avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoasterea paternitatii restrictioneaza dreptul de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoasterea paternitatii restrictioneaza dreptul de a calatori in strainatate?

Buna ziua. As dori sa stiu cum se procedeaza in cazul in care voi avea un copil in afara casatoriei si doresc sa preia numele meu de familie, de comun acord cu tatal care este de alta nationalitate; as putea sa parasesc Romania sau alta tara fara acordul scris al tatalui? Copilul va avea nationalitate romana, deci cred ca singura problema ar fi atunci cand doresc sa plec din Romania in strainatate, daca am inteles bine. Amandoi vrem sa fie trecut in certificatul de nastere ca si tata, dar nu as vrea sa intampin probleme atunci cand vom calatori doar eu si cel mic. Este posibil ca eu sa pot parasi tara cu cel mic fara acordul tatalui, daca copilul imi poarta numele si are si tata legal?
Cel mai recent răspuns: WhiteRose1 , utilizator 13:53, 28 Februarie 2011
Nu veti putea parasi tara impreuna cu minorul decat daca veti avea o declaratie notariala a tatalui in acest sens.
Veti putea pleca insa fara a avea nevoie de aceasta declaratie , daca veti obtine o hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila.
WhiteRose1 a scris:

Este posibil ca eu sa pot parasi tara cu cel mic fara acordul tatalui, daca copilul imi poarta numele si are si tata legal?


Faptul ca un copil poarta numele de familie al mamei n-ar nici o importanta in contextul in care la rubrica tata e trecut celalalt parinte. Cum vi s-a sugerat mai sus aveti doua solutii: 1. de fiecare data cand parasiti Romania veti avea nevoie si de acordul tatalui dat in mod special pentru calatoria respectiva (si aveti nevoie de acordul sau pentru a ii face pasaport minorului) sau 2. dupa nasterea copilului cereti in instanta incredintarea minorului si dupa ce aveti decizia defintiva si irevocabila puteti sa ii faceti pasaport si sa il plimbati fara acordul celuilalt parinte.
Ultima modificare: Duminică, 27 Februarie 2011
DanDaniel, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri! As mai avea ceva nelamuriri...1.cat dureaza sa obtin acea hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului? si de asemenea 2. daca va avea loc o casatorie si as dori ca minorul sa ia si numele tatalui, schimba situatia cu ceva? Mai este valabila acea hotarare judecatoreasca in acel caz?
Imi cer scuze, dar sunt cam lipsita de informatii in ceea ce priveste sistemul judiciar in Romania. Multumesc inca o data.
WhiteRose1 a scris:

2. daca va avea loc o casatorie si as dori ca minorul sa ia si numele tatalui, schimba situatia cu ceva? Mai este valabila acea hotarare judecatoreasca in acel caz?


O casatorie nu schimba cu nimic datele problemei. Si nici faptul ca minorul ar putea purta numele de familie al tatalui. Exista un singur lucru important: ca minorul are un tata in certificatul de nastere. Ca numele de familie al minorului e X sau Y, ca parintii sunt sau nu casatoriti...n-are nici o importanta in contextul in care ati expus dvs. problema si anume restrictille deplasarii cu minorul in strainatate!
WhiteRose1 a scris:

Va multumesc pentru raspunsuri! As mai avea ceva nelamuriri...1.cat dureaza sa obtin acea hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului? si de asemenea 2. daca va avea loc o casatorie si as dori ca minorul sa ia si numele tatalui, schimba situatia cu ceva? Mai este valabila acea hotarare judecatoreasca in acel caz?
Imi cer scuze, dar sunt cam lipsita de informatii in ceea ce priveste sistemul judiciar in Romania. Multumesc inca o data.

Cand va referiti la casatorie,sa intelegem ca vreti sa va casatoriti cu tatal copilului sau cu o alta persoana ? Daca va casatoriti cu o alta persoana tatal in certificat ramane acelasi chiar daca dvs.treceti pe numele sotului.Puteti sa schimbati numele copilului fie pe cale administrativa fie prin adoptie de noul sot,dar numai cu acordul tatalui natural al copilului.Hotararea de incredintare a copilului ramane valabila daca va casatoriti cu o alta persoana.Daca in schimb va casatoriti cu tatal copilului hotararea nu mai are valabilitate acesta devenind sotul dvs.si fiind tatal de drept hotararea este anulata de drept.Eventual dupa casatorie puteti solicita o alta hotarare de stabilire a domiciliului si incredintare a copilului la dvs.

Alte discuții în legătură

Imputernicire pentru calatorie minor din anglia spre romania milimilagros milimilagros As dori sa stiu daca pot parasi Anglia cu un minor, in conditiile in care am venit aici acum 4 luni pe baza unei procuri facute la notariat , semnata de tatal ... (vezi toată discuția)
Iesire cu minor din tara- acte necesare lecsi22 lecsi22 am un copil de 3 ani nu sunt casatorita dar copilul poarta numele tatalui si al meu intrebarea este pot sa plec din tara fara o procura de la el sau am ... (vezi toată discuția)
Minor adoptat in străinătate de actualul soț Oreo Oreo Copilul a fost adoptat in străinătate de actualul soț . Am divorțat de tatal natural a copilului minorul a fost încredințat mie bineinteles ca nu am avut ... (vezi toată discuția)