avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract formare profesionala

Buna ziua,
Am si eu o intrebare. Am solicitat angajatorului sustinere financiara pentru a putea urma un program MBA. Mi-a aprobat cererea pentru 25% din suma ceruta si la 2 luni mi-a spus ca va trebui sa semnez un contract prin care ma oblig sa nu parasesc firma pe o perioada de 2 ani. Cursurile sunt in weekend si nu influenteaza sub nici o forma timpul de lucru. Imi puteti spune ce valoare legala are acest contract?
Cel mai recent răspuns: ramo80 , utilizator 09:19, 1 Martie 2011
ART. 189
Formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin urmatoarele forme:
a) participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara sau din strainatate;
b) stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;
c) stagii de practica si specializare in tara si in strainatate;
d) ucenicie organizata la locul de munca;
e) formare individualizata;
f) alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat


ART. 193
(1) Participarea la formare profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
(2) Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca

(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca

194 b) daca participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de baza si, dupa caz, de sporul de vechime.
(3) Daca participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesionala presupune scoaterea integrala din activitate, contractul individual de munca al salariatului respectiv se suspenda, acesta beneficiind de o indemnizatie platita de angajator, prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz

ART. 196
(1) In cazul in care salariatul este cel care are initiativa participarii la o forma de pregatire profesionala cu scoatere din activitate, angajatorul va analiza solicitarea salariatului, impreuna cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
(2) Angajatorul va decide cu privire la cererea formulata de salariat potrivit alin. (1), in termen de 15 zile de la primirea solicitarii. Totodata angajatorul va decide cu privire la conditiile in care va permite salariatului participarea la forma de pregatire profesionala, inclusiv daca va suporta in totalitate sau in parte costul ocazionat de aceasta

Acestea sunt textele legale care reglementeaza situatia dumneavoastra. Dupa cum puteti lesne observa, puteti fi obligat sa prestati munca in continuare o perioada de pana la 3 ani, numai daca respectivele cursuri presupun scoaterea din activitate. Puteti sa refuzati actul aditional in forma in care vi s-a propus, dar este posibil ca angajatorul in aceasta situatie sa nu va mai ofere cei 25%. Nu puteti fi obligat, dar va puteti obliga daca semnati.
emiltatu a scris:

.......
Acestea sunt textele legale care reglementeaza situatia dumneavoastra. Dupa cum puteti lesne observa, puteti fi obligat sa prestati munca in continuare o perioada de pana la 3 ani, numai daca respectivele cursuri presupun scoaterea din activitate. Puteti sa refuzati actul aditional in forma in care vi s-a propus, dar este posibil ca angajatorul in aceasta situatie sa nu va mai ofere cei 25%. Nu puteti fi obligat, dar va puteti obliga daca semnati.Obligatia de a presta munca in continuare pe o perioada de 3 ani este legata de durata cursului mai mare de 60 de zile si nicidecum de scoaterea din productie.
Da, e si asta o conditie, dar cititi si mai departe, respectiv "in conditiile art 194 alin 2 lit.b, si alin 3, texte care vorbesc despre scoaterea din activitate, totala sau partiala. Haideti sa nu umplem topicul daca nu citim tot. Tocmai de aceea am introdus TOT textul aplicabil.
emiltatu a scris:

Da, e si asta o conditie, dar cititi si mai departe, respectiv "in conditiile art 194 alin 2 lit.b, si alin 3, texte care vorbesc despre scoaterea din activitate, totala sau partiala. Haideti sa nu umplem topicul daca nu citim tot. Tocmai de aceea am introdus TOT textul aplicabil.


:offtopic:
Nu cred ca umplem topicul ... prevederile invocate de dvs le cunosc foarte bine si m-am referit expres la un anumit aspect si nu la textele de lege pe care toti le putem posta pe forum.

In topicul initial era vorba despre o sustinere de 25% din partea angajatorului si nicidecum de scoaterea din productie pentru 25% , iar initiativa formarii profesionale o are salariatul si nu angajatorul asa cum se prevede in art.194 C.mun., caz in care sunt incidente prevederile art.196 C.mun.
Imi pare rau, dar tot nu ati inteles. Nu explic de trei ori. sigur ca toti le putem posta, insa nu toti stim a le interpreta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Februarie 2011
Av. Emil-Mihail Tatu, Avocat

Alte discuții în legătură

Formare profesionala in week-end Hellenne Hellenne Pantru cursurile de formare profesionala desfasurate in perioada week-end-ului, salariatii pot beneficia de zile libere ? care este cadrul legal pentru aceatsa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie formare profesionala aijin aijin Buna ziua. Societatea doreste sa angajeze 2 persoane in scopul calificarii. Instruirea teoretica se face la sediul firmei care organizeaza cursul, ceea ce ... (vezi toată discuția)
Concediu formare profesionala cu cim pe perioada determinata timcyke timcyke M-ar interesa daca pot sa solicit concediu de formare profesionala daca am cim pe perioada determinata, avand in vedere prevederea Codului muncii ca angajatul ... (vezi toată discuția)