avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Copilul- unic mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Copilul- unic mostenitor

Am un apartament dobandit prin mostenire. Sunt casatorita de 3 ani si am un fiu de 8 ani din o casatorie anterioara . As dori ca apartamentul sa ramana dupa moartea mea numai fiului meu, ca unic mostenitor al tuturor bunurilor mele mobile si,eventual, imobile. Va multumesc pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:27, 20 Mai 2008
Dupa ce finalizati actele referitoare la mostenire sau inainte, va sfatuiesc sa aveti in vedere si asigurarea apartamentului, a echipamentelor electronice din apartament, precum si a bunurilor de o valoare peste medie (sau considerabila), cum ar fi: antichitatile, operele de arta, articolele din aur s.a.,pentru ca astfel aveti siguranta protectiei si a investiitlor facute in acest apartament.
elamani a scris:

Am un apartament dobandit prin mostenire. Sunt casatorita de 3 ani si am un fiu de 8 ani din o casatorie anterioara . As dori ca apartamentul sa ramana dupa moartea mea numai fiului meu, ca unic mostenitor al tuturor bunurilor mele mobile si,eventual, imobile. Va multumesc pt raspuns.


Sotul supravietuitor este si el un mostenitor rezervatar, in sensul ca nu se poate (chiar daca dvs lasati prin testament toate bunurile dvs mobile si imobile unicului descendent) sa il lipsiti complet de dreptul de a va mosteni.

Daca nu lasati testament, mostenirea se va face conform regulilor succesiunii legale si asupra masei succesorale lasate de dvs vor veni in concurs sotul (cu 1/4) si copilul (cu 3/4).

In cazul in care lasati prin testament toata averea dvs copilului, veti incalca rezerva succesorala a sotului supravietuitor. Rezerva succesorala este de 1/2 din cota de mostenire la care ar fi fost indreptatit sotul supravietuitor conform regulilor succesiunii legale (adica non-testamentare, cand nu exista testament). In cazul dvs, sotul supravietuitor venind in concurs cu descendentul, rezerva sa succesorala (care nu poate fi atinsa, chiar testand totul in favoarea copilului) este de 1/2 din 1/4, respectiv 1/8 din masa succesorala lasata de dvs.

Masa succesorala se va compune numai din bunurile proprii (cum ar fi apartamentul dobandit de dvs prin mostenire) dar si din partea defunctului din bunurile comune dobandite in timpul casatoriei.

Trebuie de asemenea sa mai luati in calcul si faptul ca sotul supravietuitor beneficiaza si de alte drepturi, astfel: un drept de mostenire special asupra mobilierului, obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta si un drept temporar de abitatie asupra casei de locuit.

Pentru mai multe amanunte, dreptul la mostenire al sotului supravietuitor este reglementat pe larg in Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor.

Toate cele bune!
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2008
cvm, utilizator
Ca sa aveti o idee exacta iata si textul de lege:

LEGE Nr. 319 din 10 iunie 1944
pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor

ART. 1

Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;
d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;
e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga.

ART. 2

Liberalitatile facute de sotul predecedat nu vor putea trece peste jumatate din drepturile prevazute la art. 1, in favoarea sotului supravietuitor.

ART. 3

Sotul supravietuitor este obligat sa raporteze liberalitatile ce a primit prin acte intre vii de la sotul sau, cand vine in concurs cu copiii sau cu descendentii lor.
Aceeasi obligatie o au si copiii si descendentii lor fata de sotul supravietuitor.

ART. 4

Sotul supravietuitor care nu are o alta locuinta proprie, va avea pana la executarea iesirii din indiviziune si in orice caz, cel putin timp de un an de la incetarea din viata a sotului sau, in afara de dreptul de mostenire potrivit dispozitiilor de mai sus, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din succesiune.
Sotul supravietuitor nu va fi obligat sa dea cautiunea prevazuta de art. 566 din Codul civil. Dreptul de abitatie nu va putea fi cedat sau incheiat, chiar si in cazul prevazut de art. 572, alin. II C. civ.
Comostenitorii sotului supravietuitor vor putea cere restrangerea dreptului de abitatie in cazul cand locuinta nu va fi necesara in intregime.
De asemenea, ei vor avea dreptul de procura sotului supravietuitor locuinta in alta parte.
Daca sotul supravietuitor si mostenitor nu se inteleg asupra procurarii locuintei sau restrangerii abitatiei, instanta competenta va judeca imparteala averii, va hotari de urgenta in camera de consiliu.
Dreptul de abitatie inceteaza, daca sotul supravietuitor se recasatoreste inainte de executarea iesirii din indiviziune.

ART. 5

In cazurile prevazute la art. 1 pct. b - d inclusiv, sotul supravietuitor va mosteni, in afara de partea sa succesorala mobilele si obiectele apartinand gospodariei casnice, precum si darurile de nunta.
In consecinta, daca vreti neaparat asta, divortati. Si nu va mai casatoriti, nu mai faceti copii.

Alta cale nu e! Multa bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters135021 ContSters135021 De ce daca moare sotul primul,urmasii sunt numai copii,si sotia nu are dreptul de mostenitor? (vezi toată discuția)
Cota succesiune mars_on_line mars_on_line speta: sotia casatorita cu (sotul care are 2 copii din alta casatorie) .sotul a avut un apartament anterior casatoriei . sotul decedeaza ; ce drepturi are ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament detinut in cote parti egale mariafaravina mariafaravina Va rog sa imi raspundeti, daca se poate. Eu si sotul meu detinem un apartament, in cote egale, pe care l-am cumparat. In cazul in care unul dintre noi moare, ... (vezi toată discuția)