avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate

Buna seara,

Am o ruda care se confrunta cu urmatoarea problema:
In 1974 a achizitionat un teren cu o suprafata de 2200 mp insa (din cate mi-a spus) atunci aveai dreptul legal la 800 mp in proprietate. Asadar, a facut act de vz cump pe 800 mp iar diferenta pana la 2200 a folosit-o fara sa aiva acte insa si-a achitat impozite si ce-a mai fost pentru terenul respectiv.
Acum, in 2011, doreste sa ridice o cladire pe suprafata respectiva iar cel care ii face proiectul i-a cerut acte de la primarie cum ca este proprietar.
Primaria de care apartine i-a confirmat ca nu nu reiese de nicaieri ca este proprietar => ca nu le pot elibera documentul justifcativ.
Ruda despre care vorbesc a dat primaria in judecata insa a pierdut pe motiv ca nu sunt dovezi din care sa reiasa ca este proprietar, de unde deduc ca procesul a fost pierdut.

As dori sa stiu daca exista vre-un temei legal (si daca da, care?) din care sa reiasa ca ruda este proprietar si ce anume sugerati sa faca conform celor precizate mai sus.
Mentionez ca terenul despre care vb este in provincie. Persoana de la care a cumparat s-a mutat in Bucuresti dupa vz. (din 1974) si nu se stie daca mai traieste sau daca mai sunt mostenitori, etc.

Multumesc anticipat pentru ajutor si efortul de a ma lamuri.
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 09:57, 28 Februarie 2011
Va trebui sa introduca in instanta o actiune in constatare bazata pe uzucapiunea de 30 de ani. Ca probe are nevoie de actele care dovedesc plata impozitelor si taxelor catre stat pe toata suprafata. Daca nu le are nu are cum sa dovedeasca. In instanta orice afirmatie trebuie dovedita. Presupun ca acesta este motivul pentru care a pierdut procesul: lipsa documentelor justificative. Chiar daca l-ar fi gasit pe vanzator tot nu ar fi fost suficient. In aceasta situatie, nu vad cum ar reusi sa faca dovada ca este proprietar.
Multumesc mult pentru raspuns.
Exista posibilitatea ca primaria sa-i "revendice" diferenta de teren pe care nu are acte de vz-cump?
Daca (sa presupunem) nu mai are nici-o chitanta/docum care sa ateste plata impozitelor (ca sunt ceva ani din 1974) ce poate sa faca ca sa-si poate capata dreptul de proprietar?
Actiune in constatarea suprafetei detinute, reale, -actiune uzucapiune 30 ani.Faptul ca nu a achitat sau ca a achitat taxele este relativa-faptul ca achiti taxele pentru un imobil, teren , nu duc la obtinerea dreptului de proprietate sau a pierderii lui.Dar faptul ca de 30 ani este considerat "posesor" neproprietar, pe acel teren, pe care l-a imprejmuit, l-a ingrijit, cu martori care sa confirme acest lucru,chiar vecini, poate duce la actiunea in constatarea uzucapiunii de 30 ani-ca parat-va fi Statul deci Comuna prin primar-acest teren neregasindu-se in domeniul public al U.A.T,(-ar fi trebuit sa apara in documentele publicate in M.O, cu privire la bunurile domeniului public care apartin de judetul respectiv.) deci logic este domeniu privat.
In acest caz, si acest teren "privat"(chiar daca ar apartine Comunei,)se va considera pe drept comun-deci se poate uzucapa-proprietarul (Comuna)neavand grija de proprietatea sa"privata".Trebuie sa cereti planul cadastral, de la OCPI, respectiv, vedeti parcela, tarla, si nu va lasati ametit de pretentiile Comunei, care timp de 30 ani nu s-a ingrijit de proprietatea sa.
Alaturi de Comuna prin primar mai puteti chema si Consiliul local,care este administrator la bunurilor domeniului public si privat, pentru ca sa fie cadrul procesual complet.Este pacat ca dupa 30 ani,sa nu puteti sau sa nu poata prietenul sa intre in legalitate cu acest teren.De fapt, aceasta este si obligativitatea
impusa de U.E cu privire la cadastrul general-deci toate terenurile sa fie incadastrate si bineinteles asa s-ar contribui la bugetul local, prin plata unor taxe si impozite corecte.Nu lasati Comuna sa-si faca de cap, vorbiti cu un avocat.

Multumesc frumos pt raspuns.

Referitor la avocat, a avut unul insa nu a reusit nimic, procesul fiind pierdut.
In afara de planul cadastral, ce mai trebuie sa faca (de ce anume mai are nevoie) inainte de a deschide un nou proces impotriva primariei? Intreb in ideea de a fi pregatiti si a intelege ce trebuie facut si la ce sa se astepte.

Cu stima,
Deoarece se stie numele persoanei de la care a cumparat terenul, faceti toate diligentele, toate incercarile de a afla unde se gaseste persoana respectiva.Intai dati anunt in ziar cu circulatie mai mare,de 2-3 ori, in care il chemati pe respectivul sa se prezinte in data de,.., ora.., la...in vederea stabilirii uzucapiunii pentru teren.
Intre timp, prin arhiva succesorala cereti sa vi se comunice daca s-a dezbatut succesiunea numitilor.. (din contract v.c a carui rest de teren spuneti ca il aveti)si motivati cererea -introducerea in cauza aeventualilor mostenitori.
Daca nu exista mostenitori, terenul respectiv , chiar fara ca Statul prin U.A.T sa fi acceptat prin vacanta succesorala terenul(toate terenurile care raman in urma decesului persoanelor care nu au mostenitori, intra in posesia statului).Acest lucru va da dreptul sa chemati in judecata , ca parati Comuna prin primar si Consiliul local(ca adm.al terenurilor din U.A.T)intr-un eventual proces de uzucapiune.
Daca se gasesc mostenitorii , ii chemati pe acestia, ca parati, (poate nu s-a dezbatut mostenirea, etc..)Va trebuie un avocat specializat in actiuni de uzucapiune si nu in divorturi sau comercial(desi la noi inca nu exista specializari de acest fel,din pacate), pentru a stii cum sa puna problema.
Probabil prietenul a pierdut procesul pt.lipsa calitate procesuala a persoanelor chemate ca parati.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune Cecilia ROSU CECILIA Cecilia ROSU CECILIA cum e posibil sa-mi invoce instanta din oficiu, in cazul unui proces de uzucapiune de 30 de ani, exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratilor, ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 30 de ani amm_28 amm_28 O ruda a cumparat terenul si a construit casa inainte cu 4 ani de casatorie, dar nu are acte nici pe teren nici pe casa .De atunci au trecut mai mult de 34 de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune costi prisacariu costi prisacariu uzucapiune 30 ani Buna seara, am nevoie de parerea unui specialist legat de uzucapiune ( si nu numai... ) pe scurt, speta ar fi urmatoarea: din anul ... (vezi toată discuția)