariat,
……………………

Reprezentant legal,
…………………………..

DATE PRIVIND MODIFICAREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCÃ:

Nr. crt. Data contractului Elementul contractual asupra căruia s-a convenit modificarea Semnătura
Angajator Salariat Funcţionar al inspectoratului teritorial de muncă

AVIZAT
Funcţionarul inspectoratului de muncă
Numele şi prenumele ……………………………..
Semnătura …………………………………………….

____________

@ Corbeanca
Incercati sa cititi mai bine ce a scris initiatorul topicului .... este vorba despre Conventia individuala de munca incheiata in baza Legii nr.1/2005 de catre membrii cooperatori si nu despre o Conventie civila de prestari servicii.

@ misu roxana
a. Orice angajator trebuie sa respecte salariul minim brut pe economie ... Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară.
b. Contributiile pentru de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj se achita la venitul brut realizat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de colaborare dumis dumis Buna ziua As avea si eu nevoie de un model de contract de colaborare presari servicii intre o societate comerciala si o persoana fizica. Ma poate ajuta ... (vezi toată discuția)
Model de contract prestari servicii MonicaOlariu MonicaOlariu Buna Ziua, Ma puteti ajuta cu un model / draft de contract pentru prestarea unor servicii de executare a unui produs textil. Mentionez ca prestatorul va ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana mariamurar mariamurar Buna ziua Va rog mult ,pe cei care ma pot ajuta , imi aratati un model de chitanta de mana ? S-a lucrat la bloc la intrare , dar a fost o persoana ... (vezi toată discuția)