avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum scap de un contract cu o firma de calcul al ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum scap de un contract cu o firma de calcul al consumului de energie termica

Ca mai toate blocurile din capitala si al nostru are consumul de energie termica calculat la nivel de apartament de o firma autorizata pe baza repartitoarelor de cost, instalate pe fiecare radiator din fiecare apartament.
In ultimul timp se realizeaza faptul ca aceste repartitoare nu ne aduc doar economie de pret in ceea ce priveste consumul de caldura, dar si diferenduri intre locatari cum ca unii ar demonta aceste aparate de pe radiatoare, dar si degradarea imobilului prin neasigurarea unei temperaturi cat de cat pozitive la nivelul spatiilor comune, care prin natura lor de cota parte indiviza din suprafata comuna, ne aduc cheltuieli suplimentare pentru administrarea acestora.
In concluzie ar fi de preferat sa se renunte la aceasta contorizare si trecerea la sistemul "pausal" de calcul, care se pare ca nu e mai costisitor decat acesta.
Ca orice companie care stie ce vrea si cea care ne calculeeaza noua cotele de caldura ne-a oferit un contract direct pe 10 ani, din care s-au scurs cam 5. La insistentele Asociatiei de proprietari, firma care se ocupa de acest serviciu, ne raspunde sec: avem contract 10 ani ne platiti 10 ani si dupa aceea discutam.
Intrebarea mea e: avem noi vreun cadru legal sa ne lepadam de acest cotract? Sau trebuie sa ducem aceasta firma in spate inca 5 ani de acum in colo?

Acum sa v-a vad...:O
@elga50: din ce stiu eu Ordinul 233 a fost modificat si completat cu Ordinul 255, asa cum am si scris. Eu am cercetat aceste legi acum 1 an. Cel putin la nivelul care mi l-a oferit internetul. De altfel am si precizat acest lucru...

Referitor la repartitoare de ce nu pot fi avizate metrologic va pot spune ca acelasi Normativ tehnic spune lucrul acesta:
"ART. 44
(1) Repartitoarele de costuri utilizate în sisteme de
repartizare a costurilor pentru încălzire trebuie sa aibă un
agrement tehnic pentru produs eliberat de către organisme
specializate cu sediul în România, abilitate în acest scop de
autorităţile competente.
(2) În momentul montarii, repartitoarele de costuri trebuie sa
aibă agrementul tehnic pentru produs în perioada sa de valabilitate.
(3) Repartitoarele de costuri utilizate în sisteme de
repartizare a costurilor pentru încălzire nu se supun controlului
metrologic legal."


De asemenea daca mai doriti informatii legate de repartitoare puteti intra pe site-ul Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania [ link extern ] /,
sau pe site-ul ANSCR
[ link extern ]
unde veti putea gasi atat Ordinul 233 cat si 255 (de aceea am si presupus ca nu sunt abrogate)...

O sa inchei prin a va spune ca nu sunt avocat si ca orice informatie pe care v-am oferit-o este pur nespecializata, in consecinta va rog sa le luati in considerare numai daca le puteti verifica.
Ultima modificare: Duminică, 27 Februarie 2011
Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza, Traducator autorizat
Atat Ordinul 233/2004, cat si Ordinul 255/2006 s-au abrogat prin ORDINUL NR. 483 din 29 septembrie 2008 privind aprobarea Contractului-cadru de furnizare a energiei termice

Atata timp cat aceste repartitoare au avizul tehnic pentru montare, firmele care fac acest lucru sunt abilitate de ANRSC sa monteze aceste repartitoare, discutia despre verificarea metrologica nu-si are rostul, cu atat mai mult cu cat aici este vorba de cum poate o asociatie sa "scape" de firma de calcul.

:offtopic:
Informatiile despre ANRSC se iau de pe site-ul ANRSC, nu din alta parte, ca vedeti.....informatiile nu sunt actualizate.
Nici noi nu putem pretinde ca ne actualizam informatia la zi, doar atunci cand cineva ne atrage atentia sau noi suntem pe faza cu update-area....
Ultima modificare: Luni, 28 Februarie 2011
elga50, moderator
@elga50
Informatiile le-am verificat chiar pe site-ul ANRSC la Realizari legislative si erau si pe siteul FAPR. M-am uitat si pe ordinul 483, abroga doar anexa 1 si 2 a Ordinului 233, articolele la care fac eu referire sunt din Anexa 3 Normativ tehnic. De altfel anul trecut am folosit aceste date cand am reziliat contractul cu firma de calcul si nu au existat comentarii, de aceea mi-am si permis sa le postez... dar daca considerati ca prejudiciaza va rog sa le eliminati din forum. Cand eu am facut aceasta "cercetare legislativa" am facut-o pe cont propriu si am verificat toata informatiile pe care le-am gasit. Din experienta va pot spune ca nici cei care au obligatia sa cunoasca aceste legi nu le cunosc intotdeauna (si ma refer mai ales la institutiile publice). Nu am intentia sa pacalesc pe nimeni, dar nici nu am timpul sau resursele sa verific periodic "actualitatea" legilor si cred ca am precizat mai mult de o data...

Singurul motiv pentru care am facut aceste postari a fost pentru ca am considerat ca ajuta, macar ca exista un punct de plecare. Daca efectul obtinut a fost contrar imi cer scuze.
Incep sa ma ajute informatiile dvs.
In contractul semnat cu firma de calcul nu e specificat nimic despre atestare metrologica sau revizie periodica din punct de vedere metrologic al repartitoarelor de costuri. E un punct de plecare . Si inca unul forte.

Va multumesc
Eu va sugerez sa cititi cu atentie contractul cu firma care calculeaza. Cautati si vedeti in ce conditii puteti rezilia acest contract sau puteti renunta la serviciile lor.
Este aproape imposibil ca un contract sa nu contina si posibilitatea rezilierii sau incetarii contractului.
Iar daca nu contine aceste clauze inseamna ca nu a fost intocmit legal si puteti sa-i anuntati ca de luna viitoare renuntati la serviciile lor.

Alte discuții în legătură

Calcul caldura la apartamentele cu centrale proprii in bloc contorizat masso masso Buna ziua! Va rog a ma lamuri cum se calculeaza costul caldurii la apartamentul cu centrala proprie situat in bloc contorizat; se mai scad costurile pentru ... (vezi toată discuția)
Verificarea metrologica a repartitoarelor eliasav eliasav Deschid acest topic ca urmare a discutiilor in contradictoriu din aceasta sectiune cu privire la executarea verificarii metrologice a repartitoarelor. Din ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de caldura, legislatie Dani_L Dani_L Buna ziua, am rugamintea sa ma ajutati, se doreste instalarea de repartitoare de caldura la noi in bloc. Nu imi doresc aceasta, dar daca totusi vor monta, as ... (vezi toată discuția)