avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate

Buna ziua,

am un subiect pentru dumneavoastra. Poate ma puteti ajuta cu o solutie sau chiar mai multe.

Este vorba despre doua persoane, sot si sotie, casatoriti e mai bine de 20 de ani.
Sotia este proprietarea apartamentului in care cei doi locuiesc, apartamentul fiind cumparat de sotie inainte de casatorie. Contractul de vanzare-cumparare prevede ca ea este singurul proprietar.
Dat fiind faptul ca sotul a avut, parcursul casniciei, salariul mai mare decat al sotiei, acesta a investit in renovarea, modernizarea, mobilarea apartamentului, in aparatura electronica. De asemenea a avut contributia majoritara in plata facturilor de utilitati/impozit etc.
De curand sotia a plecat in alta tara, fara sa spuna nimic sotului, luand cu ea contractul de vanzare-cumparare. Aceasta nu doreste sa se mai intoarca in tara.
Sotului ii este frica ca nu cumva aceasta sa vanda apartamentul iar el sa ramana pe drumuri.

Intrebarile mele sunt:
- are sotul vreo posibilitate de a dobandi proprietatea apartamentului sau macar de a dobandi coproprietatea acestuia? Daca da cum?

P.S. Sotia a luat mai multe imprumuturi de la diverse institutii de credit. In prezent sotul a gasit in cutia postala o notificare de la o societate de recuperari credite prin care sotia este notificata ca i s-a pus poprire pe salariu pentru acoperirea sumei de 5850 lei.
Care sunt riscurile sotului in cazul in care sotia a fugit din tara, cu privire la acest aspect?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 17:01, 25 Februarie 2011
In nici un fel sotul nu poate deveni proprietar al apartamentului.Sotia poate vinde ap.Sotul are un drept de creanta poate pt.imbunatatiri, dar acestea au fost facute pt.confortul lor si a profitat si lui.El a locuit in ap. ei fara sa plateasca chirie.
In ce priveste imprumutul daca s-a dispus poprirea se vor achita banii din bani comuni, intrucat imprumutul este facut in timpul casatoriei pentru ambii soti.
sotul nu poate dobandi pur si simplu proprietatea
sotul poate da divort si poate solicita partajul bunurilor comune
ca urmare a partajului, daca lucrurile stau asa cum ati aratat,
sotul va dobândi un drept de creantă impotirva sotiei
cu o astfel de hotarare va putea institui masuri asiguratorii pe apartament sau chiar masuri de executare silita
Din cate relatati apartamentul este bun al sotiei dinaintea casatoriei.Dvs. aveti cota din bunurile dobandite in timpul casatoriei deci nu si din apartament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare apartament zozu zozu Buna ziua! Am o ruda din partea sotului, respectiv unchi si matusa si vor sa ne lase apartamentul mie si sotului, ei neavand copii. Trebuie sa facem un ... (vezi toată discuția)
Transfer casa si pe numele sotiei musuc musuc daca am apartament luat inainte de casatorie si vreau sa devina si sotia titulara pe apartament ce trebuie sa fac si cat costa? multumesc (vezi toată discuția)
Bun propriu in timpul casatoriei-lege clara michael78 michael78 Sunt casatorit din 2005.In 2012 am inceput o afacere,in sensul caci cumpar aparatura electronica defecta de prin targuri la pret mic,o repar la un mic atelier ... (vezi toată discuția)